Ramazanda susuzluğun çözümü ‘Demirhindi'
11 ayın sultanı Ramazan ayının bitmesine kısa bir süre kala hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte su ihtiyacı da arttı. Aktar Esat Güven, ramazanda susuzluğa karşı demirhindi şerbetini tavsiye etti.
Güven Doğal Bitkiler işletmecisi Esat Güven, siyah çayın ağız kuruluğu yaptığından dolayı bunun yerine sahurda demirhindinin tüketilebileceğini ve gün içerisinde duyulan su ihtiyacını da azaltacağını söyledi.
Ramazan'da susuzluğu giderecek püf noktanın demirhindi şerbeti olduğunu, şifa kaynağı olmasının yanı sıra ferahlatıcı özelliği ile oruçlu günlerin en büyük destekçisi olacağını söyleyen Aktar Güven, “iftarda gazlı ve mideyi yoracak içecekler yerine rahatlıkla tüketilebilecek bir içecek olarak demirhindi sofraları süslüyor” dedi.
Her derde deva şerbet nasıl yapılır?
Şerbetin yapılışıhakkında bilgi veren aktar Esat Güven, "Yarım kiloluk paketler halinde satılan demirhindinin 250 gramını geceden 2,5 litre su içine ıslıyoruz. Daha sonra 1 bardak bal ya da esmer şeker ekliyoruz. Sabah kalktığımızda şerbetin içine, 2 tane zencefil, 2 tane tarçın, 2 tane karanfil ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Kaynaması tamamlanan şerbeti soğutmaya alıyoruz, soğuduktan sonra dolabımıza koyuyoruz. Vücudun direncini artırma özelliğine sahip olan demirhindi, Ramazan ayı dahil yıl genelinde kullanılması gereken bir şerbettir. Ramazan ayında kullanılan asitli içeceklerden çok daha faydalı ve sağlıklıdır" ifadelerini kullandı.
“Birçok faydası var”
Şerbetin sağlık açısından da birçok faydası olduğunu dile getirenGüven, "Mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor. Kaynatılan suyu içildiğinde bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır. Ayrıca, şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özelliklerinin olduğu biliniyor” dedi.
Demirhindi şerbetinin, doğu ve güneydoğuda yaygın olarak tüketildiğiniözellikle Ramazan ayında sofralardan hiç eksik olmadığını belirten Güven, bu bitkininTrakya bölgesinde fazla tanınmadığına dikkat çekti.Demirhindinin kilosu 40-50 lira arasında değişiyor.
Özlem Ceylan