Türkiye'nin doğal gaz iletim altyapısının ana omurgası Trakya'da oluşmaya başladı
Trakya hali hazırda zaten enerji üssü haline gelmeye başlamış durumda. Türkiye'nin Gaz Ticaret Merkezi olma hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu doğal gaz iletim altyapısının ana omurgası Trakya'da oluşmaya başladı.
Trakya enerjinin merkezi haline gelecek. Türkiye ise Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi olacak.
Türkiye yaptığı yatırımlar ve antlaşmalarla enerji üssü olma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Yaşlı kıta Avrupa'nın enerji sorununu Türkiye stratejik konumu ile çözmeye aday…
Çünkü Türkiye, dünya doğalgaz ve petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 60'ına sahip bir bölgeye komşu durumda. Bu durum, dünya enerji pazarında merkez ülke olma şansını kat be kat arttırıyor.
Yapılan antlaşmalar, yeni alt yapı yatırımları ve oluşan enerji koridorlarıyla Türkiye, enerji alt yapısı için çalışmalarını sürdürüyor.
Özellikle Trakya stratejik konumu ile enerjinin merkezi olmaya namzet bir bölge.
Türkiye, dünya doğalgaz ve petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 60'ına sahip bir bölgeye komşu durumda. Bu durum, dünya enerji pazarında merkez ülke olma şansını kat be kat arttırıyor.
Türkiye'nin gaz merkezi iddiası için altyapısı neredeyse hazır durumda. Türkiye bölgesinde önemli bir oyun kurucu, enerji arz güvenliğinde de akla ilk gelen ülke. Güçlü alt yapısı ve hali hazırda çalışan 2'si karada kurulu 3'ü yüzer olmak üzere 5 LNG tesisi bulunuyor. Bu nedenle özellikle Doğu Avrupa'da rakipsiz konumda yer alıyor.
15 farklı noktadan doğalgaz girişi sağlayan alt yapı bulunuyor. Bu alt yapı hem doğudan batıya hem de batıdan doğuya gazı gönderebilecek şekilde oluşturuldu.
Türkiye, 7 doğalgaz boru hattı, üçü yüzer 5 LNG tesisi, 15 doğalgaz giriş noktası ve diğer avantajlarıyla dünyanın önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline rahatlıkla dönüşebilecek konumda. Bu gerçeklik bile Türkiye'nin bölgesel doğal gaz jeopolitiğindeki artan stratejik önemini ortaya koyuyor.
TANAP ve TürkAkım gibi küresel öneme sahip 2 boru hattı Türkiye'den geçiyor. TANAP'la günlük 17 milyon 300 bin metreküp gaz girişi sağlanıyor. Türk Akım'la günlük 47 milyon metreküp Rus doğal gazı ithal ediliyor. Mavi Akım hattından günde 47 milyon 300 bin metreküp gaz taşınabiliyor.
İran hattından ise 28 milyon 500 bin metreküp gaz iletiliyor. Türkiye'nin Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamada sağladığı katkı kritik öneme sahip. Türkiye yaptığı alt yapı yatırımları ile enerjinin geçiş merkezi değil ticaret merkezi olarak da karşımıza çıkmış olacak.
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde hedef 5 milyar 400 milyon metreküpe çıkmak.
Silivri Depolama Tesisi ise 4 milyar 600 milyon metreküplük kapasiteye sahip.
BOTAŞ'ın Saros Körfezi'ndeki yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesine günde 28 milyon metreküp doğal gaz girişi yapılıyor.
Marmara LNG terminalinde ise günlük giriş kapasitesi 37 milyon metreküp.
Doğukan Vurgun