Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri davul zurna ekibinin daveti ile başladı
662. kez gerçekleştirilecek olan UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Kırkpınar davul zurna ekibinin Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı karşılamasıyla başladı. Başkan Gürkan, Cumhuriyetin 100. yılında başpehlivanlık ödülünün 1 milyon lira olarak belirlendiğini söyledi.
7-8-9 Temmuz'da gerçekleştirilecek olan 662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, Tarihi Kırkpınar Davul Zurna Ekibinin Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı karşılaması ile başladı.
20 davul, 20 zurna ve bir şeften oluşan ekip, sabah saatlerinde belediye önüne gelerek, Kırkpınar nağmelerinden oluşan bir gösteri yaptı. Daha sonra ekip, Edirne Belediye Binasına gelen Başkan Recep Gürkan'ı da karşıladı, ekibin şefi Fahrettin Zurnacı Başkan Gürkan'a çiçek takdim etti.
Ekiplere bahşiş vererek teşekkür eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bugün 1361'den bu yana Türklerin en büyük, en eski, en tarihi ata sporu olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'mizin 662.'sinin ilk günü” dedi.
Tarihi organizasyonun 662'ncisini yapmaktan onur ve gurur duyduklarını söyleyen Gürkan, "Her Kırkpınar'da sanki ilk Kırkpınar'ımızmış gibi heyecanlanıyoruz. Acaba daha iyisini nasıl yapabiliriz? Daha güzelini nasıl yapabiliriz? diye. Kuşkusuz eksiklerimiz oluyordur, hatalarımız oluyordur ama her yıl daha da iyisini yapma gayretimizden, kararlılığımızdan, heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmedik. Bu yılın özel bir önemi var çünkü Cumhuriyet'in yüzüncü yılı. Tabii burada Türk milletinin büyüklüğü de ortaya çıkıyor. Bakın Osmanlı'nın Rumeli'yi fethiyle başlayan Kırkpınar cumhuriyete kadar geliyor, Cumhuriyet'ten Balkan Savaşları, Kurtuluş Savaşları ve bugün cumhuriyetin yüzüncü yılında biz hala bu geleneği devam ettiriyoruz. Burada hem Türk milletinin kararlılığı var, hem de Edirnelilerin istikrarından söz etmek gerekiyor. Edirneliler de her şartta, her ortamda Kırkpınar'ı, Türk'ün ata sporu olan yağlı güreşi yapmışlar ve yapmaktan asla vazgeçmemişlerdir. Bunu çok önemli buluyorum, çok değerli buluyorum" dedi.
'Cumhuriyet'in 100'üncü yılına yakışır bir Kırkpınar organizasyonu olacak'
Cumhuriyet'in 100'üncü yılına yakışır bir Kırkpınar organizasyonu yapmak istediklerinin altını çizen Gürkan, "Bu yıl cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bu toprakları bize vatan olarak armağan eden tüm şehitlerimize yakışır, cumhuriyetin yüzüncü yılına yakışır bir Kırkpınar'ı gerçekleştireceğiz. Güreşlerimiz cuma günü başlayacak biliyorsunuz. Bu yıl uzun yıllardır dile getirdiğimiz alışılagelmiş güreş formatının son yılı. Önümüzdeki yıldan itibaren daha nitelikli, daha kaliteli, daha seyir zevki yüksek ve gelenekselliğine daha yakın kıran kırana bir Kırkpınar izleyeceğiz. Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu bizim çağrılarımıza kayıtsız kalmadı. Güreş camiası kayıtsız kalmadı. Kırkpınar ağamız Seyfettin Selim kayıtsız kalmadı. Federasyon başkanımız İbrahim Türkiş ve federasyonun delegeleri kayıtsız kalmadı. Türkiye'deki yağlı güreşlerde bu yıl başlayan yeni sistem bu yılın sonunda önümüzdeki yıl Türkiye yağlı güreşler ligi düzenlemesiyle Kırkpınar'a kimlerin katılabileceği, kimlerin bu puanı hak ettiği, Kırkpınar'a katılmayı hak ettiği yıl sonunda listelenecek güreşler bittiğinde ve önümüzdeki yıl Kırkpınar'da mevcut 14 boyumuzda baş pehlivanlık hariç diğer on üç boy da en yüksek puan alan 64'er pehlivan, başpehlivanlık boyunda da 32 pehlivan katılacak. Bu da bize zaman açısından daha seyir zevki daha güzel güreşler izlememize fırsat tanıyacak. Bu puanlama sistemiyle ilgili ciddi değişiklikler olacak. Böylece Kırkpınar'ın hem o tarihi gelecek yüzyıllara daha sağlam bir şekilde taşınmış olacak" diye konuştu.
“Türkiye'de yaklaşık 3 bin civarında yağlı güreş yapan pehlivan oldu”
Güreş formatının değişmesiyle bu yıl pehlivan sayısında patlama yaşanabileceğini de dile getiren Gürkan, "Federasyonun lisans verdiği herkes dualı çayıra çıkabiliyor. Bizim biliyorsunuz 2400'ler civarında bir katılımcımız söz konusu ama benim bildiğim ya da bana ulaşan veriler Türkiye'de yaklaşık 3 bin civarında yağlı güreş yapan pehlivan oldu. Bu sayı biraz daha artabilir. Dediğim gibi bir taraftan baktığınızda işte katılımcı rekoru kırıyorsunuz güzel ama cuma sabahı 8.30'da güreşleri başlatmak zorunda kalıyoruz. Başpehlivanlık güreşlerinde biliyorsunuz yarım saat sonra puanlamaya geçmek zorunda kalıyoruz veya diğer güreşlerde. Bu da gitgide güreşin o kıran kırana özelliğinin kaybolmasına sebep oluyor. Bu yıl belki dediğiniz gibi bir patlama yaşanabilir. Puanlamaya geçmeden 'hadi biz de dualı çayıra çıkalım' diye ama önümüzdeki yıldan itibaren her şey bizim istediğimiz gibi yoluna girecek, rotasına girecek ve ondan sonra daha kaliteli güreşler izleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Burcu Temel