'Sağlıkta şiddete sessiz kalmayacağız'

Sağlık çalışanları görevi başında darp edilen Dr. Tuba Çıkmaz için buluştu. Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Sağlığı Kolu adına açıklama yapan Gamze Varol, sağlıkta şiddete izin vermeyeceklerini söyledi. Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları meslektaşlarının darp edilmesini kınadı.

TAKİP ET

Sağlık çalışanları Dr. Tuba Çıkmaz için bir araya geldi. Edirne Sultan 1. Murat devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları olayı kınadı. Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne'de bu tür olayların yaşanmasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Dr. Tanrıkulu, “Yaşadığımız acı olayı protesto etmek için buradayız. Sağlık hizmeti verirken kendimizden ve ailelerimizden ödün veriyoruz. Çok zor durumdayız. Bu şiddet sona ersin artık. Biz Edirne'de böyle şeyler yaşayacağımızı hiç düşünmüyorduk, her zaman kentimizle övünüyorduk. Üzgünüz, yapılan şiddeti kınıyoruz. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması diliyoruz” dedi.

“DR. TUBA ÇIKMAZ YALNIZ DEĞİLDİR”

Basın açıklaması yapan Edirne Tabip Odası Genel Sekreteri Alper Eker, Dr. Tuba Çıkmaz'ın yalnız olmadığını söyledi. Dr. Eker, “Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik olan şiddetin bu boyutlara varması kaygı ve endişe vericidir. Sadece kayıtlı olanlar üzerinden bir değerlendirme yapıldığında bile Türkiye'de günde 31 sağlık çalışanının sağlık hizmeti sunulan alanlarda şiddete maruz kaldığı görülmektedir. Sağlık alanındaki şiddet ister fiziksel, ister sözlü, ister psikolojik olsun sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında ciddi bir sorun ve hekimler ve sağlık çalışanları açısından mesleki bir risk haline dönüşmüştür” dedi.

“SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

Yaşanan şiddet olaylarına sessiz kalmayacaklarını belirten Gamze Varol Saraçoğlu; “Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu olarak burada bulunuyoruz. Sağlıkta şiddete sessiz kalmayacağız buna alışmayacağız. Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Çıkmaz görev başındayken, 2 hasta yakını tarafından saldırıya uğradı ve yaraları nedeniyle tedaviye alındı. Biliyoruz ki sağlık hizmeti veren kurum ve kişilere yönelik öfke kaynağını sağlık sisteminin dönüştürülmesinden almıştır. Hastaları müşteri gibi gören sağlıkta dönüşüm programı ile sonrası tırmanışa geçen şiddet oranları sağlık bakanlığının hukuku müşavirliğince de kayıtlara geçmiştir. Örneğin: 2013 yılında 10 bin 715 iken 2017 yılında bu sayı 13 bin 681'i bulmuştur. Oysaki bu resmi rakamlar haricinde kayda geçmeyen birçok olay ve vaka vardır. Sağlık çalışanları tüm diğer iş 16 kez daha riskli ortamlarda çalışmaktadırlar. Fiziksel şiddet dışında aslında çok yaygın olarak sözel şiddete de maruz kalmaktadırlar. Bir hekim ancak neredeyse canına kastettiği zaman bu durumu bildirmektedir. Aslında şiddet çok daha fazla yaygındır. Yasal düzenlemeler, sağlık çalışanları ve hekimlere yönelen şiddeti engelleyecek düzeyde değildir. Hastalarımızın iyiliği ve sağlığı sağlamak için ant içerek yola çıktığımız meslek hayatımızda, bizden günde en az 100 hasta görmemizi ve en fazla 10 dakika ayırmamızı isterlerse sanıyorum ki vatandaşın hekimlere yönelik şiddetin kaynağını anlamak çok da güç değil. Zaten vaat edilen sağlık hizmeti de bu şartlarda verilemez. Performans sistemi çalışma koşullarının giderek kötüleştirmektedir. Sağlık çalışanlarını, yetersiz sağlık hizmetinin sorumlusu olarak göstermektedir. Performans sisteminin bir önce kaldırılmasını istiyoruz. Hekimler ve Sağlık çalışanları olarak bu kısır döngünün kırılmasını istiyoruz. Sağlık hizmetinin gereği gibi yürütülebilmesi için güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması bir zorunluluktur ve sağlık hizmeti sunan hekimler ve sağlık çalışanlarının güvensiz ortamlarının hastalara yansıması ancak güvenli çalışma ortamlarıyla engellenebilir. Meslektaşımız Tuğba Çıkmaz'a ve klinikte birlikte çalıştığı mesai arkadaşlarına çok geçmiş olsun diyoruz. Şiddetin normalleştirilmesini kabul etmiyoruz ve buna izin vermeyeceğiz. Asla hoşgörü gösterilmesini istemiyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı bir suç tipi olarak düzenleneceği sağlıkta şiddet yasa tasarısı temel önerimizdir

Dedi.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme