Ramazan aylarının vazgeçilmez tutkusu 'demirhindi şerbeti'

Aktar Esat Güven, Ramazan'da susuzluğu giderecek püf noktanın demirhindi şerbeti olduğunu, şifa kaynağı olmasının yanı sıra ferahlatıcı özelliği ile oruçlu günlerin en büyük destekçisi olacağını belirtti.

TAKİP ET

Demirhindinin Hindistan ve Sudan ile diğer tropikal ülkelerde yetişen çok uzun boylu bir ağaç olduğunu ifade eden Güven Doğal Bitkiler işletmecisi Esat Güven, dalları keçiboynuzuna benzeyen, salkımları içerisindeki meyvesi yüzyıllardır tüketilen ve Osmanlı mutfağında da yerini almış çok faydalı bir besin olduğuna dikkat çekti. Demirhindinin tatlı ve ekşi bir tada sahip olduğunu belirten Aktar Güven, keçiboynuzu gibi etli ve yapışkan olduğunu dile getirdi.

Faydaları saymakla bitmiyor

Demirhindi meyvesinin genellikle kurutulmuş ve preslenmiş halinin kullanıldığını aktaran Güven, “Tüm yemek ve çorbalarda baharat gibi kullanıldığı gibi kaynatılarak şerbet haliyle de içilebilir. Bu bitkinin yüksek lif oranına sahip olmasının yanı sıra zengin kalsiyum demir fosfor ve potasyumda içermektedir.” Şeklinde konuştu.

Doğal müshil etkisi olup, kronik ishale birebir fayda sağladığını ve destekleyici olduğunu söyleyen Aktar Güven, “Dolaşım sistemimize katkısı ile kalp sağlığımıza da destek olacaktır. Karaciğerimizin onarılmasında yenilenmesinde de müthiş bir bitkisel yarar sağlayabilir. Mutlaka mutfaklarımızda bu meyveye yer verilmesi sağlığımıza zenginlik katacaktır.” dedi.

Demirhindinin kilogram fiyatının 40-50 lira civarında olduğunu belirterek, hem baharat şeklinde yemek ve çorbalarda tüketilebileceğini hem de kaynatılarak günde 2 defa yemeklerden yarım saat sonra kadar soğuk halde içilebileceğini ifade etti.

“Şerbete nane, tarçın eklenebilir”

Demirhindinin Ramazan Ayının vazgeçilmez şerbeti olduğunu dile getiren Güven, bu dönemlerde satışının arttığını ifade ederek isteyenlerin soğuk şerbetine taze nane çubuk tarçın karanfil ile bal ve limonda ekleyebileceğini kaydetti.

Burcu Temel

Bakmadan Geçme