TED Edirne Koleji öğrencilerinden çevreye duyarlı proje
Toplumsal Problem Çözme (CmPS– Community Problem Solving), yarışmasına katılan TED Edirne Koleji 4. sınıf FPS Kulübü öğrencileri, Meriç Nehri kenarında ve Edirne Kent Ormanı'nın bir bölümde çöp toplama ve çevresel farkındalık oluşturma projesini hayata geçirdi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde E.P. Torrance tarafından kurulan ve geliştirilen FPSPI (Future Problem Solving Project International) Projesi, gençlerin yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini kullanarak olumlu bir gelecek tasarlama ve inşa etme yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Çöp toplama ve çevresel farkındalık oluşturma projesini hayata geçiren TED Edirne Koleji öğrencileri, Meriç Nehri kenarında ve Edirne Kent Ormanı'nın bir bölümde etkinlik düzenledi. Proje çerçevesinde eldivenlerini takıp poşetleri eline alan öğrenciler, hem çevre bilincine dikkat çekti hem de arkadaşlarıyla birlikte keyfili bir gün geçirdi.
Projenin ilk adımına TED Edirne Koleji Kürek Kulübü sporcuları da katkı sağladı. Meriç Nehri'nde kürek çeken sporcular, minik öğrencilerin etkinliğine ortak oldu.
Öğrencilerin araştırmak için kendi toplumlarındaki (okul, yerel, bölgesel, küresel) seçtikleri bir problem durumunu, gerçek araştırma etkinliğine dönüştürmesi olan Toplumsal Problem Çözme Projesi, hem öğrencilere hem de vatandaşlardaki çevre bilincinin oluşmasına katkı sağlıyor.
Yaratıcı problem çözme sürecini kullanarak durumu analiz edip bir plan geliştirme ve problem için en iyi çözümü uygulama tekniği olan proje çerçevesinde dünya genelindeki öğrenciler, çevre kirliliğinin temizlenmesinden sokak hayvanlarına yuva bulmaya kadar birçok konuda kendi aksiyon planlarını uyguluyor.
Aksiyon temelli otantik öğrenme, öğrencilerin tüm disiplinler için eldeki bilgileri kullanma ve eğitimlerine aktif bir şekilde katılmayı destekleyen proje ile öğrenciler toplumlarında pozitif bir farklılık yaratmak için birlikte çalışarak engelleri öğrenir, tanır ve üstesinden gelir.
Yaratıcılık konusunda dünyanın önde gelen profesörlerinden Dr. E. Paul Torrance tarafından kurulan Uluslararası Gelecek Problemleri Çözme Programı, Yaratıcı ve analitik düşünce ve araştırma becerileri üzerine odaklaşarak öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerinin geliştirilmesini destekliyor.
Program uluslararası boyutta dünyada 40'dan fazla ülkede uygulanıyor. Öğrencilerin gelecek ile ilgili vizyon oluşturmalarını ve onları geleceğin liderleri olmaları konusunda desteklemeyi amaçlıyor.
FPSI öğrencilerin problem çözme becerilerinin gelişmesini hedeflerken aynı zamanda onlara rekabet edebilecekleri fırsatlar da sunuyor.
Doğukan Vurgun