TED Edirne Koleji öğrenci ve öğretmenlerinden Atatürk'ü anma programı

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ebediyete intikal edişinin 85. yıldönümü dolayısıyla TED Edirne Koleji'nde anma töreni gerçekleştirildi.

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 85'nnci yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi Edirne'de de düzenlenen törenlerle anıldı. Bu çerçevede TED Edirne Koleji'nde de anma etkinlikleri düzenlendi.

TED Edirne Koleji'nde gerçekleştirilen anma etkinlikleri kolej girişindeki dev duvar saatinin 09.05'i göstermesiyle başladı. Saat 09.05'te çalınan siren sesi ile birlikte kolejdeki Türk bayrakları yarıya indirildi, saygı duruşunda bulunuldu ve hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu. Öğrenciler kolej bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çiçekler bıraktı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı TED Edirne Koleji Lise Müdürü Nurdan Bayram yaptı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 85. Yılı. Onu daha iyi anlamak, Onun izinden gidebilmek, Onun ilke ve devrimlerini daima ileriye taşıyabilmek için vesile olarak gördüklerini söyleyen TED Edirne Koleji Anadolu Lisesi Müdürü Nurdan Bayram, "Özellikle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük devrimi olan Cumhuriyet'imizin, başka bir ifade ile Aya ve Yıldıza Bakmanın 100. yıl dönümünün gururunu yaşadığımız bugünlerde Onu daha iyi anlamak adına uluslararası alanda yaşanmış bir olayı sizlerle paylaşmak anlamlı olacaktır. UNESCO'da başka bir örneği olmayan ve çok az kişi tarafından bilinen Atatürk gündemli bir toplantıdan söz etmek istiyorum. Önemli bir uluslararası örgütün, Atatürk başlığı altında bir toplantı yapması, Atatürk'ün manevi şahsına büyük bir saygı, hepimiz için bir iftihar vesilesidir. "Yıl 1978. UNESCO, üyelerine sunduğu öneri paketinde şu cümle yazıyordu: "Bugün UNESCO'nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal'dir." Ve önerileri; Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılında, o dönemde UNESCO'ya üye olan 152 ülkede aynı anda Atatürk'ün doğum gününün kutlanmasıdır. Fikre itiraz, tek bir delegeden gelmiş, ona da Rus delegesi şu cevabı vermiştir: "Genç delege arkadaşım hatırlatmak isterim ki Atatürk öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir. Bırakın onu bir yıl anmayı, her problemimizde çare olarak Onu aramalıyız" ifadelerine yer verdi.

"Saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz"

UNESCO tarihinde bir ilkin yaşandığını ve hiçbir olumsuz oy kullanılmadan 152 üye ülkenin tüm temsilcilerinin bu tarihi metne imzalarını attığını hatırlatan Bayram, "Hatta, ilk başta bu öneriye karşı çıkan İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofonun başına gelir ve şöyle der: "Ben Atatürk'ü inceledim. Bütün ülke temsilcilerinden özür diliyorum ve bu metne ilk imzayı ben atıyorum!" Atatürk için 27 Kasım 1978 Tarihli UNESCO Genel Kurulunda özetle şunlar yazıyordu. "UNESCO'nun ilgilendiği tüm alanlarda Atatürk'ün olağanüstü bir reformcu olduğu göz önünde tutularak, özellikle sömürgecilik ve emperyalizme karşı açılan savaşların ilk liderlerinden biri olduğu kabul edilmiştir. Atatürk'ün dünya ulusları arasında karşılıklı anlayışın, sürekli barışın kurulması için çalışmaları olağanüstü bir örnektir. Tüm yaşamı boyunca insanlar arasında hiçbir renk, din ve ırk ayrımını gözetmeden, eylemlerini her zaman barış, uluslararası anlayış ve insan haklarına saygı yönünden yapmıştır. Alınan ortak karar ile 1981 yılı “Atatürk Yılı” olarak kutlanmıştır. Ve bizim için her yıl, Atatürk yılıdır. Çünkü O, zamana sığmayan büyük bir liderdir. Saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz" şeklinde konuştu.

Kolej öğrencileri anma törenlerinde Atatürk'ün hayatının anlatıldığı tiyatro gösterisi yaptı.

Öğrencilerin gösterileri ilgiyle izlendi ve büyük alkış topladı. Öğrencilerin Atatürk'ün sevdiği şarkıları söylemesi sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Programa katılanlar bu anı telefonlarına kaydetti. TED Edirne Koleji'nde düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü anma programını gösterilerin ardından sona erdi.

Burcu Temel

BURCU TEMEL

Bakmadan Geçme