Sağlık çalışanları iş bırakma eylemi yaptı
Özlük haklarının iyileştirilmesini talep eden sağlık çalışanları, Tıp Fakültesi Hastanesi önünde ‘Beyaz görevdeyiz' adı altında eylem yaptı.
Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, özlük haklarının iyileştirilmesi, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması ve Kovid-19'un meslek hastalığı sayılması için iş bırakma eylemi yaptı. Türk Tabipleri Birliği adına açıklamayı okuyan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, özlük haklarının iyileştirilmesini istediklerini söyledi.
Pandemi döneminde sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında artan zorlukların yanı sıra ekonomik krizin de derinleştirdiği ekonomik haklar ile ilgili büyük kayıplar yaşadıklarını söyleyen Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Altun,“Sağlığa erişim giderek zorlaşmakta, katkı-katılım payları ile ekonomik krizin derinleştiği koşullarda yurttaşın cebinden giderek daha fazla para çıkmaktadır. Bu işlemeyen, sağlık değil sağlıksızlık üreten sistemin tüm yükünü ise sağlık emekçileri çekmekte, emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedirler” dedi.
Pandemiyle beraber daha da derinleşen şiddet dilinin her geçen gün daha da canlarını yaktığını ifade eden Prof. Dr. Altun, bu kapsamda sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik bir yasa çıkarılmasını beklediklerini aktardı.
“Taleplerimizi yenileyerek dile getiriyoruz”
“Çalışırken ölmek istemiyoruz! Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz!” söylemiyle eylemler yaptıklarını ve iş bıraktıklarını söyleyen Prof. Dr. Altun, “Karanlığa Karşı; Önlüğümüzün Beyazına, Özlük Haklarımıza, Halkın Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz - Emek Bizim, Söz Bizim” diyerek başlattığımız yürüyüş sonrasında gerçekleştirdiğimiz beyaz forum ile taleplerimizi duyurduk. Sağlıkta özelleştirmeci, piyasacı politikaların durdurulması, sağlık hizmetlerinin toplumcu bir anlayışla yeniden inşa edilmesi, sermayeye değil, sağlığa bütçe ayrılması için önerilerimizi, taleplerimizi ifade ederek ekonomik ve özlük haklarımızın iyileştirilmesini istedik” ifadelerine yer verdi.
Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik etkili ve caydırıcı yeni bir yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulmasını istediklerini hatırlatan Prof. Dr. Altun, “Covıd-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması, ek göstergelerin 3600'den 7200'e kadar kademeli olarak yükseltilmesi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi, asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi, sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunulmasında sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması gibi birçok yeniliğin yapılmasını istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
Burcu Temel