Masada İnsan Ve Toplum Var

Trakya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü tarafından İlahiyat Fakültesi seminer salonunda İnsan ve Toplum Bilimleri Yuvarlak Masa Söyleşi Toplantısı gerçekleştirildi. Konuşmacı Prof. Dr. Ayhan Bıçak, 'Eğer üniversite sorun çözücü kafalar yetiştiremiyorsa toplum zaten sorunlarını çözemez. Medrese zihniyetinden kurtulmamız gerekiyor. Felsefe, Türkiye'deki ihtiyacı karşılayamadı. Bu ciddi bir sorun. Türkiye'de felsefeyi bir silah, bir tedavi olarak da kullanamıyoruz' dedi

TAKİP ET

“Üniversite ve Teorileştirme Sorunu” konulu söyleşiye TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı ve TÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Nebi Mehdiyev, akademisyenler ve birçok öğrenci katıldı.

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Bıçak, medrese zihniyetinden kurtulmak gerektiğini üniversitelerin modernleşme üzerindeki kimliğinin doğa bilimleri üzerinden şekilleneceğini savundu.

“Felsefe, Türkiye'deki İhtiyacı Karşılamıyor”

Araştırmacıların kendilerini geliştirmeleri gerektiğini ileri süren Bıçak şunları kaydetti: “Eğer felsefede bir araştırma konusu çalışıyorsam felsefenin haritasını belirmem gerekiyor. Kendimizi geliştirmek ve alanımızda bunu görebilmek için bunu yapmamız gerekir. Araştırmacı olarak kendimizi geliştirmekle yükümlüyüz. Hedeflerimizi aşamalı bir şekilde geliştirmeliyiz ve sorunlarımızı çözmek üzerine yoğunlaşmalıyız. Sorunlarımıza bahane bulmakla vakit harcamamalıyız. Bahane kısımlarını ortadan kaldırmalıyız. Üniversiteye giren bir kişi yaklaşık 40 yıl üniversitede kalıyor. 40 yılda hiç mi bir vakit bulamayıp da kitap yazamadın. Türkiye'de felsefe de yapamıyoruz. Toplumsal şartları bir kenara bırakın felsefeciler olarak felsefe yapmayı beceremediğimizi de söylüyorum. Ama bu diğer alanlarda da olmuyor. Tarih de ilahiyatta da olmuyor. Felsefe, Türkiye'deki ihtiyacı karşılayamadı. Bu ciddi bir sorun. Türkiye'de felsefeyi bir Silah, Bir Tedavi Olarak Da Kullanamıyoruz.”

“Üniversiteler Görevini Yapmıyor”

Üniversitelerin kendisine düşen görevi yapmadığını belirterek, araştırmacılığın ‘iki üç tane makale yazıp görevim bitti' demek olmadığını vurgulayan Bıçak, “Üniversite dediğimiz şey bu tür tartışmalarla gelişmelidir. Eğer tartışmıyorsak, birbirimizin düşünceleri hakkında görüş bildirmiyorsak orada üniversite gelişmiyor demektir. Toplumsal sorunların çözümü ile üniversite arasında bir ilişkinin olması gerekir. Eğer üniversite sorun çözücü kafalar yetiştiremiyorsa toplum zaten sorunlarını çözemez. O zaman üniversite sorun çözücü kafaları niye yetiştiremiyor. Bu felsefe öğrenciliğim zamanında da sıkça tartıştığım konular arasındadır. Osmanlı Devleti'nin çöküşündeki nedenlere baktığımda bana göre medresenin görevini yapmadığı sonucuna vardım. Medrese kendisini dönüştürebilseydi, Osmanlı Devleti de kendisini dönüştürebilirdi. Sorunlarımızın büyük bir kısmını ortadan kaldırabilirdi. Ama peki medrese dönüştüremedi kendisini üniversiteler neden kendisine düşen görevi yapmıyor” şeklinde konuştu.

İpek Deniz

Bakmadan Geçme