'Taşıma suyla nereye kadar'
Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) Başkanı Nurhan Kalender, Edirne Belediyesine ait, eski çöplükte yaşayan hayvanlar için içme suyu ve yiyecek sağlama konusunda sıkıntı çektiklerini söyledi.
Havaların sıcak olması yüzünden özellikle su konusunda sorun yaşadıklarını belirten Kalender, kendi çabalarıyla taşıma su götürerek hayvanların susuzluğunu gidermeye çalıştıklarını dile getirdi.
Kalender, çöplükte yaşama tutunmaya çalışan hayvanlar için, hayvanseverler olarak 2 günde bir kendi araçları ile yaklaşık 10 bidon su götürdüklerini, suların yetersiz kaldığını söyledi.Kalender, bu sorunun çözülmesi için Edirne Belediyesi'nden su deposu yapılması gerektiğini ifade etti.
“Biz sadece su ve ekmek istiyoruz”
Sorunun çözülmesi ve ekmek fırınlarıyla anlaşma yapılıp, kuru ekmek getirilmesi talebinde bulunduklarını dile getiren Kalender, “Çöplüğü 4-5 yıldır biliyoruz. Burada köpeklerimiz için temiz alan yaratılsın diye defalarca başvuru yaptık. Özellikle su problemi için birçok kez talepte bulunduk. Geçen yıl sonbaharda Ertuğrul Bey ile görüşüldü. Bizim hayvansever bir arkadaşımız Leyla Hanım bu bölgeye çeşme getirmek istediğini söyledi. Odak kuralım, hayrat yapalım gibi bir talepte bulunduk. Fakat Ertuğrul Bey, ‘Biz kendimiz yapacağız' dedi. Biz hala bekliyoruz, yapılmadı. Malum yaz geldi şimdi hayvanların suya daha çok ihtiyacı var. Biz iki günde bir en az 10 kova su getiriyoruz. Yarım saat içinde getirdiğimiz sular bitiyor. Biz hayvanseverler buraya su taşımaktan helak oluyoruz. Su her canlının en doğal hakkı. Biz belediyeden yalnızca su istiyoruz. Bütçesi yoksa mama falan da almasın fırınlarla anlaşsınlar. Bol bol ekmek gelmiş olur. Yalnızca su ve ekmek istiyoruz. Bizler yine mama getiririz. Bizi özellikle su problemi çok yoruyor”diye konuştu.
Belediyeden su deposu isteği
Kalender, hayvanseverler olarak kendilerinin de bu sorunu çözmek istediklerini, fakat izin verilmediğini dile getirdi.
Çok az bir bütçe ayrılarak su sorunun çözülebileceğini vurgulayan Kalender,” Çöplüğün yanında asfalt şantiyesinin çeşmesi var. Biz geliyoruz geceleri su akıyor diyorlar. Biz hiçbir zaman su alamıyoruz. Su kesiliyor diyorlar. Nedenini henüz anlamış değiliz. Şehirden sürekli bu kovalarla su taşıyoruz. Su yaşamdır, en önemli şey. Biz binek arabalarla geliyoruz ne kadar getirebiliriz. Barınak yemek getiriyor ama burada yüzlerce hayvan var. Doyması mümkün değil. Sular yarım saat içinde bitiyor. Buradaki su problemini çok düşük bir bütçeye çözebilir. Buraya bir depo yapılsa sorun çözülecek. Depo dolu olduğunda bizhayvanseverler oradan suları alıp dağıtacağız. Çözümü çok basit. Yapmıyorlarsa bize izin versinler. Burada çöplüğün iki tarafında da çeşmeler var. Biz de destek olalım sponsor bulalım su odakları yapalım” şeklinde konuştu.
“Hayvanlar ölümle burun buruna”
Hayvanların halinin çok kötü olduğunu özellikle sıcak havada susuz kalan yavruların yaşamlarını kaybettiğinin altını çizen Kalender şunları kaydetti: “Yavrular susuzluğa hiç dayanamıyor. Şurada şehir içindeki odaklardan olsa 2-3 tane ve sürekli kendiliğinden dolsa bu hayvanların hiçbir şekilde su problemi olmayacak. Aç kalabilirler ama su problemiyle hiçbir şekilde baş edemezler. Hele yavruların yaşam şansı hiç yok. Yazın en önemli ihtiyaç su. Biz Edirne Belediyesi'nden su sorununun çözülmesini istiyoruz. Başka bir talebimiz yok”
Nurhan Kalender, başta Edirne Belediyesi olmak üzere ilgili tüm kurumları sokak hayvanlarının yaşadığı susuzluk sorunun çözülmesi için göreve davet ederek, konuşmasına son verdi.
İpek Deniz