Mesleğinin son temsilcisi

Edirne'de 8 yaşından beri demircilik mesleğini sürdüren Erol Zelova, ata yadigarı meslekte çırak bulmanın zorlaştığını ve bu zanaatın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

TAKİP ET

Dedesinden öğrendiği demircilik mesleğini 8 yaşından bu yana devam ettiren Zelova, teknolojinin ilerlemesi ile mesleğinin yok olmayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Edirne Sanayi Sitesi'nde geleneksel demircilik mesleğinin son ustalarından olan Erol Zelova, 50 yıldır bu zanaatı aşk ile sürdürüyor.

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden olan demircilik işinde çırak bulmanın zor olduğunu dile getiren Zelova, demircilik mesleğinin, bir zamanlar bölgenin en önemli zanaatlarından biri olduğunu belirtti.

Zelova, eskiden her köşe başında bir demirci olduğunu ancak günümüzde ise çırak yetişmediğini ve mesleğe ilgi duyan gençlerin olmadığını aktardı.

Dedesinden kalma mesleği sürdürdüğünü dile getiren Zelova, yıllardır yaptığı işi bırakmaya niyetli olmadığını söylese de mesleğinin unutulmasına da üzülüyor.

Geleneksel yöntemlerle demir işleyen ustaların yerini artık modern makineler ve seri üretimin aldığını söyleyen Zelova, el işçiliğiyle yapılan işlerin değerini bilenlerin hâlâ kendisine başvurduğunu ifade etti.

Gençlerin teknolojinin gelişmesiyle farklı mesleklere yöneldiğini vurgulayan Zelova, “8 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Edirne'de son ustayım. Dededen kalma mesleğimizi sürdürüyorum. Pulluk demiri, balta, çapa, tırpan, orak vb. bahçede veya tarımda kullanılan her şeyi yapıyoruz. Meriç köprüsünün ayaklarını sekiz yüz ayaklarını biz yaptık. Üç şerefeli Caminin şadırvanların ayaklarını, Saraçhane köprüsünü korkuluklarını biz taktık dışarıya da iş yapıyoruz. Çırak bulmakta zorlanıyoruz. Kendi çocuğuma bile öğretemedim. Bu meslekte sadece demir dövmezsin, sabrı, emeği ve sanatkârlığı öğrenirsin. Ama maalesef şimdiki gençler bunu görmek yerine, daha kolay yollar arıyor.” Dedi.

Zelova, gençlere seslenerek, “Bu meslek ölmemeli. Eğer çıraklar bulamazsak, dededen kalma bu zanaat benden sonra sona erecek. Bir mesleği değil, bir kültürü kaybetmiş olacağız” diyerek çağrıda bulundu.

MELİH BARAN

Bakmadan Geçme