Ayçiçeği ekim teknikleri anlatıldı

Edirne'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Ayçiçeği üretim teknikleri çiftçi eğitim' toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli, çiftçileri doğru ekim teknikleri hakkında yaptığı sunumla bilgilendirdi.

Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme eğitim programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra ise konuşmalara geçildi.

Ayçiçeğinin ülkenin yağ açığını kapatması açısından en şanslı bitkilerden bir tanesi olduğunu söyleyen Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli, geçtiğimiz yıl etkili olan kuraklığın üreticileri mağdur ettiğine değindi.

Ülkemizde yaşanan iklim değişikliğinin önemli bir problem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Önemli, "Yağışlar dengesiz, yazın sıcaklıklar 40 dereceyi geçiyor ve yağış düşmüyor. Edirne sulu tarımın en çok yapılma potansiyeli olan bölge. Yüzde 40'a yakın sulanabilir arazi var bu Türkiye'nin en iyi bölgelerinden birisini gösteriyor. Gelecekte sulama yapmadan tarım yapmak oldukça zor olacak. Burada ülkenin en önemli kısmı yağan yağmurun bir damlasının bile denize gitmesini engellemeliyiz. Yarın bürgün o denizden suyu çekmeye çalışacağız ve daha büyük masraf olacak" dedi.

Meriç Nehri'nde sık sık taşkınlar olduğunu ve insanların birçok sorun yaşadığını belirten Prof. Dr. Önemli, bunlarla ilgili yapılacak projelerle sorunun çözülebileceğini ve yağmurla gelen bir damla su taşkın yaratmadan gölete, transfer olup sulama için kullanılabilir hale getirilebileceğini ifade etti.

Şu anda öncelikli üzerinde durulması gereken noktanın doğal kaynaklarla yağışın en iyi şekilde bir yerlerde toplanıp biriktirilmesi ve tarımda kullanılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Önemli, oluşturulan barajlar, göletler, yeşillendirme projelerinin iklimi de değiştireceğine dikkat çekti.

Ülke içinde ağaçlandırma ve gölet oluşumu ile biriken suların toplanması halinde doğal yaşamda olacağını ve iklimi değiştirebileceğini aktaran Prof. Dr. Önemli, toprağın gereksiz işlenmemesi ve fazla kimyasal ürün kullanımından kaçınılması gerektiğini ifade etti.

"Kuraklık ayçiçeğini etkiledi"

Ayçiçeği ülke ve Trakya bölgesi için çok önemli bir bitki olduğunu söyleyen Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, "Dünyaya baktığımızda Ayçiçeği üretiminde yaklaşık 60-70 milyon ton gibi bir üretim miktarı var. Bunun da yaklaşık 30-35 milyon tonu iki ülke tarafından, Ukrayna ve Rusya tarafından üretilmekte. Ancak ülkemize geldiğimizde geçtiğimiz yıl, bir önceki yılın fiyatlarından dolayı ciddi bir üretim Türkiye tarihinde ilk defa yaklaşık 1 milyon 950-2 milyon ton gibi bir üretim gerçekleşti. Özellikle Tekirdağ bölgesinde kurallıktan dolayı yaklaşık 1.5 milyon ton gibi bir üretim miktarına düştük. Bu da ülkemiz ihtiyacının ancak yarısını karşılayabilmekte. Yani açıkçası biz ithalata bağımlı bir ülkeyiz" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerde çeşitli raporlar verdiklerini ve ayçiçeği üretim miktarının arttırılması gerektiğini söylediklerini belirten Kırbiç, ülkenin gıda ihtiyacının pandemi döneminde daha iyi anlaşıldığını hatırlattı.

Üretim miktarının yakalanmasında birinci önceliğin çiftçinin para kazanması olduğunu aktaran Kırbiç, bunu çiftçinin gümrük vergileriyle, destekleme fiyatlarıyla korunarak ve üretim miktarının arttırılarak sağlanabileceğinin altını çizdi.

Trakya'da çok fazla bir alternatif olmadığını vurgulayan Kırbiç, "Su havzalarında çeltik, diğer alanlarda mecburen buğday ve ayçiçeği tarımı yapılmak zorunda. Bizde nasıl bir desen değişebilir? Bizde de eskiden olduğu gibi, iki yıl buğday, bir yıl ayçiçeği. Tabi bunun da çeşitli sıkıntıları var. Bir takım buğdaydaki hastalıklar oluşabilir, bir de buğday deseninde ülke ihtiyacını, buğdayı karşılamaktayız. Bu defa da buğdayda fazla bir ekim dışı havalı olduğu için, üretim fazlası oluşuyor. Ay içinde zaten bir eksiğiz. Bu yüzden bu dengenin sağlanması için, insanlarımızın fiyatlarla memnun olması, desteklemelerle memnun olması gerekmekte" dedi.

