'Okula Uyum Sürecini Kolaylaştırabilirsiniz'

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla yaz tatilinde uyku düzeninin değişmesi, çocukların okula uyum süreci olumsuz etkileyen nedenler arasında yer alıyor. TED Edirne Koleji Rehber Öğretmeni Gizem Kızmaz, tatil boyunca uyku düzeninin değişmesinin çocukların dikkat ve öğrenme becerilerini olumsuz yönde etkilediğini, yeterli ve düzenli uykunun, öğrenme kapasitesini arttırdığını ve sağlıklı bir uyum süreci geçirmesini sağladığını belirtti.

TAKİP ET

TED Edirne Koleji Rehber Öğretmeni Gizem Kızmaz, uykunun beyin başta olmak üzere tüm organların gelişimi için çok önemli olduğuna değindi.

Çocuklar için verimli uykunun önemine değinen Kızmaz, “Uyku sırasında salgılanan büyüme hormonu çocukların büyümesini sağlar. Çocuğun yaşı ile büyüme hızı ters orantılıdır. Yaşı küçük olan çocukların, büyüme hızı ve uyku ihtiyacı daha fazladır. Uykunun, beynin sayısız işlevinde geliştirici rolü vardır. Uyku, gün boyunca öğrendiğimiz bilgilerin kullanılabilir hale gelmesi, unutmanın engellenmesi ve yeni bilgilere yer açılmasını sağlar. Düzenli bir uykunun okul başarısı, duygu durumu ve dikkat süresine olumlu etkileri vardır. Bu sebeple okula uyum süreciyle beraber uyku düzeninin önemi artar.” dedi.

Kızmaz, ebeveynlere tavsiyelerde bulunarak çocukların hafta içi her gün aynı saatte uyanması gerektiğini ifade etti.

Çocukların gece 22.00'den önce mutlaka yatağa girmesi gerektiğini vurgulayan Kızmaz, uyku öncesi rutinlerinin alışkanlık için önemli olduğu belirtti.

Kızmaz, çocukların hayatında oluşturulacak rutinlerin fiziksel, bilişsel ve duygusal yönden gelişmelerini de destekleyeceğini iletti ve şöyle devam etti:

“Ayrıca çocukların kaliteli bir uykuya sahip olmaları için uyku öncesi teknoloji ile ilişkilerini sonlandırmaları gerekir. Teknolojik cihazların yaydığı mavi ışıklar, büyüme hormonun salgılanmasını olumsuz etkilemekte ve uykuya dalmayı da zorlaştırmaktadır. Kaliteli ve düzenli uyku çocukların ertesi gün odaklanma düzeyini etkileyeceği gibi duygu durumunu düzenleyebilmesine de yardımcı olacaktır.”

DİLEK ŞAHİN

Bakmadan Geçme