Tutulan Dilekler Ağaçlara Asıldı, Tunca Nehri'nin Suyuna Bırakıldı
Geleneksel Kakava Şenlikleri'nde sabahın ilk ışıklarıyla Tunca Nehri kıyısına giden binlerce kişi, dileklerini nehre bıraktı.
Trakya Bölgesi'nde binlerce yıldır kutlanan Kakava Şenlikleri ilk gününde dev ateşin yakılmasıyla başladı. Ateşin etrafında toplananlar, davul zurna eşliğinde dans etti. Dileğini dileyen ateş üzerinden atladı. Sabaha kadar süren eğlencelerde müziğin ritmi yerli ve yabancı binlerce kişiyi coşturdu.
Daha sonra sabahın erken saatlerinde şenlik alanına gelen vatandaşlar tarihi köprüler dileklerini suya bırakmak isteyenlerle doldu taştı.
Gün ağrırken dilekler ağaçlara asıldı, sabahın ilk ışıklarıyla da Tunca Nehri'ne bırakıldı.
Edirne'de baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin simgesi Hıdırellez coşkusu vardı. Kimi iş, kimi eş, kimi ise araba diledi. Dilekler içinde en çok da sağlık ve huzur vardı.
Tunca Nehrinin suyunda yüzünü yıkayan roman vatandaşlar tüm bir yılın kendilerine bolluk bereket getireceğine inanıyor, kağıtlara yazılan dilekler ya tunca nehrinin suyuna bırakılıyor ya da dilek ağacına asılıyor.
Baharın gelişini müjdeleyen Kakava Şenlikleri, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde de yer alıyor.
Edirne'de yaşayan Gonca Ergüven, Kakava-Hıdrellez Şenlikleri ritüelini anlattı.
Sabahın erken saatlerinde alana gelerek dilek tuttuklarını belirten Ergüven, “Baharın gelişini kutluyoruz. Nehre dileklerimizi atmak için buradayız. Ateşin üstünden atladık şimdi dileklerimizi nehre atacağız. Ben bu yıl sağlık diledim.” Dedi.
Ankara'dan şenlikler için gelen Rabia Kıran, doyasıya eğlendiklerini ifade etti.
Trakyalı olduğunu vurgulayan Kıran, “Ben Trakyalıyım. Aslında biz Kakava'yı su kenarında kutluyoruz. Dileklerimizi yazıp suya atıyoruz. Birgün önce ateşin üzerinden atlıyoruz. Şimdide kağıtlara dileklerimizi yazdık Tunca Nehri'ne atacağız. Önce sağlık diledik. Ülkemiz için dileklerimiz oldu. Birlik ve beraberlik içerisinde güzel geleceği olsun ülkemizin.” Şeklinde konuştu.