"Arazinin her karışını isliyoruz"

Trakya'nın tarımsal üretime uygun çok uygun bir coğrafyada bulunduğunu söyleyen Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, İşlenen tarım arazilerin şu an için 341 bin 108 hektar olduğunu ve son derece verimli topraklar bulunduğunu belirtti.

"Önümüzdeki günlerde Çömlekköy barajımızın temelini atacağız"

Arazinin her karışını işlediklerini aktaran Bayazıt, "Boş kalan arazimiz yok diyebiliriz. Bu arazinin 149 bin 540 hektarı şu anda sulanabilir durumda. Bu rakam bakanlığımız bünyesinde bulunan, genel müdürlüğümüz, DSİ bölge müdürlüğümüz, Edirne valimiz bünyesinde bulunan il özel idaresi tarafından yeni projelerle, yeni yatırımlarla her geçen yıl daha da büyümekte daha da artmakta. Bunun son örneği Çömlekköy barajımızın inşaatı. Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Şu anda inşaatına başlanılacak. İhalesi bitti, sözleşme imzalandı. Önümüzdeki günlerde inşallah sayın bakanımızın katılımıyla temel atma töreni yapacağız. Buradan da bunun müjdesini vermek istiyorum. İlimize şimdiden hayrolsun" ifadelerine yer verdi.

Ülkede çeltik üretiminin %40'ını, ayçiçeği üretiminin %14'ünü, kanola üretiminin %20'sini, buğday üretiminin ise %4'ünü Edirne'den karşılandığını belirten Bayazıt, kentin iller arası sıralamada çeltik üretiminde birinci, Kanol üretiminde birinci, buğday üretiminde yedinci, ayçiçeğinde ise ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

"1 milyon 294 bin 400 hektar alanda ayçiçeği üretimini gerçekleştirdik"

Ayçiçeğinin stratejik ve önemli bir yağlı bitki olduğunu aktaran Bayazıt, 2023 yılında tahmini olarak 1milyon 294 bin 400 hektar alanda ayçiçeği üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Toplam 248 bin 875 ton üretim elde edildiğine değinen Bayazıt, "2022 yılında, bir önceki yıldaki üretim 325 bin 812 tondu. Tabii arada bir düşüş var. Ortalamamız 259 kilodan 192 kiloya geriledi. Bunun da sebebi, malumunuz hepiniz biliyorsunuz 2023 yılını çok sıcak geçirdik, çok kurak geçirdik. Bunların etkileri. Bizim üretimimiz iklim ve hava şartlarına bağlı. İşte bugün bu yaptığımız eğitimlerle aslında üreticilerimizden kaynaklanan, onların işçilik ve uygulama hatalarından kaynaklanan sorunlara çözüm üretmektir. Bu verim düşüklüğünün kayıplarını gidererek engellemeye ve en aza indirmeye çalışacağız" dedi.

"Gece eğitimlerinde tüm personellerimiz sahadaydı"

2023 yılının sonlarında gece eğitimlerine başladıklarını ve tüm personelin sahada olduğunu aktaran Bayazıt, "Gece gündüz çalışarak sizlere bilgilendirmeler yaptık. Toplam 139 eğitim gerçekleştirmişiz. 2 bin 713 üreticimize ulaşmışız. Özellikle buğday ekilişleri. O dönemdeki, ekiliş öncesindeki buğdayla ilgili bilgileri aktardık. ÇKS ile ilgili bilgileri aktardık. ÇKS yönetmeninde bir değişiklik oldu. Bu mülkiyet problemi ve miras problemlerinden kaynaklanan alanlarımız vardı. Biz biliyorsunuz bunları kayıt altına alamıyorduk. Ama bu ÇKS yönetmenliğindeki değişiklikle beraber, artık üreticilerimiz bir taahhütle beraber bu alanları kayıt altına alabilmekteyiz. Bugüne kadar tam 88 bin dekar alan kayıt altına alındı. Bunlar tam kayıtsız alanlardı ve şu ana kadar verilen taahhütlerle beraber 88 bin dekar alan kayıt altına alındı. Toplamda bizim kayıtlılık oranımız yüzde 91. Bu diğer işlere göre çok yüksek bir oran. Hedefimiz, amacımız bunu %100'e çıkartmak" ifadelerine yer verdi.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme