Mühendisler Tarımsal Öğrenimi kutladı

Tarımsal Öğrenimin 174'üncü yıl dönümü nedeniyle Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

TAKİP ET

Tarımsal Öğrenimin 174'üncü yıl dönümü nedeniyle Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Tören saygı duruşunun ardından Edirne Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile devam etti.

“Mektebi Ziraat-ı Ali kutlamaların dayanağını oluşturmaktadır”

Türkiye'de lise sonrası tarım alanında eğitim vermek üzere açılan ilk eğitim kurumunun “Mektebi Ziraat-ı Ali” adını taşıyan okulun olduğunu dile getiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Mutlu Kılıç, “Mektebi Ziraat-ı Ali'nin kuruluş yılı, tarımsal eğitim ve öğretimin başlangıç tarihi olarak kabul edilmekte, her yıl 10 Ocak tarihinde yapılan kutlamaların dayanağını oluşturmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Ülkede bulunan 40 Üniversitenin Ziraat ve Tarım Bilimleri Fakültelerinde öğrencilerin Ziraat Mühendisliği eğitimi almaya devam ettiğini söyleyen Kılıç, “Ziraat mühendislerinin örgütlü gücü olan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Anayasanın 135 inci maddesi kapsamında Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Örgütü, özgürlükler ve demokratik hakların savunulması kapsamında Demokratik Kitle Örgütü özelliklerini taşıyan; mesleki, demokratik kitle örgütüdür. Ziraat Mühendisleri Odası, kamuoyu oluşturulması, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılması amacıyla; meslek ve meslektaşların hak ve menfaatlerinin korunmasına ve geliştirilmesine, tarımsal politikalara, tarımsal örgütlenmeye ve meslek alanına yönelik olarak değerlendirme, talep ve önerilerde bulunmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Meslek yaşamının, insanın tüm yaşamı içerisinde uzun ve belirleyici bir yer tutacağını söyleyen Kılıç, “Meslek etiği eğitimini yalnızca profesyonel yaşama katkısı olan bir çaba olarak değil, kişinin tüm yaşamına önemli bir müdahale olarak değerlendirmek gerekir. Örneğin, meslek etiği eğitimi nedeniyle hesap verebilirliği bir değer olarak benimsemiş bir kişi için bu, yalnızca iş yaşamındaki uğraşı sırasında hissedeceği bir sorumluluk olarak kalmayacaktır. Aldığı sorumluluğun bilinciyle hareket edebilen ve mesleğini gerçek anlamda icra edebilen bireyler yetiştirip toplumun hizmetine sunmak eğitim öğretimin genel amacı olmalıdır.” Açıklamalarında bulundu.

“Mühendislerin kanayan yarası işsizlik”

İşsizlik konusunun uzun yıllardır mühendislerinin kanayan yarası olmaya devam ettiğini belirten Kılıç, “Tarım ve Gıda alanındaki farklı mühendislik dallarından mezun yaklaşık 40.000 meslektaşımız iş piyasasına erişebilmek için çaba harcamaktadır. İş piyasasına erişebilenlerin büyük bölümü de ne yazık ki mesleklerine ve statülerine uygun olmayan düşük ücretlerle çalışma hayatlarını sürdürmektedirler. İş piyasasında etik kurallar çalışanın statüsüne göre işlerde değerlendirilmesini, kendini geliştirebilmesine imkân tanınmasını ve mesleğine yakışır bir ücretle çalışabilmesini kapsayacak düzeyde işletilebilmelidir. Aksi takdirde kişilerin zamanla en başta mesleklerine daha sonra çalıştıkları kuruma ve en nihayetinde hizmet ürettikleri topluma karşı olan duygularında derin kırılmalar yaşanabilir. Tarım bilimleri de diğer tüm bilimlerde olduğu gibi iş bilmeyi ve o işi yapabilmeyi gerekli kılıyor. Doğanın kurallarını bilerek derin bir ahlakla birleştirmek, hizmet ürettiğimiz toplumu ve nefes aldığımız çevreyi severek çalışmak zorundayız. Bu duygularla; Tarımsal Öğretimin 174. Yılını kutluyor, ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

Burcu Temel

Bakmadan Geçme