Onur Güneş Ayas, 3. kitabını okurlarına sundu

Edirne'nin son zamanlarda yetiştirdiği önemli akademisyenlerden Onur Güneş Ayas, "Mûsiki İnkılâbı'nın Sosyolojisi" isimli son kitabını Doğu Kitabevi'nin "Sosyologca Kitapları" Serisi dahilinde okuyucularına sundu.

TAKİP ET

Ortaokul yıllarında Edirne'ye masa tenisinde getirdiği madalyalarla şehirde adını duyurmaya başlayan Onur Güneş Ayas, son yıllarda yayımladığı kitaplarıyla da Edirnelilerin göğsünü kabartmaya devam ediyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde akademik kariyerine devam eden Ayas, üçüncü kitabıyla okurlarıyla tekrar buluştu. Birçok çeviri, makale ve derlemesi yayımlanan Ayas, 2010 yılında “Dostoyevski'de Batı Sorunu: Rus Ruhu ve Evrensellik” isimli kitabıyla, Sosyoloji dalında Türkiye'nin tanınmış akademisyenleri arasına girmeyi başardı.

Onur Güneş Ayas son olarak 15 gün önce okurlarına , “Mûsiki İnkılâbı'nın Sosyolojisi” isimli son kitabını Doğu Kitabevi'nin “Sosyologca Kitapları” Serisi dahilinde sundu.

MÛSİKİ İNKILÂBI'NIN SOSYOLOJİSİ

Osmanlı İmparatorluğu yıkılıp Cumhuriyet kurulduğunda geleneksel sanatlar arasında toplumun geniş kesimlerinin ilişkisini canlı bir şekilde sürdürmeye devam ettiği belki de tek sanat müzikti. Gerek Batılılaşma karşısındaki direnci gerekse Osmanlı-Şark kimliğiyle özdeşleştirilmiş olması klasik Türk müziğini yeni Türk devletinin doğrudan hedefi haline getirdi. Ne var ki, resmi kurumlardan dışlanan, devlet destekli basın kampanyaları aracılığıyla her fırsatta aşağılanan, 1926'da eğitimi, 1934-36'da ise radyolarda icra edilmesi yasaklanan klasik Türk müziği, tüm bu baskılara karşın varlığını sürdürdü, hatta toplumsal tabanını daha da genişletti. Bu çalışma klasik Türk müziği geleneğinin ayakta kalmayı nasıl başardığını, Batıcı politikalar karşısında ne tip uyum ve direnç örüntüleri sergilediğini ve bunların sonucunda nasıl bir dönüşüm geçirdiğini incelemektedir.

ONUR GÜNEŞ AYAS KİMDİR?

1981 yılında Edirne'de doğdu. 1999'da Edirne Anadolu Lisesi'nden,

2005'te İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını aynı üniversitenin sosyoloji bölümünde tamamladı. Alâeddin Yavaşca, Arif Sami Toker ve Erol Sayan gibi büyük üstatların meşk halkasından yetişen Sinan Sipahi'den Türk müziği ve ud dersleri aldı. Üç yıl boyunca makam, usul ve klasik repertuar eğitimi aldığı Bakırköy Türk Musikisi Vakfı Konservatuarı'ndan 2010 yılında mezun oldu. Aynı yıl Dostoyevski'de Batı Sorunu: Rus Ruhu ve Evrensellik adlı kitabı yayımlandı. 2012 yılından beri Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde çalışıyor. Evli ve bir çocuk babası olan Güneş Ayas uzun yıllar boyunca çeşitli yayınevlerinde editör, yayın yönetmeni ve çevirmen olarak çalıştı. Kemal H. Karpat'ın daha önce Türkçe'de yayınlanmamış makalelerini altı kitap halinde derledi, çevirdi ve yayına hazırladı. Karpat külliyatının tamamlanması doğrultusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Editörlüğünü yaptığı kitapların yanı sıra, sosyal bilimlerin farklı dallarında çok sayıda tercümesi yayımlandı. Bunlar arasında Aimé Césaire, Daniel Goffman, Virginia Aksan, Carter Findley, Arnaldo Momigliano, Werner Jaeger, Asin Palacios, George Gerbner, Arend Lijphardt gibi önemli sosyal bilimcilerin kitapları yer almaktadır. Ağırlıklı olarak tarihsel sosyoloji, Türk modernleşmesi ve müzik sosyolojisi alanlarında çalışmakta ve akademik çalışmalarını http://yildiz.academia.edu/OnurGüneşAyas adresinde paylaşmaktadır.

Bakmadan Geçme