Romanlar için 'milli model'

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem,"SİROMA Projesi'nin geldiği noktayı, artılarını, eksilerini konuşuyoruz. Biz kendi modelimizin bulunması gerektiği derdinde ve çabasındayız. Romanlar için milli bir model uygulanacak"

TAKİP ET

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Roman açılımına ilişkin, "SİROMA Projesi'nin geldiği noktayı, artılarını, eksilerini konuşuyoruz. Biz kendi modelimizin bulunması gerektiği derdinde ve çabasındayız. Romanlar için milli bir model uygulanacak." dedi. Erdem, bir program için geldiği Edirne'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzun zamandır Romanlar için çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2009'da Başbakanlığı döneminde "Roman Açılımı" kapsamında çalışmaları başlattığını anımsatan Erdem, "Devlet açısından kapsamlı çalışmaların başlaması sağlanmıştı. Kalkınma planları ile ilgili özellikle Roman çocukların, eğitimi, sosyalleşmesi, bu noktadaki dezavantajlı durumları dikkatle ele alındı ve 2016 ve 2021 yılları için de kalkınma projeksiyonu yayımlandı." diye konuştu. Romanlar adına birçok proje yapıldığını ve bunlardan birinin de SİROMA Projesi (Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu) olduğunu hatırlatan Erdem, şunları kaydetti: "SİROMA Projesi'nin geldiği noktayı, artılarını, eksilerini konuşuyoruz. Biz kendi modelimizin bulunması gerektiği derdinde ve çabasındayız. Romanlar için milli bir model uygulanacak. Çünkü ilgili federasyonlar, Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı, Bakanımızı ve bizi ziyaretlerinde, yereldeki sorunları bahsettiklerinde yukarıdan bakıldığı gibi olmadığı görülüyor. O zaman biz bu modelde federasyonları ve dernekleri de işin içine katarak, öğrencilerin takibinden, mesleki eğitime yönlendirilmeleri, çıraklık eğitimi ve her alanda takipleri açısından ortak bir proje yürütelim arzusundayız.

Türkiye'nin her yerinde Roman kardeşlerimiz var ama biz model olsun diye Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'ndeki il müdürlerimiz özel bir çalışma yapsınlar istedik. Trakya Üniversitesi Romanlar ile ilgili konularda en hassas üniversitelerden biri, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü ve çalışmaları var. Buradaki hocaların da birikimiyle yeni bir model, milli bir model çalışması başlattık."

"HİÇBİR DEZAVANTAJLI GRUP KALMASIN İSTİYORUZ"

Roman öğrencin özellikle eğitim dışı kalmamasını amaçladıklarını dile getiren Erdem, "Roman çocuklarımızın, eğitim aksaklıkları ve devam problemlerini biliyoruz. Bu alana özel bir çalışma gerektiği kanaatindeyiz ve bu anlamda toplantılar yapıyoruz." dedi.

Valiler ve il müdürlerinin Roman çocukların eğitimine ilişkin hassas olduğunu ve bu yönde çalışmalar da yaptığını anımsatan Erdem, şöyle devam etti: "Yeni bir bakışla, federasyonları, dernekleri, sivil toplumu da katarak Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde veya bu bölgede daha hassas bir takiple, spesifik çalışmayla eğitime katılma oranını nasıl artırabiliriz yönünde çalışmalarımız ağırlık kazanacak. Romanlarla ilgili sivil toplum kuruluşlarının da takibi her zaman olacaktır. Romanlar ile ilgili Cumhurbaşkanımız ve hükümet hassas. Hiçbir dezavantajlı grup kalmasın istiyoruz. Zaten bizim değerlerimiz de inancımız da bunu gerektiriyor. Bir insanı kurtaran alemi kurtarır. Biz bir yavrumuzu kurtarır geleceğe iyi hazırlarsak, geleceğin de iyi olacağını düşünüyoruz."

AA

Bakmadan Geçme