Türkiye'de sadece üç ilde üretiliyor
Fonksiyonel bir gıda olan ve Japonya'da tüketilmesi zorunlu olan mor ekmek Türkiye'de Malatya ve Ankara'dan sonra Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nde üretiliyor. Uzunköprülü Ahmet Ceyhan, İl Genel Meclisi'ni ziyaret ederek mor ekmeğin tanıtımını yaptı.
Fonksiyonel bir gıda olan ve Japonya'da tüketilmesi zorunlu olan mor ekmek Türkiye'de Malatya ve Ankara'dan sonra Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nde üretiliyor. Uzunköprülü Ahmet Ceyhan, İl Genel Meclisi'ni ziyaret ederek mor ekmeğin tanıtımını yaptı.
Uzunköprü Ceyhanoğlu Tarihi Fırını İşletmecisi Ahmet Ceyhan il genel meclisini ziyaret ederek mor ekmeğin tanıtımını yaptı. İl Genel Meclis toplantısının 5'inci birleşimi öncesi meclis üyelerine mor ekmek dağıtıldı.
Türkiye'de Sadece 3 ilde üretiliyor
Mor ekmeğin Türkiye'de üç ilde üretilen bir ekmek olduğunu belirten İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Fırıncı Ahmet Ceyhan'ın mor ekmeğin il genel meclis üyelerinize hem tattırılıp hem de tanıtımının yapılmasının ricası üzerine bu isteğini kırmadıklarını söyledi. Geçmiş, Mor ekmeği sahtesinden ayırt etmek için üzerine limon damlatıldığında renginin kırmızıya döneceğini belirtti.
“Yeter ki paylaşmayı bilelim”
30 yıllık fırıncı olduğunu ilk defa böyle bir ekmek üretimi ile karşılaştığını söyleyen Geçmiş; “Çok faydalı bir ekmek olduğu biliniyor. Ekmek söz konusu olunca AK Parti de CHP'de İYİ Parti de birlikte ekmek yemekte buluşuyorlar. İnşallah halkımız da aynı şekilde birleşirler. Yeter ki paylaşmayı bilelim” dedi.
Türkiye'de İstanbul Üniversitesi Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin 12 yıllık araştırmaları sonucu Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibi tarafından geliştirilen mor ekmek Uzunköprülü fırıncı Ahmet Ceyhan tarafından üretiliyor.
“Mor ekmek fonksiyonel bir gıdadır”
Uzunköprülü Fırıncı Ahmet Ceyhan, mor ekmeğin İstanbul Üniversitesi Biyoteknoloji Beyin ve Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibinin 12 yıllık bir çalışması sonucu 20 binin üzerinde deney yaparak geliştirilen bir ekmek türü olduğunu söyledi.
“Türkiye genelinde yayılmaya devam ediyor”
Mormix denilen maddenin toz halinde geldiğini belirten Ceyhan; “Biz bu maddeyi yüzde 65 tam buğday unu yüzde 35 beyaz una ilaveten yüzde 6 buçuk da mormix katarak bildiğimiz usullerle ekmeğimizi üretiyoruz. Farklılıkları ise en büyük faydası şeker hastalığını baskılamakta şeker hastalığına iyi geliyor. Çocuklarda zekâ gelişimini olumlu yönde etkiledikleri söyleniyor. Mor renkli pigmentlerin de dünyadaki sağlık da çok faydalı olduğunu bir gerçektir bilimsel araştırmalar sonucunda. İlk önce Malatya'da üretildi. Daha sonra Ankara'da bizde Türkiye'de 3'ncü olarak üreten iliz tabi bu Türkiye geneline yayılmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.
“Olumlu görüşler alınca üretmeye karar verdik”
İlk olarak Malatya'da üretildiğini duyduğunu ve araştırmalar sonucunda ilk 10 gün kendilerinin üretim yaptığını ifade eden Ahmet Ceyhan; “Önce 10 gün önce kendimiz ürettik. Denedik yakınlarımıza tavsiye ettik. Şeker hastalarına verdik. Olumlu dönüşler alınca üretmeye karar verdik. Yaklaşık 3 haftadır satışa sunuyoruz. Şuanda Edirne'de üretici firması Uzunköprü'de Ceyhanoğlu tarihi fırındır. Şuan da ciddi talep ve geri dönüş alıyoruz” dedi.
Uzunköprü'de günde 200 civarında üretim yaptıklarını söyleyen Ceyhan, ekmeğin raf ömrünün normal saklama şartlarında 4-5 gün sürdüğünü buzdolabında ise 1 hafta civarı saklanabildiğini belirtti.
Mor ekmeğin çeşitli yerlerde tanıtımlarını yapmayı düşündüklerini söyleyen Ceyhan; “Devlet hastanesinde yapmayı düşünüyorum. Trakya Üniversitesinde tanıtmayı düşünüyorum. Mor ekmeği tanıtmak için çalışmalar yapacağız” dedi.
Üç kuşaktır fırıncılık mesleğini sürdüren Ahmet Ceyhan, mor ekmeğin vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi.
Özlem Ceylan