Meriç'te Gübre Mesaisi

Meriç'te çiftçiler ilk cemrenin düşmesine sayılı günler kala bahar gübrelerini toprakla buluşturdu. Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin 'Bu yıl verim ve kaliteden umutluyuz. Toprak analizi yaptırarak, gübreleri atalım' dedi

TAKİP ET

Meriç ilçesinde çiftçiler hububat ekili alanlara bahar gübresi attı. Buğday ve arpanın bereketini arttırmak için gübreleme çalışmalarına başlayan çiftçiler, geçen yıl kuraklık nedeniyle uğradıkları zararı bu sene de yaşanmaması için çok çalışıyor. Meriç'te bu sene çiftçiler verimden oldukça umutlu olduklarını buğday için yeterli yağış olduğunu belirttiler.

“Gübreleme bir kerede olmamalı”

Gübrenin bir kerede değil parçalar halinde atılmasının bitkinin verimli olması açısından daha sağlıklı olacağını dile getiren Ergin, “Kardeşlenme, sapaklanma ve başaklanma dönemlerinde atılmalı. Bu üç dönemde atılması bitkinin önce verimini etkiler ardından da protein kalitesini belirler. Buğdayın süne ve protein değerine bakıldığı için bir kere de gübreyi atıp geçmek sağlıklı değil” ifadelerini kullandı.

“Gübre atarken dikkat”

Yağışların tarlalara nem kattığını ve bereket sağlayacağını söyleyen Ergin, “Cemrenin düşmesine sayılı günler kala da çiftçimiz gübre atımına başladı. Ancak gübre atımında dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bu ay içerisinde üre olarak değerlendirilmeli. Mart-Nisan aylarında da nitrat atılmalı. Çünkü amonyum nitrat gübresi bünyesinde yüzde 16,5 amonyum ve yüzde 16,5 nitrat azotu olmak üzere toplam yüzde 33 azot bulunduran bir gübre çeşididir. Bu özelliği ve toprakta hızlı çözünen bir gübre olması sebebiyle hem hızlı etki eder, hem de etki süresi diğer azotlu gübrelere oranla daha uzun sürer” diye konuştu.

İpek Deniz

Bakmadan Geçme