Saros'da Tombik zamanı
Saros körfezinde Trol ve Gırgır ağları, Hamsi ve Tombik ile doldu. Balıkları alan Arif Eser, 'Bu yıl çok bereketli geçmedi ama son 1 haftadır Tombik ve Hamsi bolluğu yaşıyoruz' dedi.
Aşırı avlanma nedeni ile bir çok balık cinsinin tükendiği Saros Körfezinde deniza açılan trol ve gırgır tekneleri Hamsi ve Tombik ile geriye dönüyor. Ağların Hamsi ile dolduğunu ve son bir haftadır bolluk yaşandığını belirten Bölgenin en büyük Balık alıcısı Arif Eser, “Her gün 5 ile 10 kamyon arasında balık yüklemesi yapıyoruz” dedi.
TEKNELER LİMANI DOLDURDU
Marmara ve Karadeniz'de aradığını bulmayan Trol ve Gırgır tekneleri Enez limanını doldurdu. Yaklaşık 45 tekne Hamsi ve Tombik avına çıkarken, özellikle hamsi avlayan Gırgırlar limana boş dönmüyor. Saros körfezinde yakalanan Hamsi'lerin Karadeniz ve Marmara hamsi'si kadar lezzetli olmadığını ancak, bu yıl hamsi'nin az olması nedeni ile rağbet gördüğünü belirten balıkçılar, “ Bu yıl bereket yok. Özellikle Karadeniz ve Marmara'da istenilen av olmadı. Palamut, Lüfer ve Çinekop bu yıl istenilen düzeyde avlanamadı. Onun için Saros'a indik ve şimdi Hamsi avlıyoruz. Ancak bu yıl Tombik bolluğu yaşadık. Her yıl Tombik olmuyor ama bu yıl var” dediler.
“5 İLE 10 KAMYON BALIK YÜKLÜYORUZ”
Bölgenin en büyük balık alıcısı olan Arif Eser ise, her gün yaklaşık 10 kamyon balık yüklediklerini söyledi. Bu yıl geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Hamsi'nin bol olduğunu belirten Eser, “ Bu yıl Saros körfezinde beklenen bollukta balık olmadı. Yaz sezonu zor geçti ama şimdi Hamsi bolluğu var. Hamsi ile birlikte Tombik'te bol olarak çıkıyor ve Tombik'ler 7-8 Kilogram gibi. Gırgır ve Trol sahiplerinin yüzü bu balıklar ile güldü. Buradan aldığımız balığı Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz” dedi.
UZMANLARDAN UYARI
Öte yandan Saros körfezi konusunda uzmanlardan uyarı geldi. Saros körfezinin bir iç deniz gibi olduğunu ve balıkların en önemli üreme noktası bulunduğunu belirten uzmanlar, “Saros körfezi aslında tehlike sinyalleri veriyor. Burada bulunan bir çok balık şu anda yok olmuş durumda. Hamsi, sardalya, karides gibi cinslerinde çok fazla tutulması balık neslinin azalmasına yol açıyor.Çünkü, Palamut, Uskumru ve diğer balıkların en önemli besin kaynağı bu balıklar. Yem olmayınca burada balık çeşidinin artması mümkün değil. Özellikle Trol ve Gırgırların verdiği zarar, balık cinslerinin azalmasına yol açıyor. Marmara ve Karadeniz'de yaşanan sorun burada da yaşanmaya başlandı ve kısa süre sonra burada ağlara balık değil, çamur takılacak. Yetkililer en az 2 yıl Saros körfezinin tamamını Trol ve Gırgırlara kapatmalı, geleneksel yöntemlerle avcılık yapılmalı” dediler.
Turgay Balcı