Risklere yol açıyor

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, buzdolaplarının sağlık açısından öneminin büyük olduğunu, ancak doğru kullanılmadığında sağlık risklerine yol açabileceğini vurguladı.

TAKİP ET

Sağlık uzmanları, buzdolaplarının doğru kullanılmaması durumunda ciddi sağlık risklerine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, her evin ve işyerinin vazgeçilmez eşyalarından olan buzdolaplarının, gıda güvenliği açısından kritik bir rol oynadığını belirtti. Ancak, yanlış kullanımlarının gıda kaynaklı hastalık risklerini artırabileceğine dikkat çekti.

Prof. Yorulmaz, buzdolaplarının düzgün çalışabilmesi için bazı temel kurallara uyulması gerektiğini vurguladı.

İlk adım olarak, buzdolabının kullanım kılavuzunun dikkatlice okunması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, buzdolabının serin, güneş ışığı almayan ve ısı kaynaklarından uzak bir yerde, düzgün bir şekilde yerleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Buzdolabının iç sıcaklığının doğru ayarlanmasının önemine dikkat çeken Prof. Yorulmaz, mikropların üremesi için tehlikeli olarak kabul edilen 5-63°C aralığının buzdolabında sağlanmaması gerektiğini söyledi. Buzdolaplarının 4°C veya altında, dondurucuların ise -18°C'de tutulması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Yorulmaz, buzdolabının farklı raflarında sıcaklık farklılıkları olduğunu belirtti. Üst rafların 2-3°C, alt rafın 1°C, kapı raflarının 3-4°C ve meyve-sebze çekmecelerinin ise 2°C civarında olduğunu söyledi. Yiyeceklerin bu raflarda doğru bir şekilde yerleştirilmesi gerektiğini belirten uzman, çiğ et, kanatlı et ve balık gibi ürünlerin en alt rafta, plastik torbalarda saklanmasının önemini vurguladı.

Yiyeceklerin saklama koşullarına dikkat edin

Sıcak yiyeceklerin buzdolabına konulmaması gerektiğini belirten Prof. Yorulmaz, yiyeceklerin tamamen soğuduktan sonra dolaba yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, buzdolabındaki yiyeceklerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ve ambalaj üzerindeki saklama talimatlarına uyulması gerektiğini söyledi.

Prof. Yorulmaz, kıyma, kümes hayvanları ve balıkların 1-2 gün, biftek ve kuzu etlerinin ise 3-5 gün, pişmemiş yumurtaların 4-5 hafta boyunca güvenle saklanabileceğini belirtti. Buzdolabından çıkarılan yiyeceklerin oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini ekledi.

Kötü kokularla mücadele dikkat edilmesi gerekenler

Buzdolabında koku yapan besinler genellikle bozulmuş et, çürümüş meyve veya sebzeler ve açıkta bırakılan süt ürünleri olduğunu belirten Prof. Yorulmaz, ‘açık konulan gıdalar da buzdolabında kötü koku yayabilir. Kötü kokuların giderilmesi için bozulan gıdalar atılmalı ve buzdolabı uygun biçimde temizlenmelidir'. Diye konuştu.

İyi kapatılmış cam kapları kullanmak ya da streç ile gıdaları hava almaz biçimde sarmak en doğrusu olduğunun altını çizen Yorulmaz, ‘kokularla başa çıkmak için alt rafta açık bir bikarbonat kabı bulundurmak ya da sebze çekmecesinin altına biraz bikarbonat serperek üzerini kâğıt havluyla örtmek faydalıdır. Üç ayda bir bikarbonat değiştirilmelidir. Bozulan yiyecekler buzdolabında uzun süre kalmışsa, kötü kokunun çıkarılması zor olabilir. O zaman, buzdolabının içi sirke ve suyla silinmeli ve en az 24 saat içi boş ve kapısı açık bırakılarak hava alması sağlanmalıdır. Rafların en arkasına taze kahve tozu veya dondurucu da dahil içine vanilyaya batırılmış bir pamuklu çubuk yerleştirmek kötü kokuyu ortadan kaldırır'. diye konuştu.

‘Üç ayda bir buzdolabının temizliği yapılmalıdır'

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz Buzdolabına dökülenler hemen silinmeli. Buzdolabının kapı kolları günlük ve haftada bir kez kapı temizlenmeli. Üç ayda bir tüm buzdolabının temizliği yapılmalı diye belirten Yorulmaz, ‘buzdolabı iç ve dış temizliği için ilk adım, fişinin çıkarılmasıdır. Buzdolabı tamamen boşaltılarak ve raf, çekmece gibi tüm parçaları çıkarılarak, buzdolabını çizmemesi için yumuşak bir sünger ya da bez kullanılarak, sıcak su ve az miktarda bulaşık deterjanıyla temizlenmeli ve temiz ılık su ile deterjan kalıntısı kalmayacak biçimde durulanmalıdır. Daha sonra yumuşak bir bez ile kurulanmalıdır. Kapısı açık bırakılarak içinin tümüyle kuruması sonrası içine konulacak olanlar uygun biçimde yerleştirilmelidir. Buzdolabının arkasını ve altı da temizlenmelidir. Buzdolabınızın arkasındaki metal kafes ve altındaki kompresörün üzerindeki kir ve tozların kirli olması verimi olumsuz etkiler'. Diye konuştu

Melih Baran

MELİH BARAN

Bakmadan Geçme