SPORU İFTARDAN SONRA YAPIN
Günlük hayatın vazgeçilmezlerinden birisi haline gelen spor Ramazan ayında da ihmal edilmemeli. Spor Eğitmeni Ersoy Aslan, hem sağlık hem kilo açısından oldukça önem taşıyan sporun, iftardan 1 â€' 2 saat sonra yapılmasını önerdi.
“İftardan ortalama 1-2 saat sonra spor yapın”
Oruç tutan bir kişinin gün içerisinde bütün kasların hareketsiz kaldığını söyleyen Newlife Sporium spor salonu İşletmecisi Ersoy Aslan, vücuda herhangi bir besin maddesi girmediği için vücudun tamamıyla uyku moduna girdiğini ve günlük enerjinin sıfırlanmaya başladığını belirtti.
Ersoy Aslan, iftarda yenilenler sindirildikten sonra spor yapılması gerektiğini vurguladı. Aslan, düzenli sporun büyük faydaları olduğunu, ancak düzenli spor yapan kişilerin dahi Ramazan ayında oruç tutarken tempolarını iyi ayarlamaları gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında spor yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan Aslan, öncelikle kişinin yaşına uygun bir antrenman modelinin uygulanması gerektiğini belirtti.
Her yaşın kendine has özel kalp ritmi bulunduğunu vurgulayan Aslan, söz konusu özelliği maksimal kalp atışı olarak tanımladı. Aslan, ”Çok ince yapılı bir insanın ağır çalışması tamamen kendisini yorması anlamına gelir ya da çok kilolu bir insanın çok ağır kaldırıp kendini ekstra yorması demektir. İnsanın önce kas kuvvetini yavaş yavaş arttırmamız gerekir ki buda vücudunun ilerde yağ yakımını hızlandırması anlamına gelir.” Açıklamalarında bulundu.
“Haftada en az 3, günde en az bir buçuk saat spor yapın”
Ersoy Aslan, Ramazan ayında insanların vücutlarını hareket ettirebilmesi için haftada en az üç, günde en az bir buçuk saat spora zaman ayırmaları gerektiğini ve fiziksel olarak kendilerini iş hayatlarında çok yormadan iyi bir fiziğe ulaşmalarının kısa dönemdeki formülü olduğunu belirtti.
Ramazanda spora vakit ayıramayanların 2 bin kalorinin üstüne çıkmamaları gerektiği konusunda önerilerde bulunan Aslan, bu kalorileri aşmaları halinde vücudun ekstra kilo alacağını vurguladı.
Oruç tutanların midelerini fazla şişirmemeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Ersoy Aslan, sadece iftar ve sahurda değil öğünleri bölerek beslenmeleri gerektiğini belirtti.
Aslan, vatandaşların spor salonuna gitmeden de egzersiz veya yürüyüş yaparak formda kalabileceğini söyledi.
“Ramazanda Protein ve Karbonhidrat Alın”
İftarda protein ağırlıklı beslenmenin önemli olduğunu söyleyen Aslan, sahurda karbonhidrat ağırlıklı beslenerek bunun enerjiye çevrilebileceğini dile getirdi.
Ramazan ayında en çok ihtiyaç duyulan suyun tüketilmesi konusuna değinen Aslan, sahurda fazla su içmek yerine bu zaman dilimi arasında her 2 saatte 1 litre su içilmesi gerektiğini söyledi.
Doğru Spor Nasıl Yapılır?
Beslenme ve spor arasındaki ilişkiye yönelik tavsiyelerde bulunan Aslan şunları söyledi; “İftardan kaç saat sonra spor yapılması gerektiği ne kadar yediğimize bağlı bir şey. Şu anda insanoğlu bir anda böyle 3 4 tabak yemek yiyip midesini doldurup yarım saat sonra spor yaparsa hiçbir faydası olmaz. Ama bir çorba içip ya da protein ağırlıklı ufak bir tabak yapıp ondan sonra 1 saat içerisinde spor yapabilir. Bundan herhangi bir problem olmaz. Yapacağı antrenmanın türü de önemli faktörler arasında geliyor. Bu dönemde yapılması gereken tek şey vücudu koruyarak, doğal hareket etmesini sağlayıp hareketsiz yaşantıdan tamamen kurtulmasını sağlamaktır. Sporun en temel özelliği budur.”
Kişilerin iftardan önce veya sonra yapacağı sportif faaliyetler hakkında bilgiler veren Aslan, iftardan önce daha az kardiyo hareketleri ve fitness egzersizleri, iftardan sonra sporda ise grup derslerinden zumba, spinning ve pilates derslerinin faydalı olacağını söyledi.
Yapılan sporlar arasında en favori olanın spinning olduğunu dile getiren Aslan, bu spor dalının kendileri için biçilmiş bir kaftan niteliği taşıdığını söyledi.
“Spor Yaparken Keyif Almak Önemli”
Ramazan ayına özel haftanın 4 gününe spinning dersi koyduklarını söyleyen Aslan; “Bunun yanı sıra zumba ve step-aerobic dersleri bayanlar için çok eğlenceli derslerden oluyor. Dans ederek, rahatlayarak, keyif alıyorlar. Temel olarak üyenin canının sıkılmayacağı, keyif alacağı, ders sonunda da mutlu olacağı bir aktivite gereklidir. Keyif alması için başında bir eğitmenle beraber farklı hareketler yapması lazım. Bir sonuç alması içinde ders sonu ortalama yaklaşık bir 600-700 kalori harcayarak buradan mutlu çıkmasını biz sağlayabiliyoruz” dedi.
Burcu Temel- Özlem Ceylan