Topluma duyarlı köşeler oluşturuldu
Edirne İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen Fatih Sultan Mehmet ile Mustafa Kemal Atatürk'ün okuduğu kitaplardan oluşan köşelerin halka sunumu, Edirne Valisi Günay Özdemir'in katılımıyla okur-sever vatandaşların hizmetine açıldı.
Cumartesi Pazarının yanında bulunan kütüphanedeki köşelerin açılışına Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, çeşitli dernek, birim ve bölüm amiri temsilcisi, öğretmenler, okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Edirne İl Halk Kütüphanesinin girişinde düzenlenen Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet'in okuduğu kitapların bulunduğu köşeleriyle okuyucuların tarihin iki önemli isminin başarılarından ilham alması hedefleniyor.
Fikir ve talimat Özdemir'den
Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, zamanımız algı ve algıyı yaratma çağı olduğunu belirterek; “Sn. valimiz bize talimat verdiler. Özellikle Edirneli Fatih Sultan Mehmet ile Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, kütüphaneye ders çalışmaya, kitap okumaya gelen ağırlıkla öğrencilerimizin olmak üzere vatandaşlarımızın nasıl Atatürk oldukları, nasıl Fatih Sultan Mehmet olduklarını anlamaları ve buna göre hayata daha iyi hazırlanmaları gerektiğini anlamaları üzere valimizin talimatıyla bu köşeleri oluşturduk. Fikir talimat tamamen valimize aittir” dedi.
“Çocuklarımız tarihi öğrenmeli”
Özellikle son dönemlerde kütüphanelerle ilgili ve kitap okumayla ilgili toplumda ciddi sıkıntılar olduğunu vurgulayan Edirne Valisi Günay Özdemir; “Aslında kitap okumanın ne demek olduğunu kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu gençlerimize, çocuklarımıza hatırlatmak için belli faaliyetler yapmamız gerektiğini düşündüm. En önemlisi aslında bu insanların ne kadar önemli insanlar olduğunu ve bunun kaynağının ne olduğunu kütüphanenin girişinde çocuklarımıza ve büyüklerimize göstermek. Bir medeniyet kuran ve İstanbul'u fetheden, bir çağın kapanmasını ve birçağın açılmasını sağlayan Sultan Mehmet Han'ın nasıl bu aşamaya nasıl geldiğini, bu medeniyeti nasıl kurduğunu ancak çocuklarımız bu şekilde anlayabileceğini. Yok olan bir Osmanlı İmparatorluğundan nasıl Cumhuriyeti ortaya çıkardığını, böyle büyük bir devleti tekrar nasıl kurduğunu gençlerimizin ve çocuklarımızın anlayabilmesi için böyle bir köşeleri olması gerektiğini düşünüyoruz.
“Yeniden düşünülmeli”
Atatürk köşelerinin daha canlı ve her kesimin kendi yapısına uygun bir şekilde yeniden düşünülmesi gerektiğini düşündüğünü söyleyen Özdemir, “Özellikle İlkokul, Ortaokul ve Liselerde Atatürk'ün ve devlet büyüklerini tanıtmak anlamında çok daha farklı köşeler oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Biz okullarımızı ve kütüphanelerimizi hayatın birer parçası olarak ‘yaşayan okullar, yaşayan kütüphaneler' haline getirmeyi düşündüğümüz için arkadaşlarımızla böyle bir çalışma yaptık. Toplumumuzda Atatürk'ün kaç kitap okuduğunu sorduğumuz zaman çoğu kişinin birçok kişinin bunu bilmediğini gördüm. Bu da aslında bizim Atatürk'ü ne kadar tanıdığımızı, Fatih Sultan Mehmet'i ne kadar tanıdığımızı gözler önüne seriyor. Ben toplumumuzun daha duyarlı olması istediğim içinböyle bir köşeyi hazırlamış olduk.İnşallah gençlerimize faydalı olur.Kütüphanemizin amacı nedir? Kitap okumak, kitabı tanımak ve kitapla birlikte yaşamaktır. Kütüphaneye girerken de böyle bir havayla girmeleri guru verici olur. Baktığınız zaman Atatürk 3 bin 997 kitap okumuş ve bunların 500'ün üzerinde olanları da el yazılarıyla çizdiğini, altlarına notlaraldığını görüyorsunuz. Bu da demektir ki, kitap okumaktan ziyade kitabı özümsemenin, kitabı yaşamış ve bunu hayata geçirmiş. Fatih Sultan Mehmet'in kütüphanesine baktığınızdaonbinlerce kitap olduğunu görüyorsunuz. O döneme göre her çağdan her medeniyetten kitap okuduğunu görüyorsunuz.Dünyadaki farklı klasiklerin hepsini okuduğunu görüyorsunuz. Yine Atatürk'ün de aynı şekilde İslam eserlerinden ziyade tüm dünya klasiklerini, Batı ve Doğu medeniyetlerine ait kitapları okuduğunu görüyorsunuz. Gençler, her türlü kitabı, her türlü görüş ve düşünceyi okumalarını ve her türlü görüş ve düşünceye karşı sempatiyle karşılamalarını en azından ilgiyle karşılamalarını istiyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından kütüphane girişine kurulan kitapların yer aldığı köşeler gezilerek kitaplar incelendi.
Özlem Ceylan