Sinek kabusu başladı, satışlar arttı

Yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte sivrisinekler vatandaşların kâbusu haline geldi. Edirne'de sivrisinek ısırmalarına karşı şikâyetler artarken, sinek ve böcek ısırmasına karşı koruyucu ve ısırdıktan sonraki belirtileri gidermeye yarayan ürünlerin satışında da artış yaşanmaya başladı

TAKİP ET

Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sivrisinekler de artmaya başladı. Sivrisineklerden korunmak isteyen vatandaşlar, soluğu eczanelerde alıyor. Sivrisinek sayısının artması satışlara da olumlu yansıdı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sineklere karşı koruyucu ilaçlar, jel ve losyonların satışları arttı.

Yaz mevsimi ile birlikte sinek ve böcek ısırmasına karşı koruyucu ve ısırdıktan sonraki belirtileri gidermeye yarayan ürünlerin satışında artış yaşandığını söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, burada önemli olan noktanın sivrisineklerin ısırdıktan sonra değil, ısırmadan önce önlem alınması olduğuna değindi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da çok fazla sinek olduğunu belirten Ciravoğlu, çeltik tarlalarının yoğun olması sebebiyle sivrisinek sayısının da her yıl belli zamanlarda artış gösterdiğini aktardı.

Hem kapalı alanlar, hem de açık alanlar için kullanılan ilaçlar olduğunu söyleyen Ciravoğlu, "Kapalı alan için kullanılanlar sinekleri öldürmek için kullanılan haşere ilaçlarıdır.Bunları da dikkatli kullanmak lazım. Çok uzun süre solumamak, yiyeceklere bulaştırmamak, ağzımıza ve gözümüze kaçırmamak gerekiyor. Bunun dışında açık alan için kullanılan koruyucu olan losyonlar var. Vücudumuzun açık kalan yerlerine losyon sürerek sineklerin yaklaşmasını engelliyoruz. Çünkü bu kokudan rahatsız olup yaklaşmıyorlar" dedi.

Küçük çocuklar için bitkisel esanslardan oluşan doğal yağlar olduğuna değinen Ciravoğlu, lavanta ve okaliptüs gibi yağların kullanılabildiğini ifade etti. Sivrisineğin ısırdığı yerin bir süre sonra kendiliğinden geçtiğini belirten Ciravoğlu, bazı hassas ciltlerde çok rahatsızlık verecek boyuta ulaştığında ise krem, jel ve losyonlar kullanıldığını söyledi.

"Isırdıktan sonra değil, ısırmadan önce önlem alın"

Bu jel ve losyonların kaşıntının giderilmesini ve etkinin çabuk geçmesini sağlayacağına dikkat çeken Ciravoğlu, "Sivrisinek ısırığı farklı hastalıklara da yol açabilir. O yüzden korunmak oldukça önemli. Sivrisinek ısırdıktan sonra değil, ısırmadan önce önlem alınması daha yararlı olacaktır. Açık alanlarda mutlaka dikkat edilmesi ve losyon kullanılması gerekiyor. Isırdıktan sonra çok kaşıyarak bunu yara haline getirmektense kaşıntıyı giderici jel, krem ve losyon türü ürünler kullanılarak çabuk geçmesi sağlanabilir. Daha ileri boyuttakiler için ise ağızdan kullanılan alerji ilaçları var" dedi.

“Yaz aylarında satışlar artıyor”

Edirne'de sivrisinek sayısının fazla olduğunu aktaran Ciravoğlu,“Sivrisineklerle yapılan mücadele bazen yeterli olmayabiliyor. Sineklerin çoğalması aslında büyük oranda çeltik tarlalarından ve bu üretimin bulunduğu sulak alanlardan kaynaklanıyor. Bunlar yerleşim yerlerine yakın olduğu müddetçe kurtulmamız çok zor gibi duruyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Dilek Şahin

DİLEK ŞAHİN

Bakmadan Geçme