Nehir Debileri Normale Dönüyor
Belediye Başkanı Gürkan: "Yağış rejimi maalesef değişti. Bu yüzden Edirne'de bu sıkıntıyı yaşıyoruz" " Şu anda tedbir almayı gerektirecek bir sıkıntı gözükmüyor. Ekiplerimizle kontrollü bir şekilde durumu izlemeye devam ediyoruz"
Tunca ve Meriç nehirlerinin dünden bu yana yükselen debileri yeniden düşüşe geçti.
Geçen hafta başında nehirler havzasının bulunduğu Bulgaristan ve Edirne'deki sağanak nedeniyle yükselen ancak hafta sonu düşen debiler, yağış nedeniyle yeniden arttı.
Sabah saatlerinde yapılan ölçümlere göre ise debiler yeniden azalmaya başladı.
Özellikle Tunca Nehri'nin debisindeki artış, nehir suyunun çevreye yayılmasına neden oldu. Nehrin yatağının daraldığı Sarayiçi mevkisinde nehir suları, Kırkpınar Er Meydanı giriş kapısı, Adalet Kasrı ve pehlivan heykellerinin olduğu bölüme kadar yayıldı.
Tunca Nehri üzerindeki Fatih Köprüsü'nün gözlerinin büyük bir bölümü aşırı su gelmesiyle kapandı.
Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Tunca'nın üzerindeki köprüler etrafında güvenlik önlemi almaya başladı.
"Yağış rejimi maalesef değişti"
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tunca Nehri üzerindeki Fatih Köprüsü'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, debilerdeki duruma ilişkin saat 8.00 ve 10.00'daki verileri aldıklarını söyledi.
Saat 10.00'da yapılan ölçümlerde, 8.00'e göre düşüş olduğunu gördüklerini belirten Gürkan, şöyle konuştu:
"Dün akşam Kuzey Bulgaristan'ta çok şiddetli yağışlar vardı. Yağış rejimi maalesef değişti. Bu yüzden Edirne'de bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Şu anda debilerde azalma olduğunu söylemek mümkün. Meriç Nehri bundan yaklaşık 3 - 4 yıl önce DSİ tarafından temizlenmişti. Ciddi bir temizlik yapılmıştı. O tarihlerde temizlenmeden önce 700 - 800 metreküp debide birçok yeri su basıyordu. Bu temizlikten sonra neredeyse yıllardır bin 300 - bin 400'lere kadar nehrin debisi bunu regüle etmeye başladı. Demek ki artık Tunca Nehri'nde de temizlik vakti geldi."
Gürkan, Tunca Nehri'nin nehir kotunun Meriç Nehri'nden daha düşük olduğunu, bu nedenle Meriç Nehri yükseldiği zaman buradan geri bastığını aktardı. Bunun sadece Tunca Nehri'nden kaynaklanan bir şey olmadığını dile getiren Gürkan, "Meriç'in geri beslemesinin suyun yükselmesine etkisi var. Şu anda tedbir almayı gerektirecek bir sıkıntı gözükmüyor. Ekiplerimizle kontrollü bir şekilde durumu izlemeye devam ediyoruz" diye konuştu.
Gürkan, tarihi Kırkpınar alanının ön tarafında biriken suyun tehlike oluşturmadığını kaydetti.