'Türkiye isminin çıkarılmasına karşıyız'
Edirne Barosu,"Türkiye Barolar Birliği'nden 'Türkiye' ismi çıkarılmaksızın, tüm baroların eşit sayıda ve daha adil olarak temsil edileceği bir seçim sistemi ile Türkiye Barolar Birliği'nin oluşumu sağlanmalıdır"
Edirne Barosu, Türkiye Barolar Birliğinin (TBB) isminde yer alan "Türkiye" ibaresinin çıkarılmasına yönelik tartışmalara ilişkin, birliğin isminde değişikliğe gidilmeksizin, tüm baroları eşit ve adil şekilde temsil edileceği bir seçim sistemiyle birliğin yeniden oluşumunun sağlanması gerektiğini belirtti. Barodan yapılan açıklamada, Edirne Barosu'nun, terörle mücadelede kayıtsız ve şartsız devletin yanında olduğu belirtilerek, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifalar dilendi. Bununla birlikte baroların çatı örgütü Türkiye Barolar Birliğinin yöneticilerinin bazı söylem uygulamalarından dolayı isminden "Türkiye" ibaresinin çıkarılmak istenmesine karşı olduklarının dile getirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu durum vatanı için canını feda etmekten çekinmeyecek olan biz Edirne Barosu üyelerini üzmüştür. Biz, çatı örgütümüzün isminden Türkiye'nin çıkartılmasını istemiyoruz. Böyle bir uygulama terör örgütlerini ve sempatizanlarını sevindirecektir. Türkiye Barolar Birliği, yapısı itibarıyla tüm baroların eşit ve adil şekilde temsil edilmediği bir kurumdur. Çatı örgütümüzün adından 'Türkiye' ismi kaldırılmamalı ama Türkiye Barolar Birliği'nde tüm baroların eşit ve adil olarak temsil edileceği yasal düzenleme bir an önce hayata geçirilmelidir.
Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde hukuki bir kaos ortamının ortaya çıkmasını istemiyoruz. Türkiye Barolar Birliğinden 'Türkiye' ismi çıkarılmaksızın, tüm baroların eşit sayıda ve daha adil olarak temsil edileceği bir seçim sistemi ile Türkiye Barolar Birliğinin oluşumu sağlanmalıdır."
DELEGELER DE AÇIKLAMA YAPTI
Edirne Barosunun Türkiye Barolar Birliği Genel Kurul delegeleri Coşkun Molla ve Mete Türkay ise yaptıkları ortak açıklamada, birliğin adındaki "Türkiye" ibaresinin yasayla konulmuş ve korunmakta olduğunu belirtti.
Türkiye Barolar Birliğinin, bir meslek birliği olduğunu ve varlık nedeninin siyasi tercihlere muhalefet etmek ya da destek vermek olmadığı dile getirilen açıklamada, mevcut birlik yapısı yerine getirilmek istenen düzenlemeyle ülke çapında dernek statüsünde birçok meslek örgütünün varlığının öngörüldüğünü, bunun da meslek örgütlerinin istenenin tam aksine daha fazla siyasileşmesine, meslek içi disiplinsizliklere yol açabileceğini savundu