Tek tek kapanıyorlar

Edirne'de, bir zamanlar geçim kaynağı olan süpürgecilik, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan meslekler arasında yer alıyor.

TAKİP ET

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Çatalçekiç Süpürgecilik Limited Şirketi Başkanı Ferudun Çatalçekiç, Edirne Haber'e yaptığı açıklamada, Türkiye'de süpürgecilik mesleğinin yok olmak üzere olan meslekler arasında girdiğini söyledi.

Edirne'de yaklaşık 25-30 yıl önce 200 süpürge imalatçısı olduğunu bildiren Çatalçekiç, bu sayının şu anda 20'e düştüğünü belirtti.

Çatalçekiç, “Üretici, emeğinin karşılığını alamadığı için süpürge teli üretmiyor. Üretim yapan sayısı giderek azaldı. Özellikle Uzunköprü ilçesinde üretim yapılıyor. Süpürgecilik geçmişte Edirne'nin bir numaralı el zanaatıydı, şimdi ise dükkanlar bir bir kapanıyor. Elektrik süpürgeleri çıktı süpürgelerin pabucu dama atıldı” dedi.

AYNALI SÜPÜRGE UNUTULACAK

Edirne simgelerinden olan Aynalı Süpürge yapımının da azaldığını belirten Çatalçekiç, “Gün gelecek aynalı süpürgeler tarih olacak.” dedi.

AYNALI SÜPÜRGENİN HİKAYELERİ

Edirne'de aynalı süpürgeyle ilgili anlatılan birçok rivayet var. Rivayetler şöyle;

“Güzel bir gelin, bir de kayınvalidesi varmış. Gelin çok süslüymüş, günde defalarca aynaya bakarmış. Bu nedenle pek iş yapamazmış. Bu konuya çözüm bulmak gerektiğini düşünen kayınvalide, süpürgeye ayna takarak gelinin eline vermiş. (Gelin! Gelin! Al sana aynalı süpürge, hem aynaya bak, hem de işine bak) demiş.”

Aynalı süpürgenin, evlenme çağındaki genç kızların evlerinin önünü süpürürken sokaktan geçen delikanlıları aynadan izlemeleri için kullandığı da söyleniyor.

Bir diğer rivayete göre, eskiden aynalı süpürgenin başında “kabara” adı verilen iri başlı bir çivi bulunurdu. Bu, genç kız için bir temizlik, saflık simgesiydi. Aynalı süpürge, evin dış kapısına asılmışsa 'evimizde evlilik çağında kızımız var' anlamı taşırdı. Gelin kızın çeyiz sandığına, evine düşkün, eli iş tutan, becerikli ve temiz bir kız olduğunu anlatmak için aynalı süpürge konulurdu.

Ev işini yapmaya üşenen gelin, kayınvalidesinin geldiğini süpürgenin kendisine doğru olan tarafındaki aynadan görür ve kendisine çeki düzen verirmiş. Kayınvalidesiyle küsen, sözünden incinen gelinler ise “Dön de kendine bak” demek için süpürgenin aynasını abartılı hareketlerle kayınvalidesine doğru tutarak bu hislerini anlatırmış

Bakmadan Geçme