Okul fobisi nasıl atlatılacak?
Okullar başladı ve çocuklarda okul fobisi geçmiyor. Peki Okul fobisi nasıl atlatılacak?
Uzman Psikolog Didem Gürbey, okul fobisinin aile desteği ile atlatılabileceğini belirtiyor. Ancak sorunun büyümemesi ve uzun süre devam etmemesi için anne ve babaların bazı önerilerde bulunup okul ve psikolog ile iş birliği yapmaları gerekiyor.
Uzman Psikolog Didem Gürbey, okul fobisinin, özellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülen önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çekiyor. “Eğer sorun halen devam ediyorsa; aile, okul ve Psikolog arasındaki güçlü iş birliğiyle okul fobisinin üstesinden gelebilirsiniz” diyen Gürbey, sözlerine şöyle devam etti: “Yaz bitti ve geçtiğimiz eylül ayı itibariyle okullar da açıldı. Ancak özellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülen okula alışamama, okula gitmeye karşı korku duyma, yine pek çok ebeveynin karşılaştığı sorunlardan biri oldu. Okullar açılalı epey bir zaman olmasına rağmen, sorunu sağlıklı bir şekilde çözemeyen birçok aile var. Özellikle bu noktada çocukla doğru iletişim kurulmadığı ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde, okul fobisine dönüşebilen bu sorun için aile, okul ve psikoloğun güçlü iş birliğinin olması en önemli nokta. Uzman Psikolog Didem Gürbey, okul fobisinin altında yatabilecek sebepler hakkında bilgiler verirken, neler yapılabileceği konusunda da ebeveynler için faydalı önerilerde bulunuyor…
OKUL FOBİSİNİ BİRLİKTE YENEBİLİRSİNİZ!
Okul fobisi yaşayan çocuğa karşı anne babanın tutumunun, çocuğun davranışları üzerinde çok önemli etkisi olduğunu unutmamak gerekir. Öncelikle ilk kez okula başlayan bir çocuğun endişelerinin, kaygılarının normal karşılanması, rahatlamasını da sağlayacaktır. Ancak sorunun büyümemesi, uzun süre devam etmemesi için anne ve babaların aşağıdaki önerileri dikkate almaları, okul ve psikolog ile iş birliği yapmaları gerekir.
SÖZLERİNE KULAK VERİN
Çocuğunuzun kaygılarını dinleyip altında yatan nedeni anlamaya çalışın, okula ne sebeple gitmek istemediğini araştırın. Bu süreçte onu sabırla, sevgiyle dinleyip anlamaya özen gösterin.
SAKİN VE KARARLI OLUN
Çocuğunuza okula gitmenin önemini ve gitmemesinin ne sonuçlar doğuracağını yaşına uygun bir dille anlatın. Okula gitmesi konusunda sakin ama kararlı bir tutum sergileyin.
ELEŞTİRMEYİN, AŞAĞILAMAYIN, KORKUTMAYIN
Çocuğunuzu okula gitmek istemediği için eleştirmeyin, aşağılamayın ve korkutmayın. Kesinlikle kardeşleri ve arkadaşlarıyla karşılaştırmayın. Bu tip baskıcı bir tutum, sadece durumu kötüleştirir ve çocuğu daha derin bir bunalıma sürükler.
OKULLA İLETİŞİM HALİNDE OLUN
Çocuğunuzun sınıf öğretmeniyle ve rehber öğretmenle iletişim halinde, iş birliği içinde olun.
DESTEK ALIN
Çocuğunuzun ruhsal sağlığı olumsuz yönde ilerliyorsa, vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alın. Unutmayın ki yardım almayı geciktirmek, sorunun kronikleşmesine yol açabilir.
HANGİ SEBEPLERLE ORTAYA ÇIKIYOR?
Aşırı koruyucu yetiştirme tarzı sonucu gelişen bağımlı anne-çocuk ilişkisi nedeniyle, çocuğun bireyselleşme çabasının önüne geçilmesi, bu sebeple çocuğun anneden ayrılma endişesi taşıması.
Hırslı ve mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocukta oluşturduğu performans endişesi sebebiyle çocukta ortaya çıkan başarısızlık korkusu.
Ailede ölüm, kronik hastalık veya kaza gibi travmatik olaylar; taşınma, okul değişikliği, maddi güçlükler gibi olumsuz koşullar.
Aile içi duygusal zorluklar, şiddet, anne baba kavgaları, boşanma ve kardeş kıskançlığı.
Sosyal fobi, özgüven eksikliği, depresyon gibi psikolojik sorunlar
Öğretmenin veya arkadaşlarının olumsuz tavırları.
Haber Merkezi