Lalapaşa'da kuraklık nedeniyle bazı ayçiçeği ekili araziler hasat edilmeyecek

Edirne'de ayçiçeği hasadı başladı. Çiftçiler kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde olgunlaşmayan ayçiçeklerini hasat etmeyeceklerini belirtti. Yaşanan kuraklık çiftçileri endişelendiriyor. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Lalapaşa bölgesinde yüzde 30'a yakın ayçiçeği ekili arazinin hasat edilmeyeceğini söyledi.

TAKİP ET

Edirne'de ayçiçeği hasadı başladı, ancak kuraklık çiftçileri endişelendiriyor. Kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde olgunlaşmayan ayçiçekleri hasat edilmeyecek. Çiftçiler, yaşanan su sıkıntısının verimi olumsuz etkilediğini belirtti.

Kuraklığın devam etmesi halinde daha büyük kayıplar yaşanması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllara göre verim yüzde 60'a yakın düştü.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Lalapaşa bölgesinde yüzde 30'a yakın ayçiçeği ekili arazinin hasat edilmeyeceğini söyledi.

Hasat edilmeyecek alanlarda dekar başına 20-30 kilo verim elde edileceğini bu durumunda zarara neden olacağını anlatan Öztürk, “Kış kurağından ve yağış eksikliğinden dolayı toprağın tabanında su birikmesi olmadı. İlkbahar yağmurları da düşmedi. Kuraklık bu şekilde giderse mümkün olan her alanın baraj yapılması ve tarlaların sulanması gerekiyor. Çömlekköy Barajı 56 bin dönüm kurak alanın sulanması için çok kıymetli bir barajdır, fakat çok ihmal edilmişti yapımı. 4-5 senede yapımın biteceği söyleniyor yapımının. Bana göre hızlandırılmalıdır, hem çeltikte bu yıl yaşanan sorunların seneye de yaşanmaması için hem de ayçiçeğindeki verim kaybının yaşanmaması için. Geçtiğimiz yıla göre verim Edirne ve Lalapaşa bölgesinde yüzde 60'a yakın kayıp bekleniyor. Önceki yıl verimde zirve zamanlarımızı geçirdik. Devletin geçen sene olduğu gibi ürüne değil dönüme destek vermesi gerekli. Trakya bölgesini afet bölgesi ilan etmeli. Desteği ne kadar arttırsa dahi biçilmeyen tarladan bir kazanç sağlanmıyor. Dönüm başına kazanç istiyoruz.” Dedi.

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme