Tam Donanımlı Araç Trakya'ya kazandırıldı

Bulgaristan Sivil Savunma Bakanlığı ile yapılan proje doğrultusunda Avrupa Birliği Bakanlığı IPA Bulgaristan â€' Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne kazandırılan tam donanımlı aracın tanıtımı yapıldı. 'Kaza kırım aracı' denen ve Trakya'da ilk ve tek olma özelliğine sahip bu aracın 38 farklı özelliği bulunuyor.

TAKİP ET

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü binası bahçesinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek tam donanımlı aracın tanıtımını yaptı. İtfaiye binasında düzenlenen tanıtım toplantısına Edirne İtfaiye Müdürü Aydın Baskak, İtfaiye Amiri Erdoğan Göbel, Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Bulgaristan'dan gelen proje sorumluları ve itfaiye personelleri katıldı.

Toplantı sırasında yangın anonsunun gelmesiyle birlikte 7/24 görev başında olan ve müdahaleye hazır bulunan personeller araçlarına binerek yangın yerine gitti.

“Maliyeti 1 milyon 400 bin lira”

Belediye Başkanı Gürkan, 197 bin Euro'ya alınan ve hibe olarak tamamı Avrupa Birliği tarafından karşılanan bu aracın, Avrupa birliği projesi olduğu için personellerin mesaisi dışında belediyenin kasasından ekonomik olarak hiçbir maliyet çıkmadığını vurgulayarak; “Yaklaşık 200 bin Euro desek, bu günkü rakamlarla 1 milyon 400 bin liralık bir araç İtfaiye Müdürlüğümüze kazandırılmıştır” dedi

Gürkan, “Sadece Türkiye'de değil, dünyada da teknolojinin bu anlamda ulaştığı son nokta bu araçtır. 38 farklı özelliğe sahip kaza kırım aracı Trakya'mıza hayırlı olsun” dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında Bulgaristan İçişleri Bakanlığı - Yangın Güvenliği ve Afet Önleme Genel Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi'nin ortak olarak yürütmekte olduğu CB005.1.11.005 numaralı, “Orman Yangınları için Operasyonel Kapasitenin Artırılması ve Afet Önleme Çalışmalarının Geliştirilmesi” isimli proje kapsamında Edirne Belediyesi, Trakya'nın en donanımlı kurtarma aracına sahip oldu.

“Birçok projeye imza attık”

Başkan Gürkan, Avrupa Birliği'nin Sınır Ötesi İşbirliği (IPA)programı olduğunu, Edirne Belediyesi olarak IPA Programından geçen yıl 4 proje yaptıklarını söyleyerek; “Her belediyenin 3 proje yapma hakkı var. Biz Edirne Belediyesi olarak 3 proje, Edirne Katı Atık Birliği olarak da 1 proje yaptık. Sunduğumuz 4 projenin hepsi Avrupa Birliği tarafından kabul görüldü. Bulgaristan Sivil Savunma Bakanlığı ile de itfaiyemize kazandırılan aracın projesini yaptık. Bu araç, birçok özelliği bir arada barındıran ve Trakya'da ilk ve tek araç olma özelliğine sahip araçtır. Edirne'ye ilk kez alınan bu aracın adı “Kaza Kırım Aracı” olarak bilinmektedir. Sıkışmalı ağır bir kaza yaşandığında büyük problemler yaşanıyor. Bu araç içerisinde bulunan en son teknoloji aletlerle kazaya anında müdahale edilerek kazayı kırıyor. Yani sıkışmış kapıları açıp, aracın içinde sıkışan yolcuları kurtarıyor, ölüm riski olan insanları kurtarıyor. Bu aracın hem itfaiye özelliği var hem de kaza kırım aracı. 38 farklı özelliğe sahip olan bu araç çift kabinli,3 metre 85 santim yüksekliğinde personel taşıyabilen bir kamyondur” şeklinde konuştu.

Uzun ve çok yoğun mesai gerektiren bir süreç olduğunu söyleyen Gürkan, “İnşallah bu aracı aldık. İtfaiye bünyesine kazandırılan bu aracı vatandaşlarımızın görmesi ve tanıması amacıyla 1 hafta boyunca belediye önünde sergileyeceğiz. Umarım bu araca ihtiyaç olmaz. Ama bundan sonra Edirneliler de Trakya da ilk ve tek araç olan bu aracın, gerektiğinde can kurtarmaya hazır olduğunu unutmasınlar” dedi.

