Osmanlı sofralarını süsleyen Demirhindi, Ramazan'da yoğun ilgi görüyor
Osmanlı döneminde sofraları süsleyen Demirhindi bitkisi, özellikle Ramazan ayı'nda en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. 11 ayın sultanı Ramazan'ın başlamasıyla birlikte hem tokluk hissi veren hem de hazmı kolaylaştıran demirhindi satışlarının arttığını belirten Aktar Gökhan Baraz, şifa kaynağı olmasının yanı sıra ferahlatıcı özelliği ile oruçlu günlerin en büyük destekçisi olduğunu söyledi.
11 ayın sultanı Ramazan ayı başladı. Mübarek Ramazan ayında oruç tutacak vatandaşlar mutfak ihtiyaçları için çarşı ve pazarın yolunu tuttu. Mutfak ihtiyaçlarını karşılayan vatandaşlar, tokluk hissi veren ve hazmı kolaylaştıran bitkiler için ise alternatif tıp olarak bilinen aktarların yolunu tutuyor.
Osmanlı döneminde bugünkü soğuk içeceklerin yerini şerbetler alıyordu. Şerbetler, birçok hastalığa iyi geldiği gibi özellikle Ramazan ayında sindirmeye yardımcı olur ve vücudun sıvı/şeker dengesini sağlar. Bunlardan birisi de demirhindi şerbeti olarak karşımıza çıkıyor.
Ramazan Ayı'nın gelmesiyle birlikte vatandaşların gerekli alışverişlerini yaptığını söyleyen Aktar Gökhan Baraz, Ramazan'ın ilk gün bereketiyle geldiğini ve insanların şansına havanın çok sıcak olmadığını belirtti.
Sıcak havada mide uzun süre aç kalacağı için vatandaşların iftarda ve sahurda tok tutacak yiyecek ve içeceklere yöneldiğini söyleyen Aktar Baraz, Ramazan Ayı'nın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan demirhindinin satışlarının da bu dönemde arttığını ifade etti.
"Hem tokluk hissi veriyor hem de hazmı kolaylaştırıyor"
Demirhindinin hem tokluk hissi verdiğini hem de hazmı kolaylaştırdığını söyleyen Aktar Baraz, "Vakumlanmış halde satışını yapıyoruz. O yüzden bir kibrit kutusu kadar büyüklüğündeki demirhindiyi 1 buçuk litre suya koyup 1 litre kalana kadar kaynatıp soğumaya bırakılıyor. Çay bardağı ile içilebilir. Hem iftarda hem de sahurda rahatlıkla tüketilebilir. Ama iftarda yemekte 1 saat sonra kullanılabilir. Sahurda tüketildiği zaman ise vücut direncini arttırma, halsizlik ve yorgunluğu önlemeye yardımcı olur" dedi.
"Osmanlı lezzeti Ramazan'da sofraları süslüyor"
Osmanlı kültürüne ve mutfağına özgü gelenekleri günümüzde de oldukça yaşatılmaya çalışıldığını dile getiren Aktar Baraz, şimdiki zamanın alışkanlıkları ve yaşam koşullarına bağlı birçok lezzetin de unutulmaya başlandığını ve bunlardan birisinin de şerbetler olduğunu söyledi.
Hindistan ve Sudan ile diğer tropikal ülkelerde yetişen çok uzun boylu bir ağaç olan demirhindinin Ramazan ayında en çok tercih edilen bitkiler arasında yer aldığının altını çizen Aktar Baraz, "Demirhindi Osmanlı döneminde sofralarda yaygın olarak yer alığı için günümüzde de faydasını bilenler Ramazan ayı başlayınca gelip alıyorlar. Şerbetin içine karanfil, çubuk tarçın, nane, bal ve limonda eklenilerek tüketilebilir" ifadelerine yer verdi.
Özlem Ceylan- Dilek Şahin