ORUÇ İÇİN TAVSİYELERDE BULUNDU

Mübarek Ramazan Ayı'na sayılı günler kaldı. Ramazan'da 16 saatlik aç kalınacak olması oruç tutacakları düşündürüyor. Saatlerce oruç tutulacak olması nedeniyle uzmanlar oruç tutacaklara tavsiyelerde bulundu. Ekol Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Daloğlu, Ramazan'da sağlıklı beslenebilmek için günlük alınması gereken besin öğelerinin saatlere yayılması gerektiğini, bunun için öğün sayısının arttırılmasını ve mutlaka sahura kalkılmasını tavsiye etti.

TAKİP ET

Bu yıl Ramazan Ayı'nda yaklaşık 16 saat oruç tutulacağının altını çizen Daloğlu, bu süreçte en önemli noktalardan birisinin optimal (en uygun) beslenmeyi sağlamak olduğunu söyledi.

Oruç sırasında baş ağrısı ve hazımsızlık gibi minör, böbrek ve sindirim sorunları gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini dile getiren Daloğlu, “Bu nedenle sağlıklı kalmak, dengeli bir diyeti sürdürmek önemlidir” dedi.

“Mutlaka doktora danışılmalı”

Oruç, sağlıklı Müslümanlara farzdır ve gerekleri yerine getirilerek tutulmalıdır diyen Diyetisyen Daloğlu, “Sağlık problemi ve özellikle kronik hastalığı olan kişilerin doktorlarına danışmaları öneriyorum. Oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişiverir. Üç öğün olan günlük beslenme ikiye düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı tüketimi artar. Sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır. Lakin ramazan da olsa günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez” dedi.

SAHUR ŞART

Ramazanda sağlıklı beslenmenin altın kuralının sahura kalkmak olduğunu söyleyen Daloğlu, “Günlük hayatta nasıl az az, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda bunu sürdürmeliyiz. Günlük alınması gereken besin öğelerini saatlere yayarak ve yeterli miktarlarda alınmalıdır. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemelidir. Tuzlu besinler gün içerisinde susuzluğunuzu arttıracaktır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sahurda proteinli gıdalara yer verilmelidir. Ertesi gün su ihtiyacını azaltacak süt sahurda mutlaka içilmelidir. Aynı zamanda yumurta, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka esmer ekmek eklenmelidir. Gün içerisinde tüketilemeyen meyvelerin sahura yerleştirilmesi posa alımı açısından doğru olacaktır. Hafif kahvaltılar sahur için en besleyici öğünlerdir” ifadelerine yer verdi.

İFTAR BÖLÜNMELİ

Oruç açıldıktan sonra bütün gün yemek yememenin verdiği açlıkla birden yüklenmenin zararlı olduğunu belirten Daloğlu, bu nedenle iftarın da ikiye bölünmesini ve iki öğün arasında 15 dakika mola verilmesini önerdi. Daloğlu, iftarda birden yiyip yüklenmemenin hem mide sağlığı açısından hem de kan şekerinin dengeli yükselmesi, yemekten sonra bir ağırlık çökmemesi açısından da önemli bir husus olduğunu vurguladı.

“Yürüyüş en önemli faktörler arasında”

Ramazanda beslenme önerileri hakkında bilgiler veren Diyetisyen Tuğçe Daloğlu, “İftarı hurma veya su ile açıp ardından bir kâse çorba ve yoğurt yedikten sonra mola verip, sonrasında ana yemek, salata ve ekmeği yemeniz bütün besin gruplarını tüketmenizi sağlayacaktır. İftarı açtığınızda yemekleri yavaş yavaş yemeniz, iyice çiğneyerek yutmanız da mide rahatsızlıklarının önüne geçmenizde yardımcı olacaktır. İftar ve sahur arasında su tüketimi atlanmamalı, mutlaka bolca su içilmelidir. Gün içerisinde kaybedilen sıvının yerine konması açısından dikkatli olunmalıdır. Ayrıca yine eksik beslenmemek adına iftardan 2-2,5 saat sonra meyve ve süt grubundan biri seçilerek ara öğün yapılmalıdır. İftar yemeğinden 1-2 saat sonra hafif tempo yürüyüşler hem bu dönemde yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmada dolayısıyla kilo almayı önlemede, hem de sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasında anahtar rolündedir” açıklamalarına yer verdi.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme