Sahte ev ilanlarına dikkat
Konut kiralamak ya da satın almak isteyenler soluğu yaygın olarak kullanılan online sitelerde alıyorlar. Geçtiğimiz yıl ilanlarla ilgili bir düzenleme gelse de sahte ilan belirsizliği hala sürüyor.
Sahte ilanlarla irtibata geçtikleri kişiyle telefon görüşmesi sonrası para talep eden dolandırıcılar, konut kiralamak ya da satın almak isteyenleri mağdur ediyor.
Uzmanlar ise “satılık veya kiralık konut ararken dolandırıcıların tuzağına düşmeyin” diye sık sık uyarıda bulunuyor.
Edirne Emlakçılar Birliği Başkanı Serhat Çeker de vatandaşları sahte ilanlara kanmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Bu sahte ilanlarla ilgili yeni yönetmelik çıktığını dile getiren Çeker, ‘'Sahte ilanlara çok büyük cezalar var. Yetki belgesi olmayan ilan veremeyecek. Artık ilanları yayınlayacağı zaman vergi daireleri de takibini yapacak'' diye konuştu.
Tuzağa düşmemek için ne yapılmalı
Banka havale yoluyla kapora ödenmesi sonrası ilanları kaldırıp sırra kadem basan dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Edirne Emlakçılar Birliği Başkanı Serhat Çeker, ‘'İlana baktıktan sonra sitede ilanı gördükten sonra yerinde bir kere ilanı görmesi gerek, özellikle de iş yerine gitmeli ve sözleşmesi var mı yok mu onunla ilgili onu soru sorması gerekiyor. Tapu sahibiyle görüşsün ya da emlakçı kiraya veriyorsa vekâlet istensin, yetkisi sorgulansın, meslek odasına üyeliği incelensin, bu şartlar gerçekleşmiyorsa tüketiciler aldanmasın ama tüm şartlar karşılanıyorsa rahatlıkla kaparosını verebilir'' diye konuştu.