Mavi dil hastalığı nedir? Nasıl bulaşır ?

Besi hayvancılığında ölümcül olabilen mavi dil hastalığı iklim değişikliğinin etkisi ile Türkiye'de artık daha sık görülmeye başladı. Konu ile ilgili açıklama yapan Edirne Veterinerler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, 'Önceden Afrika bölgesinde daha yaygın görülmekte olan bu hastalık iklim değişikliklerinden sonra günümüzde Türkiye dâhil olmak üzere Avrupa, Asya, Amerika ve Avustralya'da yer alan pek çok ülkede görülmektedir.' Dedi.

TAKİP ET

Virüs nasıl bulaşır?

Trakya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, ‘Tatarcık sinekleri'nin virüsü hayvanlar arasında taşıdığını söyledi.

Hastalığın ılıman iklimlerde göründüğünü ifade eden Türkoğlu; "Tatarcık sinekleri, mavi dil hastalığının görüldüğü ılıman iklimlerde yaşar. Önceden Afrika bölgesinde daha yaygın görülmekte olan bu hastalık iklim değişikliklerinden sonra günümüzde Türkiye dâhil olmak üzere Avrupa, Asya, Amerika ve Avustralya'da yer alan pek çok ülkede görülmektedir." dedi.

Mavi dil hastalığının klinik belirtileri nelerdir?

Türkoğlu, hastalıkla beraber sığırlarda ve koyunlarda görülebilecek olası belirtilerin sıraladı:

"Sığırların hastalığın klinik belirtilerini göstermemesi mümkündür. Burun akıntısı. Boyun ve başta şişme. Göz iltihabı. Ağız içerisinde ülserizasyon ve şişme. Yorgunluk, topallık ve ateş olduğunu Koyunlarda hastalık çok daha ciddidir ve belirtiler şunlardır; Kalın ve yoğun göz ve burun akıntısı, Ağız içindeki şişmeden veya ülserizasyondan dolayı salyalanma. Dil ve dudak ödemleri, siyanoza bağlı olarak dilin mavi renk alması. Yükselen ateş.(40-42 derece) Boyun ve başta şişme. (özellikle göz ve burun çevresinde) Şiddetli topallık yüzünden koyun kalkmaya isteksizdir. Deri altında kanamalar.Ayak ve boynuzun deri ile birleşme noktalarında ağrı ve iltihaplanma.Solunum problemleri, nefes almada zorluk. Koyun hasta, yorgun ve halsiz görünür." Diye konuştu.

Nasıl önlenebilir?

En etkili önleyici tedbirin, aşılama yapmak olduğunu vurgulayan Türkoğlu ,"Tatarcık sineklerine karşı vektör çalışması bulaşmayı önler. Hastalık çıkan bölgelerde karantina uygulanması yapılmalı, hayvan hareketleri kısıtlanmalıdır. Virüs insanları enfekte etmez.” diye konuştu

Sığırlar ana rezervuarları olmasına rağmen, genellikle hastalık belirtisi göstermeyen bu hayvanlar, en çok koyunları tehdit ediyor. Koyunlarda hastalık, dilde maviye dönme, ağızda yaralar, şişlik ve yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

"Bluetongue virüsü", sivrisinekler ve kan emici böcekler aracılığıyla yayılmaktadır. Hastalık, koyunlarda ölümcül olabilmekte, sığır ve keçilerde ise enfeksiyon yaygın olarak görülmektedir.

Uzmanlar, mavi dil hastalığının ciddi ekonomik kayıplara neden olabileceği, hayvan ölümlerine ve et ile süt veriminde düşüşlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Hastalığın kontrol altına alınabilmesi için bölgesel aşı programları, karantina önlemleri ve vektör kontrolü gibi stratejilerin uygulanması büyük önem taşıyor.

MELİH BARAN

Bakmadan Geçme