Sepet örücülüğü kursu kadınlara gelir kapısı olacak
Geçmişten günümüze süregelen çeşitli meslek dalları, Edirne Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi bünyesinde gün yüzüne çıkıyor. Bu kapsamda unutulmaya yüz tutmuş sepet örücülüğü dalında açılan başlangıç seviyesi 'workshop' uygulaması kursu yoğun ilgi gördü.
Edirne Valiliği tarafından kısa bir süre önce düzenlenerek açılışı gerçekleştirilen Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi'nde unutulmaya yüz tutmuş meslekler gün yüzüne çıkıyor. Bunlardan birisi olan sepet örücülüğü dalında merak eden ve öğrenmek isteyen vatandaşlar için kurs açıldı.
Atölyede kursiyerler tarafından üretilen sepetler bazen süs için bazen ise mutfak veya banyo araç gereçleri için kullanılıyor.
Osmanlı'dan günümüze kadar süregelen meslek dalları arasında yer alan sepet örücülüğü, Devecihan Kültür Merkezi bünyesinde Kasım ayında açılışı gerçekleştirilen Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi'nde hayat buluyor. Mesleğin yaygınlaşması adına yapılan çalışmalar kapsamında görev alan Usta Öğretici Özlem Durmaz, unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği gün yüzüne çıkarmanın ve gelecek nesillere aktarılmasına vesile olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
“Kurslarımız hafta sonları da devam ediyor”
Kursa katılan kadınların evlerinde kullanabilecekleri ya da sevdiklerine hediye edebilecekleri sepetleri yapmayı öğrendiğini belirten Usta öğretici Özlem Durmaz, "Mutfakta meyve, sebze veya bakliyat gibi ürünleri bu sepetlere koyabiliriz. Banyolarda kirli sepeti veya sabun sepeti olarak kullanabiliriz. Sepetler daha önceden kamışlar ve sazlardan yapılıyordu. Bu sazları şuan da burada kullanmamız ve şekil vermemiz çok zor sert oldukları için. Bambuyla sepetleri yapıyoruz daha yumuşak oldukları için kolay şekil alabiliyorlar. Talep çok hafta içi 5 gün kurs veriyoruz. Fakat yoğunluktan dolayı hafta sonu da kurslarımız devam ediyor. Hafta sonu kurslarımızı çalışan kadınlarımız için açtık. Kurslarımıza herkes katılabiliyor. Merak eden tüm vatandaşlarımızı kursumuza bekliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
Sepet örücülüğü kursuna katılan ilk grupta 12 kadın yer aldığını belirten Durmaz, toplam 128 saat eğitim verileceğini söyledi.
“Sepet örücülüğü çok keyifli”
Oğlunun üniversite eğitimi için Edirne'ye geldiğini ve bu şekilde bir kurs olduğunu duyunca hemen başvuru yaptığını söyleyen kursiyerlerden Esin Küçükusta, sepet örücülüğü büyük bir keyif alarak yaptığını belirtti.
Sepetlerin her yerde kullanılabildiğini belirten Küçükusta, herkesin bu şekilde kurslara katılarak keyifli vakit geçirebileceğini ifade etti.
Akademide açılan Edirnekari, hüsnühat, süpürgecilik, desenleme, sepet örücülüğü, kispet saraciye, mis sabun, çinicilik ve saray mutfağı atölyelerinde çalışmalar devam ediyor.
Özlem Ceylan