Tunca Nehri'ndeki kuraklık çeltik tarlalarını vurdu

Yaşanan kuraklıktan dolayı mağdur olan çeltik üreticisi Edirne valiliğine başvurdu. Suyun kontrollü olarak kullanıldığı bazı tarlalarda kuraklık nedeniyle sıkıntılar devam ediyor.

TAKİP ET

Tunca Nehri'nin debisi düştü. Kurumak üzere olan nehre bağlı köylerden özellikle, Suakacağı, Hatipköy, Değirmenyemni ve Avarız köylerindeki çeltik üreticileri zarara uğradı. Edirne Valiliği yaşanan kuraklık sıkıntısıyla ilgili bölgede yeni su kuyuları açmak için çalışmalara başladı. Valilik suyun köylere eşit dağılması için köylülerin çeltik tarlalarına kademeli su vermeye başladı. Kademeli su dağıtım hizmeti tarlaları eşit şekilde sularken bazı çeltik üreticileri durumdan şikâyetçi oldu. Tarlalarında bin dekardan fazla çeltik bulunan üreticiler durumdan memnun değil. Çeltik üreticileri zaman zaman tartışmaya neden olan konu, Valiliğin sıralamaya göre su kullanımına izin verme çözümüne rağmen üretici arasındaki problemi tam olarak çözemiyor.

Tarlasına fazla su verildiği iddiası üzerine açıklamalarda bulunan Gümüş, “Bizim burada bin dönüm yerimiz var. Yerlerimizi sulamakta sıkıntı çekmekteyiz. Bu sıkıntının yanı sıra asılsız haberlerin hedefi olmak da bizi aynı zamanda üzmüştür. Bize söylenen Tarım İl Müdürlüğü'nün bize ve bazı insanlara yerlerini sulayarak kıyak geçildiği şeklindedir. Sizce kıyak geçilen kişinin yerleri böyle olur mu, kupkuru bir alan. Çeltikler kızardı ve yanıyorlar. Toprak zaten çatlamış durumda. Buradaki çiftçilerimiz 100-150 dönüm yer ekmektedirler. Verilen 3-4 günlük sulama süreleri onlar için yeterli olmaktadır. Fakat biz 1000 dönüm yeri ektiğimiz için bu 3-4 günlük süre bizim için yetersiz kalmaktadır. Hatta bunun ilk iki gününde Tunca'da su olmadığı için biz iki gün pompalarımız çalıştıramadık, son iki gün de ancak yarısını doldurabildik. İki günün sonunda ek süre istedik. İl Tarım Müdürlüğü tarafından gönderilen komisyonlar tarafından inceleme yapılıp zor durumda olduğumuz anlaşılınca bir gün daha süre tanındı” dedi.

Tarım müdürlüğü tarafından kendilerine tolerans gösterildiği iddialarının gerçek dışı olduğunu belirten Gümüş, “Yoğun şikayetlerden dolayı 5-6 saatte suyu tekrar kapattılar. Bize tolerans geçildiği doğru değildir. Yapılan yakıştırmalar da yakışıksız kalmaktadır. Şuana dek 250 dönüm araziye hiç su girmedi. Yerler kızardı ve yanmaya başladı. Yandığı için de zaten biçemeyeceğiz. Herkes sulasın, bu bir milli servettir. 250 dönüm dediğimiz zaman en az 200 ton çeltik olur. Bu 200 ton çeltikte 5 milyon tl'ye eşdeğerdir. Daha fazla yeri olan kişilere biraz daha tolerans edilebilir.1-2 gün ek süre verilebilir. Bizim 1 haftada ancak doluyor yerlerimiz. Başka bir alternatifimiz bulunmamakta. Kuyu da bulunmuyor. Tek şansımız Tunca Nehri. Bize su verilmesi gerekiyor” Sözlerine değindi.

MUHABİRRRRR

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme