Prof. Dr. Kaya, 'Ayçiçeği ekimini erkene çekmemiz gerekiyor'

Edirne'de yağış yetersizliği ve aşırı sıcaklar ayçiçeklerinin gelişimini olumsuz etkiledi. Ayçiçeğinde verim kaybının yanı sıra yağ oranında da düşme yaşanıyor. Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, ayçiçeği ekiminin erkene çekilmesi gerektiğini söyledi.

TAKİP ET

Üretici hasat mesaisine endişeli başladı. Dönüm başına verimin geçen yıla göre büyük düşüş göstermesi bekleniyor. Aşırı sıcaklar ve yetersiz yağışlar nedeniyle yaşanan kuraklık ayçiçeğinde sadece verimini değil yağ oranını da olumsuz etkiledi.

Prof. Dr. Yalçın Kaya, aşırı sıcakların tane doldurma evrelerinde yağ oranının da olumsuz etkilediğinden bahsetti.

Hava sıcaklıklarının yüksek olmasıyla yer altı sularında da kayıplar yaşandığına değinen Kaya, sıcaklıkların süresinin önemini anlattı.

Kaya, su kaybı yaşayan ayçiçeğinin kabuk oranının arttığını belirtti ve şunları kaydetti:

“Kabuk oranı ve yağ oranı ters bir ilişki var. Kabuk oranı arttıkça yağ oranı düşüyor. Doğal olarak iç oranı düştüğü için cılız taneler oluşuyor. O yüzden bu aşırı düzensizlik sıcaklıklar tane doldurma periyodunda verimi, yağ oranını ve yağ verimini de etkiliyor. En önemli şey erken ekim. Yavaş yavaş bizim ayçiçeğini erken ekmemiz lazım. Süt olum devresinde bu sıcaklıklarda mücadele edemeyeceğimize göre ondan sonra yapacağımız süt olum devresin mümkün mertebe sıcaklıklara denk gelmemesini sağlamamız lazım. Bunun için ayçiçeğini erken ekmemiz lazım. Yerli ayçiçeği kuraklığa daha dayanıklı. Doğal olarak buralarda yetiştiği için diğer çeşitlere karşı hepsinde kuraklığa daha dayanıklıktır. Çiftçilerimiz yerli ayçiçeğini tercih edebilir”

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme