Prof. Dr. Kaya'dan çiftçilere tarlalarını kontrol etme uyarısı

Kurak geçen kış döneminin ardından gelen yağışlar, özellikle gelişim döneminde buğdaylara ilaç oldu. Ancak fazla yağışa bağlı olarak oluşan sıcak ve nemli hava bazı pas ve mantari hastalıkların oluşmasını da beraberinde getirdi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, Üreticileri tarlalarını kontrol etmesi ve hava koşullarını da takip ederek tarlaların durumuna göre ilaçlama yapmaları konusunda uyarılarda bulundu.

TAKİP ET

Kurak geçirilen bir kış döneminin ardından Nisan ve Mayıs aylarında etkili olan yağışlar buğdayın istenilen seviyeye ulaşmasına katkı sağladı. Ancak, yağışların fazla olmasına bağlı olarak buğdayda bazı hastalıklar da görülmeye başlandı. Fazla yağış ve sıcaklıkla birlikte oluşan nemli hava buğdayda sarı ve kahverengi pas, kök boğazı ve diğer mantar hastalıklarının oluşmasına sebep olabiliyor.

Son 70 yılın en kurak kışının geçtiğini ve bu durumun endişe verdiğini hatırlatan Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, kuru toprağa ekim yapan çiftçilerin endişesini Nisan ve Mayıs ayında gelen yağışların giderdiğini vurguladı.

Zor bir ekim dönemi geçirdiklerini ve buğday sezonuna çok sancılı bir giriş yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Kaya,"Buğdayın başak çıkarma ve kardeşlenme döneminde kurak geçse de seyreklik söz konusu oldu. Ama sapa kalkma, başak çıkarma döneminde ve süt olum devresinde tam ideal bir yağış oldu. Bu yağışlar bereket demek aslında. Daha önceki kötü senaryonun yok olması demektir. Bu anlamda bu yağışlar çok önemliydi" dedi.

"Yağışın, özellikle sıcaklıkla birlikte oluşan nemin bazı sakıncaları var"

Yağışın, özellikle sıcaklıkla birlikte oluşan nemin bazı sakıncaları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaya, "Pas ve mantari hatalıklar görülebiliyor. Ama çiftçilerimiz kök boğazı, küllenme ve pasa karşı ilaçlamalarını yapmışlardı. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Yağışlar sürekli olunca ortaya çıkan hastalıklara karşı tedbir almak gerekir. Çünkü ilaçlamanın 20-25 gün koruyucu süresi var. Bu anlamda devam eden yağışlar sonucu pas hastalığı tekrar ortaya çıkabiliyor. Koruyuculuk süreci bitince sıcaklık ve neme bağlı bu hastalıklara karşı 20 gün sonra tekrar ilaçlama yapması gerekebiliyor" ifadelerine yer verdi.

"Üreticiler tarlalarını kontrol etsinler!"

Üreticilere tarlalarını kontrol etmesi uyarısında bulunan Prof. Dr. Kaya,"Pas ya da diğer hastalıklar var mı yok mu baksınlar ve önlemini alsınlar. Artık buğdaylar yavaş yavaş sarıya doğru gidiyorlar. Eğer pas başlangıcı varsa ona göre meteorolojiye de bakıp ilaçlamalarını yapsınlar. Bu Pas ve mantari hastalıklar sıcaklık ve nem birlikte olduğu zaman ortaya çıkıyor. Burada çeşit de önemli bazı çeşitler daha dayanıklı oluyor. Bu yıl dayanıklı çeşit için de söylenecek pek bir şey olmuyor çünkü çok ciddi yağış oldu. Normal şartlarda dayanıklı olarak görüyorduk ama bu yıl fazla yağış olduğu için bu dayanıklı çeşitlerde dahi hastalık başlangıcı olduğu görüldü" şeklinde açıklamada bulundu.

" Bayrak yaprağı süt olum devresine kadar yeşil kalmalı"

Bayrak yaprağının yeşiline bakıldığında süt olum devresi tamamlanıncaya kadar hiç leke olmadan yeşil olarak kalması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kaya,"Yaprağı hiç deldirmeden, hastalık yapmadan mutlaka kontrol etmemiz gerekiyor. Bu son derece önemli. Şuan gayet güzel gidiyor. Güzel bir sezon geçirdiğimizi düşünüyorum. Eğer böyle giderse kıştan gelen menfi etkilerin ve verim kayıplarının önüne geçileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Özlem Ceylan

ÖZLEM CEYLAN

Bakmadan Geçme