‘SINIRI OLMAYAN EFSANELER' TANITILDI

Edirne Sınırötesi Kültürleri Araştırma Derneği ile Bulgaristan Burgaz'da bulunan ALEF Derneği'nin, ortaklaşa yürüttüğü ‘Sınırı Olmayan Efsaneler' isimli projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Proje kapsamında Bulgaristan'dan 10 gazeteci Edirne'ye geldi.

TAKİP ET

Edirne Sınırötesi Kültürleri Araştırma Derneği ile Bulgaristan Burgaz'da bulunan ALEF Derneği'nin, Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ulusal otorite görevini yürüttüğü IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının ikinci teklif çağrısı kapsamında ‘sınırı olmayan efsaneler' isimli projenin tanıtım toplantısı yapıldı.

Kentteki bir otelde düzenlenen toplantının açılışına Bulgaristan Burgaz'dan 10, Edirne ve Kırklareli'nden 10 gazeteciye rotalar tanıtıldı. Söz konusu projenin tanıtım toplantısında turizm ürününü yansıtmada etkili mekanizmalar ve yenilikçi uygulamalar, sektörde sorunlar olmasına rağmen bölgedeki gazeteciler turizmde pozitif imaj yaratmak için yapması gereken çalışmalar, ortak sınır ötesi medya stratejisi oluşturma fikri için birleşme gibi konular görüşüldü. Bulgaristan, Edirne ve Kırklareli'nden katılan gazetecilerle bilgi alışverişinde bulunuldu.

Edirne Sınırötesi Kültürleri Araştırma Derneği ile Bulgaristan Burgaz'da bulunan ALEF Derneği'nin birlikte yürüttüğü projenin genel amacı sınır ötesi bölgenin efsanelerini tanımlayan ve özetlemek ve bir önceki projede elde edilen sonuçları geliştirerek turizme kazandırmak. Söz konusu proje sayesinde bölgesel katılımcılar arasında artan kapasite ve işbirliği sonucunda sürdürülebilir turizm gelişecek.

3 günde 3 güzergâh tanıtılacak

Projenin ilk faaliyetlerinde sınır ötesi efsanelerin konum, ulaşım, konaklama, ziyaretçilere cazibe merkezleri olabilecek özelliklerin araştırıldığını ve ortak olarak 3 güzergâh oluşturulduğunu belirten Edirne Sınır Ötesi Kültür ve Araştırma Dernek Başkanı Ersin Demir, 25-27 Eylül tarihleri arasında gazetecilere tanıtım turu ve basın toplantısı düzenlendiğini söyledi.

“Bu proje de ortak olarak yer alıyoruz”

Avrupa Birliği (AB) İPA programı çerçevesinde başvurusunu yaptıkları ve hibe almaya hak kazandıkları projenin ilk aktivitesini yaptıklarını aktaran Ersi n Demir, projenin koordinatörünün Bulgaristan'ın Burgaz şehrindeki ALEF derneği olduğunu söyledi.

Projenin daha önce uygulana projenin devamı niteliğinde olduğunu dile getiren Demir; “Bu projede sınırları olamayan efsaneler projesinde bölgemizdeki efsanevi yerlerin tanıtımı ve turizme kazandırılması ile ilgili aktiviteler yapacağız. Bölgeyi tanıyarak efsanevi yerleri keşfederek dokümanlarını çıkardık. Bundan sonraki aktivitemiz gazetecilere seminer düzenledik. Seminerde bölgemizdeki turizm potansiyelini keşfetmek ve bunların bölgeye artı değer katacağını düşündük. Bir sonraki aktivitemiz bölgemizdeki efsanevi bir yerin tiyatro olarak canlandırılması olacak” dedi.

“Gazetecilik sınır tanımadan dünyanın her yerinde aynıdır”

Bulgaristan'dan Edirne'ye gelen gazetecilere medya ve turizm gazeteciliği üzerine bir etkinlik uyguladıklarını ifade eden Edirne Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Ramazan Çelik, temelde gazeteciliğin sınır tanımadan dünyanın her yerinde aynı şekilde icra edildiğini ve kutsal bir meslek olduğunu ve bunu anlatmak istediklerini ifade etti.

Gazetecilerin turizme sunacağı katkıları anlattı

Proje kapsamında gazetecilerin turizme sunabilecekleri katkılar üzerine kısa bir sunum yapan Edirne Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Erman Trak; özellikle görsel katkı anlamında ve aynı zamanda görsel kültür alanında da yüksek lisans yapmış bir akademisyen olarak bu anlamda gazetecilerin fotoğraf çekme becerileri, kabiliyetleri ve bunun turizme uygulanabilme noktasında bilgilendirmelerde bulunduğunu söyledi.

Projenin sonucunda sınır ötesi bölgesinin kültürel ve tarihi değerleri hakkında halk arasında ilgi artmış, sınırın her iki tarafında bölgesel katılımcılar arasında gelişmiş işbirliği olacak ve üç pilot sınır ötesi güzergâh geliştirilecek.

‘Sınırı Olmayan Efsaneler' projesi kapsamında ikinci gün Kırklareli'de bulunan Bolca Nine, Kaynarca, Kıyıköy, Aya Nikola manastırı, Pabuç Dere ve Kazan Dere, Dupnisa Mağarası ve Demirköy ziyaret edilecek. 27 Eylül 2020 Pazar günü ise Edirne'deki Selimiye Camii, Kırkpınar Yağlı Güreş alanı, II. Beyazıt Külliyesi(Sağlık Müzesi) ve Hasan Sezai Dergâhı'nın gezilmesi ile etkinlik sona erecek. Söz konusu proje Şubat ayında sona erecek.

Özlem Ceylan-Burcu Temel

Bakmadan Geçme