Türkiye'nin Böbrekleri Tehlike Altında

'10 Mart Dünya Böbrek Günü" dolayısıyla Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ basın toplantısı düzenledi. Üstündağ, Türkiye'de tüketilmesi gerekenden 3 kat daha fazla tuz tüketildiğini, Türkiye'de 6 kişiden birinin yani günümüzde 10 milyon kişinin böbrek hastası olduğunu söyledi.

TAKİP ET

Düzenlediği basın toplantısında böbrek hastalığı ile ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya koyan Üstündağ, 2003-2016 yılları arasında dünya genelinde son döneme ulaşmış en ileri böbrek hastalarının sayısının en çok arttığı 8'inci ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

“Eğitimle Gelecek Nesiller Sağlıklı Olabilir”

Eğitim sisteminde sağlıklı beslenme ve spor konusuna daha fazla yer verilmesi gerektiğini belirten Üstündağ, “Anne karnında doğduktan sonra yeni böbrek dokusu oluşturamadığından erişkin yaşamda böbreklerimizi korumak çok önemlidir. Gece gündüz bizim için çalışan yaşam konforumuzu sağlayan her gün kanımızı tam 60 defa temizleyen böbreklerimizi korumak önemlidir. Bu nedenle toplam ortalama 300 gr ağırlığında ama fil gibi kuvvetli böbreklerimizi korumak için yaşam bicimizi bugünden itibaren değiştirmemiz gereklidir” şeklinde konuştu.

“5 Gr'dan Fazlası Zehir”

Günlük olarak yenilen her yiyecek ve içecekte vücudumuzun ihtiyacı olan tuzun bulunduğunu ekstra bir tuz tüketiminin böbrekler tarafından atılımının yapılmadığını söyleyen Üstündağ, günlük 5 gr tuz ihtiyacı olduğunu ve bundan fazlasının vücuda giren bir zehirden farksız olduğuna dikkat çekti.

“Bunlara Dikkat Edin”

Üstündağ, böbrek sağlığını koruma konusunda neler yapılabileceği ile ilgili şunları söyledi: "Tuz tüketimini azaltmak, sağlıklı beslenme ve ideal vücut ağırlığını korumak, yeterli su içmek, kan basıncı takiplerini yaptırmak, bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmak, idrar yolu enfeksiyonlarını erken tanımak ve tedavi ettirmek, sigaradan uzak durmak ve alkolden kaçınmak önemli. Sağlığınız, böbreklerin sağlığıyla doğrudan bağlantılı.”

TV programlarında ve sosyal medyada ön plana çıkmış birçok doktor veya sağlık uzmanının tuz tüketimi konusunda halkı yanlış yönlendirdiğini adı geçen kaya tuzu, pembe tuz vs. gibi tuz çeşitlerinin kullanımın kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Üstündağ, sadece yenilen ve içilen besinlerin içindeki tuz miktarının kişi için yeterli olacağını ve kesinlikle paketlenmiş hazır ürünlerden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

İpek Deniz

Bakmadan Geçme