'TİNY HOUSE' kararına Çiftçilerden Tam Destek
Edirne Valiliği tarafından tarım arazilerinin korunması amacıyla izinsiz yapılan tiny houseların (küçük ev) kaldırılmasına yönelik alınan karar, çiftçi kuruluşları tarafından da destekledi.
Edirne'de Ziraat Odası Başkanlığı'nda çiftçi kuruluşlarının da katılımıyla konuya ilişkin basın toplantısı gerçekleştirildi. Tarım arazilerine konulan tiny houseların (küçük ev) ve kaçak yapılaşmanın üretimi ve doğal dengeyi olumsuz etkileyeceği endişesi taşıyan çiftçiler, valiliğin aldığı karar sonrası rahat bir nefes aldı.
Edirne Valiliği tarafından tarım arazilerinin korunması amacıyla izinsiz yapılan "tiny houseların (küçük ev) kaldırılmasına yönelik alınan karar, merkez ve ilçe ziraat odaları, Edirne Ticaret Borsası, Trakya Birlik ile muhtarlar tarafından da desteklendi.
Odanın toplantı salonunda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Edirne'nin çeltik, ayçiçeği ve buğday gibi stratejik ürünlerin üretiminde söz sahibi ve verimli topraklarıyla ön plana çıkan bir kent olduğunun altını çizdi.
Edirne Ziraat Odası Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya Edirne Ticaret Borsası, Muhtarlar Federasyonu, Havsa ve Lalapaşa Ziraat Odası, Trakya Birlik Genel Müdürlüğü ile Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri katıldı.
Ülke Tarımına Zarar Verebilir
Yeterli gıda üretiminin sağlanması açısından tarım alanlarının korunmasının kritik bir rol oynadığını aktaran Arabacı, kentin bereketli topraklara sahip olduğunu ve 'Burada bir arazi satın alıp konteyner ya da tiny house koyayım' düşüncesiyle hareket etmenin ülke ekonomisi ve tarıma zarar vereceğini ifade etti.
Edirne'de son dönemde tüzel kişiliklerin kooperatif kurarak tarım arazisi satın aldığını ve bu alanlarda kanunlara aykırı yapılaşmanın gözlemlendiğine değinen Arabacı, tarım arazilerine kanalizasyon, su ve elektrik hattı döşenerek imar parseli gibi pazarlandığını aktardı.
Bu şekilde yapılaşma nedeniyle tarım arazilerinin kullanım bütünlüğünün bozulduğunu ve bitkisel üretim dışında kullanılıp tahrip edildiğini söyleyen Arabacı, tarım arazilerinin izinsiz olarak tiny house adı verilen küçük evlerin kurulması suretiyle işgal edilmesinin endişe verici olduğunu ifade etti.
"Toplum olarak daha duyarlı olmalıyız"
Bu eylemlerin, hem tarımın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini, hem de çevresel dengenin bozulmasına yol açtığını söyleyen Arabacı, "Bu şekilde hiçbir izin alınmadan gelecek nesillerimize borcumuz olan tarım topraklarımızın yok olmasına müsaade edilmemelidir. Bu noktada, tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusunda toplum olarak daha duyarlı olmalıyız. Edirne ilinde ve diğer bölgelerde yaşanan bu tür izinsiz yapılaşmaların önlenmesi için yerel yönetimlerin, güçlü politikalar geliştirmesi ve etkin denetim mekanizmaları oluşturulması, kamuoyunu bilinçlendirmek ve sorunun çözümü için harekete geçmek amacıyla, tarım arazilerinin izinsiz olarak işgal edilmesine karşı ortak bir mücadele yürütülmesi gerekmektedir. İlimizdeki ilgili kurum ve mercilere, Edirne'nin tarım arazilerinin ve turizm bölgelerinin korunmasına yönelik olarak, tiny hause ve kaçak yapılara izin verilmeme konusunda yaptıkları çalışmaları nedeni ile desteğimizi belirtir, kamuoyu adına teşekkür ederiz. Bu doğrultuda, tüm paydaşların işbirliği içinde hareket etmesi ve tarım alanlarının korunması için gerekli adımların atılması, hem bugünkü hem de gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
Tarım arazilerinin işgal edilmemesi gerektiğini söyleyen Arabacı,"Biz bu işin yapılmasına ziraat odaları olarak karşı değiliz. Şehirde bir duvarınızı yükseltmek için bile izin alınıyor ama köy yerinde bir tarım arazisine kafasına göre bunun yapılmasına karşıyız. İzin alınsın, gerekli müracaatlar yapılsın, ondan sonra yapılsın. Özellikle depremden sonra çılgınca yapılmaya başlandı. Bu araziler tarım arazisinden çıkmaya başladı. Tarımsal yapılara yüzde 4 oranında izin veriliyor ama tarımsal amaçlı yapı olması şartı var" ifadelerine yer verdi.
Tarım arazisi satın alacak kişilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olması gerektiğine dikkat çeken Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Tarım alanlarının korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.
Şehirde bir duvarı yükseltmek ya da alçaltmak için bile izin alındığını söyleyen Öztürk, Köy yerlerinde bunların bir şekilde organize edilmesi gerektiğini belirtti.
İnternet üzerinden sınırsız tarla satın alındığını ve bu arazilerin daha sonra tamamen tarım dışına çıktığını ifade eden Öztürk, 'Hobi bahçesi yapacağım' diye havuz yapıyor. Havuzun tarım arazisinde ne işi var? Havuzlu villa istiyorsa deniz kenarından yer alacak" diyerek duruma tepki gösterdi.
İmar ve Toprak Koruma kanunlarına ilişkin hatırlatmalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Bu kanunların tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak için önemli düzenlemeler içerdiğini belirtti.
Kanunların tarım arazilerindeki yapılaşmanın izinli ve kontrol altında gerçekleşmesini sağlayarak tarımın devamlılığını ve verimliliğini korumayı amaçladığını söyleyen Darcan, ayrıca, çevrenin ve doğal kaynakların korunmasını da gözettiğini dile getirdi.
İpek Esma Çeşme