Tasarrufa geçildi

Edirne'de tarımsal sulama projeleriyle 30 bin dönümlük ekilebilir arazide sulama yapılabiliyor. 253 köyde ulaşan kapalı devre sulama sistemi 30 bin dönüm araziyi kayıp yaşamadan sulama imkanı sunuyor.

TAKİP ET

Edirne İl Özel İdaresinin köylerdeki tarımsal sulamanın artırılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor.

Ekipler, 2024 yatırım programında yer alan çalışmalar kapsamında 253 köyde toplamda 30 bin dönümlük alanı besleyecek 22 tarımsal sulama projesi gerçekleştiriyor.

Kapalı sistem sulama hattı yapım çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte üreticiler ikinci ürünü ekebiliyor.

Uzunköprü Karayayla köyündeki gölette incelemelerde bulunan Edirne İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci, tarımdan elde edilen geliri yükseltmek için sulanabilir tarım arazisi miktarını artırdıklarını söyledi.

Özel İdare olarak 22 tarımsal sulama projelerinin olduğunu belirten Ciğerci, “Bizler bu yıl Edirne İl Özel İdaresi yatırım programı kapsamında DSİ'nin yapmış olduğu sulama yatırımlarına ek olarak çalışmalar yaptık. Çiftçilerimize nasıl faydamız olur, sulamada ne gibi faydamız olur diye geçen yılda yaptığımız uygulamayla bu yıl tekrardan tarımsal sulama projelerine yer verdik. Toplamda 22 tane tarımsal sulama projemiz var. 253 köyde toplamda 30 bin dönümlük bir alana tekabül ediyor. Bizim yaptığımız tarımsal sulama projelerinin şöyle bir özelliği var genelde göletlerin bulunduğu ama göletten sulama kapasitesi olarak kapalı devre sistem dediğimiz suyun zayi olmadığı sistemleri çiftçilerimizle buluşturmayı amaçlıyoruz. Bu 22 tarımsal sulama projesinin amacı da hem enerji verimliliğinin sağlamak hem de doğal akışındaki suyun zayi olmadan çiftçilerimizle, toprakla buluşmasını sağlamak. Bu 22 projenin 19'unun tamamladık. Tamamladığımız projelerden bir tanesi de Uzunköprü Karayayla Köyü Göleti. Burada yaptığımız projeyle çiftçilerimiz ikinci ürünü ekebiliyor.” dedi.

Ciğerci, tarımsal sulama projelerinin üreticiler tarafından yoğun rağbet gördüğünü iletti.

Karayayla göletiyle 2 bin dönümlük tarım arazisine ulaştıklarının altını çizen Ciğerci, projelerin diğer köylerle birleştirildiğinde 30 bin dönümlük alanda sulama yapabileceklerini ifade etti.

Ciğerci, sulanabilir arazileri enerjiye ihtiyaç duymadan kapalı devre sulama sistemiyle daha verimli kullandıklarını aktardı.

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme