Öztürk, 'Tarihin en düşük verimini alabiliriz'

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Trakya bölgesinde erken ekilen ayçiçekleri kuraklık stresi ile karşı karşıya kalırken, geç ekilenlerde ise önümüzdeki günlerde yağmur etkili olması halinde verim kaybının önüne geçilmesi  bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Edirne merkezle birlikte Trakya'nın en yüksek rekoltesini aldıklarını hatırlatan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Bu yıl böyle giderse ve yağış olmazsa tarihin en düşük veriminin alınabileceğini aktardı.

TAKİP ET

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Trakya bölgesinde ekili ayçiçekleri bu yıl da kuraklık stresi ile karşı karşıya kaldı. Yağışların az olması, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, hem ayçiçeğini hem de üreticisini olumsuz etkiledi. Özellikle erken ekilen ve boy veren ayçiçekleri kavurucu sıcaktan nasibini aldı. Geç ekilen ayçiçeğinde ise tek umut gelecek yağışlarda...

Geçtiğimiz günlerde görülen yağışın Lalapaşa bölgesine uğramadığını söyleyen Öztürk, ilerleyen günlerde bir yağış etkili olursa geç ekilen ayçiçeğine büyük fayda sağlayacağını aktardı.

Geç ekilen yüzde 70 ayçiçeğinin tam çiçeklenme döneminde olması sebebiyle yağışın hem verimi yukarı taşıma, hem de yağ oranı açısından ilaç gibi geleceğine değinen Öztürk, erken ekilen ayçiçeğinin artık olgunluk evresine girdiğini ve bu yüzden yağış olsa da onlara bir faydası olmayacağını ifade etti.

Yağış alan bölgelerdeki ayçiçeklerin durumunun iyi olduğuna değinen Öztürk, "Erken ekilen ayçiçeklerine yağmurun hiçbir faydası yok. Geç ekilen ayçiçekleri gözünü yağışa dikti diyebiliriz. Yağmur yağmazsa da onlar da erken ekilen ayçiçeklerinden çok aşağıda verim verirler. Ama şu an yağmur yağarsa onların verim artışı %30 -%40 artar" dedi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Edirne merkezde etkili olan yağışın Lalapaşa bölgesinde görülmediğini belirten Öztürk, üreticinin az da olsa gelecek yağışlarda umutlu olduğunu ve gözünü yağışa diktiğini aktardı.

Yağış olmazsa verim kaybı ne kadar olur?

Bu yaz etkili olan kuraklığın ayçiçeklerini strese soktuğunu ve yüzde 30-40 oranında bir verim kaybının garanti olduğunu dile getiren Öztürk, ayçiçeğinin boy yapmaması, tablosunu küçük tutması gibi nedenlerden dolayı verim kaybının yüzde 70'lere varacağını düşündüklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl Edirne merkezle birlikte Trakya'nın en yüksek rekoltesini aldıklarını hatırlatan Öztürk, Bu sene böyle giderse ve yağış olmazsa tarihin en düşük veriminin alınabileceğine dikkat çekti.

Yağış olmamasının yanı sıra kavurucu sıcağın döllenmeye etkisinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Ayçiçeğindeki en korkulan şey yüksek hava sıcaklığından dolayı dölleme yapıp yapmadığıdır. En büyük tehlike döllenme sorunu. 44 derece sıcaklarda döllenme yapmak oldukça zor bir durum. Eğer buna bağlı bir verim kaybı olacaksa onu da biçerken göreceğiz" dedi.

Erken ekilen ayçiçeklerin sıcaktan öldüğünü ve 10-15 gün sonra kendini belli edeceğini belirten Öztürk, önümüzdeki günlerde yağış etkili olursa geç ekilenlerde verime faydası olabileceğini ifade etti.

Dilek Şahin

DİLEK ŞAHİN

Bakmadan Geçme