Son yılların en durgun ramazanı yaşanıyor

Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan baklava güllaç ve kahvaltılık ürünler bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle tezgâhlarda kaldı. Ramazan ayının gelmesini iple çeken esnaflar bu yıl salgın dolayısıyla zor günlerden geçiyor. Ürünlerde zam olmamasına rağmen satışlar durgun geçiyor. Edirne Haber Gazetesi Muhabirleri Ramazan Ayı'nda kentteki esnafların nabzını tuttu. İşte alınan cevaplar:

TAKİP ET

“Zam yok ama satışlar az”

Fiyatlarda zam olmamasına rağmen satışların düşük gittiğini belirten Saraçlar Caddesi esnaflarından Peynir satıcısı Sadi Zengin; “Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vatandaşlar sahurda en çok kahvaltılık tükettiği için peynir zeytin gibi ürünlerden alıyor. Satışlarımızda geçen yıllara göre bu yıl düşüş oldu. Malum koronavirüs dolayısıyla her sektörde olduğu gibi bizde de işler durgun geçiyor. Eskiden Ramazan ayına 1 hafta varken işlerimizde hareketlilik yaşanıyordu. Ürünlerimizde zam olmadı. Fiyatlarımız normal. Son yılların en durgun ramazanını yaşıyoruz. Çarşı ve pazarlar boş. Vatandaşlar alınan önlemler kapsamında mümkün olduğunca evlerinden dışarı çıkmıyor. Bu da bizim işlerimize yansıyor. Zaten hastalık dolayısıyla sadece yerli müşterilerimiz olduğu için bunun da büyük etkisi oluyor. İnşallah bu virüs bir an önce biter ve herkes normal yaşamına döner” şeklinde konuştu.

1 kalıp peynir 20 liradan, zeytin ise 12 ile 30 lira arasında satışa sunuluyor.

“Son 26 yılın en durgun Ramazanını yaşıyoruz”

26 Yıldır esnaflık yapan Baklava satıcısı İbrahim Halil Özer, o yıllardan bu zamana en durgun ramazan ayını yaşadıklarını belirtti.

Önceki yıllarda 11 ayın sultanı Ramazanın gelmesini iple çektiklerini ifade eden Özer; “en fazla satış yaptığımız zamanlardan birisi olduğu için işlerimizde hareketlilik yaşanıyordu. İftarda vatandaşlar tulumba, baklava ve hafif olduğu için çoğunlukla güllaç alıyordu. Kimisi kendi sofralarını süslerken, kimisi de misafirliğe giderken götürmek için alıyordu. Bu yıl koronavirüsten dolayı satışlarımız çok düşük geçiyor. Bazen siftah bile yapmadan kapattığımız oluyor. Bunun yanı sıra yabancı müşterilerimiz de gelemediği için satışlarımız çok az oluyor. Yerli halkımız da fazla dışarı çıkmadığı için ya evde kendi tatlısını kendisi yapıyor ya da alternatif başka bir şeyler yapıyor. Ben 26 yıllık esnafım. O zamandan bu zamana en durgun ramazanı yaşıyoruz diyebiliriz. Bu yıl maalesef koronavirüs her sektörü olduğu gibi bizi de zorladı. Zaten fiyatlarımızda bir değişiklik olmadı zam falan yapmadık ama ona rağmen satış yapamıyoruz” dedi.

Baklavanın kilosu 35, tulumba 20, güllaç ise40 liradan tezgâhları süslüyor.

“Böyle bir salgın olacağı aklımıza bile gelmezdi”

“Koronavirüs salgını dolayısıyla bu ramazan satışların çok düşük geçtiğini aktaran kuruyemiş satıcısı Hakan Çakıcı; “Geçen yıllardaki ramazanlara göre bu yıl en durgun dönemi yaşıyoruz. 20 yıldan beri esnaflık yapıyorum ilk defa bu şekilde bir durgunluk yaşıyoruz. Vatandaşlar çok acil bir ihtiyacı yoksa çarşıya inmiyor. Evlerine en yakın marketten ihtiyacı olanı alıyor. Bize genelde çarşıya yakın olan vatandaşlar geliyor. Böyle bir salgının olacağı aklımıza gelmezdi. Bu sene ramazanlık ürün de almadık. Geçen yıllarda Ramazana birkaç hafta kala mal almaya gidiyorduk. Fiyatlarımız yeni ürün almadığımız için aynı. Zam falan yapmadık ona rağmen satış yok. Virüs ortadan kalınca da işlerimiz hemen düzene girmeyecektir diye düşünüyoruz. Biraz zamana ihtiyacımız var. Devletimiz alınan önlemler kapsamında gereken desteği sağlıyor. Ama bizim gibi küçük ve kiracı esnaflar için de daha fazla seçenek sunulmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Özlem Ceylan- Burcu Temel

Bakmadan Geçme