Şehir içi ulaşım zammına tepkiler çığ gibi büyüyor
Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu, düzenlediği basın toplantısında Toplu Ulaşım ücretlerine yapılan yüzde 37'lik zammın kaldırılmasını ve belediye otobüslerinin dahil edilmesini istedi.
Toplu ulaşımın belediye tarafından acilen düzene sokulması ve ucuzlatılması gerektiğini söyleyen Yürütme Kurulu Üyesi Mertcan Yalçın, ulaşımın belediyenin en temel görevi olduğunu belirtti.
Selimiye Camii meydanındaki bir kafede düzenlenen basın açıklamasına, kent konseyi üyeleri de katıldı.
“Belediye otobüslerimizi istiyoruz”
Edirne Belediyesi'ne ait otobüslerin kent içi toplu taşımada çalışmasını istediklerini belirten Yalçın, "Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek' denilerek toplu ulaşımı düzenlemek, belediyenin yetkileri arasında sayılmıştır. Edirne Belediyesi, ulaşım alanında uzun süredir kamu hizmetinden çekilerek, önce bir kooperatife, daha sonra ETUS olarak örgütlenen özel sektöre, kentin tüm ulaşım hizmetlerini tekel haline getirecek biçimde vermiştir” ifadelerine yer verdi.
“Seçim vaadi indirim olmasına rağmen zam yapıldı”
ETUS araçlarının durumuna ilişkin de açıklamada bulunan Yalçın, “Tekel imtiyazı ile ulaşım hizmeti yapanların minibüslerinin bir kısmı eski, yazın havasız ve sıcak, bazı hatlar çok kalabalık, sefer saatleri düzensiz, engelli ve yaşlı bireylere uygun donanımdan yoksun olmasına rağmen son derece yüksek bir ücretle taşıma yapılmaya devam edilmektedir. Hal böyle iken, bu dönem ilk belediye meclisinde ETUS araçlarına, araç başına yapılan katkı arttırılmış, ikinci meclis toplantısında ise seçim vaadi indirim olmasına rağmen toplu ulaşıma zam yapılmıştır. Ailelerin bizlere emaneti olan öğrenciler için öncelikle yapılan zammın iptal edilmesini talep ediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
Ulaşımın belediyenin en temel görevlerinden olduğunu aktaran Yalçın, "Belediye ulaşımdan tamamen çekilemez ya da kendi işini başkasına devredemez. Bu yeni dönemde de Belediye Başkanımız Filiz Gencan Akın ile belediye meclis üyelerinin mahkeme kararının kazanımlarını Edirne Halkı lehine kullanmasını bekliyoruz" dedi.
'Toplu ulaşıma yönelik taleplerini anlattılar'
Belediye başkanı ile belediye meclisinden ulaşıma yönelik taleplerini açıklayan Yalçın, Edirne'de tek tip ve tekelci ulaşım anlayışına son verilmesi ve belediyenin otobüslerle fiyatları da dengeleyecek şekilde ucuz ve nitelikli taşımacılık yapması gerektiğini aktardı.
Belediye meclisinde kabul edilen zam kararının geri alınması gerektiğine dikkat çeken Yalçın, öğrenciler gibi dezavantajlı gruplara uygulanacak tarifenin ucuzlatılması gerektiğini belirtti. Yalçın, ayrıca belirli bir zaman aralığındaki birden fazla binişlere ayrıca ücret alınmaması ve daha önce getirilen kısa mesafe ücret iade kiosklarının tekrar aktif hale getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Toplu ulaşımdaki araçların nitelikli hale getirilmesi gerektiğini aktaran Yalçın, engelli bireylerin hiçbir engelle karşılaşmadan toplu ulaşım araçlarını kullanabilmesi için çalışmalar başlatılması gerektiğine değindi.
ETUS şoförlerine iletişim konusunda eğitim verilmesi ve yolcuların rahatsız olacağı davranışların engellenmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, düzenli olarak denetim yapılmasının faydalı olacağını söyledi.
Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir de ulaşımın sıkıntılı şekilde devam ettiğini belirtti.
Edirne Belediyesinin şehir içi otobüs sistemini hayata geçirmesi gerektiğini belirten Demir, ulaşıma getirilen zammın vatandaşları ekonomik olarak zorladığını dile getirdi.
Alınan karar sonrası yeni tarifeye göre öğrenciler için biniş ücreti 11 lira 90 kuruştan 16 lira 30 kuruşa, tam ücret ise 16 lira 80 kuruştan 23 liraya yükseltilerek uygulanmaya başlamıştı.
İpek Esma Çeşme