“Araç-gereç eksiğimiz kalmadı”

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk İtfaiye Teşkilatı'nın 304. Yılını kutlayarak; “Bugüne kadar fedakârca ve özveriyle kahramanca görev yapan tüm itfaiye mensuplarımızı tekrar kutluyorum. Edirne İtfaiyesi gerçekten 52 personeliyle çok fedakârca görev yapıyor. Çalışmalarını 3 vardiya halinde, 7/24 yürütüyor. Yangının ne zaman çıkacağı belli değil. O yüzden sürekli ekibimiz hazır. Bir ekibimiz görev başında bekliyor. Araç gereç anlamında şu anda Edirne İtfaiyesi'nin Avrupa'daki herhangi bir itfaiye ile kıyasladığımızda hiçbir eksiği kalmadı. Yine Edirne İtfaiyesi'nin tarihinde bundan yaklaşık 2 yıl önce ilk planlı binasını yaptık. Bu bina da Türkiye'deki ender binalardan biridir. Yani Tip Proje dediğimiz, İtfaiye'nin, her bir itfaiye personelinin kendine ait yatağının olduğu, kendine ait dolabının olduğu, seminer salonunun olduğu, spor salonunun olduğu, yemekhanesinin olduğu, dinlenme alanlarının olduğu, çay kahve alanlarının olduğu ve bir yangın ihbarı geldiğinde Edirne İtfaiyesi 45 saniye içerisinde araçla garajdan çıkmış oluyor. Çünkü yangınlarda öncelikli hedef can güvenliğidir. İlk can emniyetinin olması ve canın korunmasıdır. Mal güvenliği 2. aşamada geliyor. Yapmış olduğumuz itfaiye binası Edirne için bir milattır. Çünkü önceden itfaiye araçlarının elektronik aksamları etkilenmesin diye yazları yağmurda üstüne örtü, kışları da tanklardaki sular donmasın diye battaniye örtüyorduk. O günlerden bu günlere geldik. ” şeklinde konuştu.

“38 farklı özellik bulunuyor”

İtfaiye Amiri Erdoğan Göbel, itfaiye bünyesine kazandırılan bu araçta 38 adet farklı özelliklere sahip aletler bulunduğunu belirterek; “Bu aletleri de eğitimini almış personeller kullanması gerekiyor. Daha önceden de eğitimini almıştık son eğitim noktalarını de yatık. Şimdi de görsel anlamda anlatmak ve takla atmış ve ağaçlara çarpmış bir araçta tatbikatını yapmak için toplandık. Kesme ayırma parçası setin en önemli parçalarındandır. Setin bir parçası olmadığı zaman ve çalışmadığı zaman müdahale edemeyiz. Araçta Kesme ayırma yağ basınç motoru, motorlu testere mevcuttur” dedi.

“Topuzu çekmesi yetiyor”

Farklı özelliklere sahip olan aracın özelliklerinden en önemli noktalarından birisine değinen İtfaiye Amiri Göbel, “İtfaiyeci arkadaşımız araçta koltukta oturuyor. Sadece kollarıyla hareket ediyor. Kollarını askılara geçirdiği ve hareket ettiği zaman giyinme ve kuşanma başlamış oluyor. Kemerini bağladıktan sonra araçtan indikten sonra güvenliği açısından çok dikkat etmesi gerekiyor. Ve yukarda otomatik bir topuz var. O topuzu çektiği zaman temiz hava solumun cihazı itfaiyecinin sırtında kalıyor. O şekilde aşağıya rahatça iniyor” dedi.

“Zaman kaybı yaşamayacağız”

Tatbikat sırasında uygulamada bulunan İtfaiye Personeli, eski sistemle bu sistemi kıyaslandığı zaman çok rahatlık olduğunu belirterek; “Daha önceden tüpler içerideydi. Kıyafetleri giymekte zorluk çekiyor ve zaman kaybediyorduk. Şimdi araca bindiğimiz gibi hem emniyet kemeri görevi görüyor, hem de ihtiyaç halinde temiz havalar sırtımızda olaya müdahale edebiliyoruz” dedi.

Tatbikat yapıldı

Aracın tanıtımı sırasında uygulamalı olarak yapılan tatbikatta, kaza yapıp devrilen otomobilin içine giren ağaç dalları çıkarıldı ve gerekli müdahaleler yapıldı. Sonrasında ise devrilen araç kaldırıldı. Sıkışan yaralıların çıkarılması için camlar son teknoloji kesici alet ile kırıldı, aracın kapısı kesildi.

Edirne Giyim Sanayi Çocuk Yuvası Kreşi minikleri de itfaiye müdürlüğünü ziyaret ederek meraklı gözlerle tatbikatı izlediler.

Vatandaşların görmesi ve tanıması için, İtfaiye bünyesine kazandırılan tam donanımlı “kaza kırım aracı” 1 hafta boyunca belediye önünde sergilenecek.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme