'Türkiye'de süt üretimi azalıyor'

Lely Türkiye Genel Müdürü Julide İyigün, 'Türkiye'de 500 baş ve üstü çiftliklerin %20'sinin Trakya'da bulunuyor. Avrupa'da hayvan başına elde edilen ortalama süt miktarı yaklaşık 8 ton iken Türkiye'de bu rakam yaklaşık 3 tonda kalıyor' dedi.

TAKİP ET

Türkiye'de Süt üretiminin artması ve daha bilinçli üretim yapılması için çalışmalar yapan Lely Türkiye Genel Müdürü Julide İyigün, , “ TÜİK verilerine göre toplam süt üretimi 2016 yılında bir önceki yıla göre %0,9 azalarak 18 milyon 489 bin ton olarak gerçekleşti. Bu miktarın %90,8‘ini inek sütü, %6,3'ünü koyun sütü, %2,6'sını keçi sütü ve %0,3'ünü manda sütü oluşturdu. Bu veriler göz önüne alındığında var olan çiftliklerde süt üretim miktarının artırılmasının öneminin daha da ortaya çıktığını görmekteyiz. Süt sığırcılığının ilerlemesi ve iyileştirilmesi için öncelikle süt fiyatlarının iyileştirilmesi ve işletmelerin kendi yemlerini üretebilmesi ya da kaliteli yemi daha uygun fiyatlarla alabilmesi gerekmektedir” dedi

“BİRİKİMLER ÜCRETSİZ AKTARILACAK”

Çiftliklerin verimliliğini artırmak için teknolojik çözümler sunan Lely, Türkiye'deki süt sığırcılığını geliştirmek adına dünyada bir ilk olacak önemli bir projeye imza atıyor. 500 baş ve üzeri süt sığırı olan işletmelerin yüzde 20'sine sahip olan Trakya'da başlayacak olan proje ile 60'tan fazla ülkede yirmi yılı aşkın süredir hizmet vererek elde ettiği bilgi birikimi ve saha tecrübesini, Türkiye'deki çiftliklere aktarmak üzere ücretsiz verimlilik analizi ve danışmanlık verecek. Avrupa'nın daha büyük çiftliklerde, daha sistematik ve teknolojik yöntemler kullanarak, daha az hayvanla daha çok süt elde edildiğini aktaran Lely Türkiye Genel Müdürü Julide İyigün, “Bu, Hollanda'da toplam 1.3 milyon inek ve 13.800 süt sığırcılığı işletmesi üzerinde yapılan araştırma ile de kanıtlandı. Lely Astronaut sağım robotu kullanan çiftçiler diğer marka süt sağım robotu kullanan çiftçilere oranla yılda ortalama %4, sağım odası kullanan işletmelere oranla ise %10 daha fazla süt elde ediyor. Hollanda'dan gelen uzman ekiplerimizce yürütülecek olan Trakya'da başlattığımız pilot proje,Türkiye'nin Avrupa standartlarında üretim yapan çiftliklerin kalitesine ulaşması yönünde bir adım olacak” diye konuştu. Çiftliklerde emek ve zamandan tasarruf elde ederek verimliliğin artırılması, hayvan sağlığı ve süt kalitesinin iyileştirilmesi ve daha karlı üretim yapılmasını sağlayacak projesini Trakya'da uygulamaya başlayacak Lely, Türkiye'de mevcut koşullarda daha ucuz ve kaliteli sütü daha fazla miktarda elde etmek için çağın teknolojisinden faydalanmanın en uygun yollarını çiftçilerle paylaşacak.

“TECRÜBELERİMİZİ TÜRKİYE'DEKİ ÇİFTÇİLERE AKTARACAĞIZ”

Türkiye'de 500 baş ve üstü çiftliklerin %20'sinin Trakya'da yer aldığını ifade eden İyigün, Trakya'daki çiftliklerin teknoloji kullanımına yatkınlıkları, işletme sahiplerinin süt sığırcılığını bir yatırım aracı olarak görmesi ve daha profesyonel üretim yapma kabiliyetlerinin bulunmasını, projenin pilot uygulamasının Trakya'da gerçekleşmesinin nedenleri arasında sıraladı. İyigün, “60'tan fazla ülkede 20 yıldır hizmet veren bir marka olarak, tecrübelerimizi Türkiye'deki çiftçilere aktaracağımız proje ile Türkiye'nin süt üretiminde önemli bir yer tutan Trakya'dan başlayarak, Türkiye'de süt sığırcılığı sektöründe faaliyet gösteren büyük ölçekli işletmelere verimliliklerinin artırılması, hayvan sağlığının iyileştirilmesi, süt kalitesinin iyileştirilmesi gibi konularda katkıda bulunmayı umuyoruz.” diye konuştu.

“TÜRKİYE'DE ÇİFTLİK KAPASİTELERİ DÜŞÜK”

İyigün'ün aktardığı Uluslararası Karşılaştırmalı Çiftlik Veri Ağı (IFCN) 2016 verilerine göre Avrupa'da hayvan başına elde edilen ortalama süt miktarı yaklaşık 8 ton iken Türkiye'de bu rakam yaklaşık 3 tonda kalıyor. Örneğin, Hollanda'da toplam 17.689 çiftlikte bulunan 1.826.504 hayvan başına yaklaşık 8 buçuk ton süt elde ediliyor. Türkiye'de ise 1.237.531 çiftlikte bulunan 6.062.863 hayvan başına sadece yaklaşık 3 ton süt elde edilebiliyor. 100 ve üzeri hayvana sahip çiftliklerin oranı Hollanda'da %32,1, Almanya'da %14, Fransa'da %7,8 iken Türkiye'de bu oran sadece %0,3. Oysa 1-9 arası hayvana sahip çiftliklerin oranı Türkiye'de %76,7 iken, Hollanda'da bu oran %4,9, Almanya'da %14, Fransa'da ise %6,6. Dolayısıyla, Avrupa daha büyük çiftliklerde, daha sistematik ve teknolojik bir yöntem kullanarak, daha az hayvanla daha çok süt elde edilebiliyor. Bu, Hollanda'da CRV firması bünyesinde bulunan toplam 1.3 milyon inek ve 13.800 süt sığırcılığı işletmesi üzerinde yapılan araştırma ile de kanıtlandı. 2015 yılı için yapılan bu araştırmanın sonuçları Lely Astronaut süt sağım robotları, diğer marka süt sağım robotları ve sağım odası kullanan süt hayvancılığı işletmelerinin karşılaştırılması ile ortaya çıktı. Lely Astronaut kullanan çiftçiler diğer marka süt sağım robotu kullanan çiftçilere oranla yılda ortalama %4, sağım odası kullanan işletmelere oranla ise %10 daha fazla süt elde ediyor. Rakamlar göz önüne alındığında daha profesyonel bir yaklaşımla ulaşılabilecek potansiyelin büyüklüğü de ortaya çıkıyor.

“DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÇİFTLİKLERİNDEN BİRİ OLABİLMEK İÇİN MEVCUT DURUMLARINI ANALİZ ETME FIRSATINI YAKALAYACAKLAR”

Türkiye'deki süt üretiminin düşük olmasının nedenlerinden birinin sağım, yemleme gibi alanlarda robotik teknolojilerden faydalanılmaması ve çiftlik yönetiminin Avrupa standartlarında gerçekleştirilmemesi olduğunu söyleyen İyigün, “Türkiye yaklaşık 6 kat fazla hayvana sahip olmasına rağmen çok düşük verimle üretim gerçekleştiriyor. Çiftliklerin kapasitelerine baktığımızda da Türkiye'nin oldukça geride kaldığı görülüyor. Lely'nin projesi ile hem çiftliklerde robotik teknolojilerden faydalanmayı hem de çiftliğin verimliliğini artırmak için kullanabilecekleri yönetim sistemlerini uzmanından öğrenecek olan çiftlik sahipleri, hem Türkiye'nin hem de dünyanın önde gelen çiftliklerinden biri olabilmek için mevcut durumlarını analiz etme fırsatını yakalayacak” diye ekliyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme