Olumsuz haberler insan psikolojisini olumsuz etkiliyor!

Türkiye'de son dönemlerde yaşanan olaylar, insanların en çok da psikolojisini olumsuz etkiliyor. Sosyal medyada oluşturulan algı operasyonları ve abartılı tanımlar ile sürekli olumsuz haber izlemenin insan psikolojisine yansıdığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, bu durumlarda yapılması gereken noktalara ilişkin tavsiyelerde bulundu.

TAKİP ET

Son günlerde terör saldırıları, kadın ve çocuk cinayetleri gibi olaylar gündeme damga vururken, bir olayın şokunu atlatamadan başka bir şey yaşanabiliyor. Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medyada oluşturulan algı operasyonları ve abartılı tanımlar insan psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor.

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte yaşanan bir olayın anında tüm Türkiye'ye yayılmaya başladığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, Buna bağlı insanlarda çeşitli tepkiler ve reaksiyonların da ortaya çıktığının gözlemlendiğini ifade etti.

"İnsanların birbirine tahammülü kalmadı"

Teknolojinin olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönlerinin de olduğuna değinen Uzman Dr. Kargı, "Bir yerde olay olduğu zaman bunu hemen sosyal medya mecralarında görebiliyoruz. Son zamanlarda kadın ve çocuklara karşı şiddet olaylarında artış yaşanmaya başladı. Bu gibi olaylar da toplumun sinirlerini ve psikolojisini de bozuyor. İnsanların artık birbirine katlanma ya da alttan alma gibi bir inisiyatifi kalmadı. Haberleşmenin önüne geçilemez ama Devletin bu duruma bir düzenleme getirmesi lazım. Gerek Kuzey'de gerekse Ortadoğu'da yaşanan olaylar, kadınların yaşadığı dramlar, insanların ölmesi, dünyanın da bu olaylara sessiz kalması ve hatta İsrail'i desteklemesi. Binlerce kişinin göz göre göre ölmesi, evlerinin bombalanması çok büyük travma teşkil ediyor" dedi.

Olumsuz haberlerin insan psikolojisini olumsuz etkilediğini aktaran Uzman Dr. Kargı, bu durumda korku, panik, anksiyete, umutsuzluk, sinirlilik, mutsuzluk ve gerginlik hallerinin ortaya çıktığını belirtti.

Vatandaşlara olumsuz haberleri izlememesi ve bunun yerine açık havada gezmek, müzik dinlemek, kitap okumak veya belgesel izlemek gibi daha rahatlatıcı etkinliklere yönelmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Uzman Dr. Kargı, Uyuşturucu ve alkolden uzak durmak, olumsuz haberleri izlememek, erken uyumak, düzenli beslenme, açık havada dolaşmak ve düzgün insanlarla iletişim kurmanın daha sağlıklı olacağını aktardı.

"Çocukların yanında izlenmemeli"

İnsanların saatlerce ekrana maruz kalmak ve dijital mecralarda olumsuz olayları takip etmek yerine doğaya yönelip spor yapmasının psikolojik açıdan da rahatlama sağlayacağını vurgulayan Uzman Dr. Kargı, Ayrıca kişilerin kendilerinin yanı sıra çocuklarının da psikolojisini düşünerek hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çocukların yanında bu tür olumsuz haberleri izlememek gerektiğine değinen Uzman Dr. Kargı, "Çocukların da sosyal medyada fazla zaman harcamaması ve bunun yerine spora ve müziğe yönlendirilmesi gerekir. Gerekli şikayetleri olduğu zaman da mutlaka uzmanından yardım alınması lazım" dedi.

İpek Esma Çeşme

ÖZLEM CEYLAN

Bakmadan Geçme