Ücretsiz hizmet
Edirne'de 'Sağlıklı Hayat Merkezi' basın mensuplarına tanıtıldı. Merkezde birçok hizmet ücretsiz veriliyor.
Her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası kapsamında Edirne'de etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde birçok hizmetin ücretsiz olarak verildiği ‘Sağlıklı Hayat Merkezi'ni basın mensuplarına tanıtıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü, bünyesinde hayat merkezinde, Fizyoterapi, Diyetisyen, Sigara Bırakma, Çocuk Gelişimi, Gebe Bilgilendirme, Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmetler, Teknoloji Bağımlılığı Poliklinikleri, Koruyucu Ağız Diş Sağlığı ve KETEM (Kanser Erken Teşhis – Tarama) Merkezleri bulunuyor. Habere konu merkezdeki tüm hizmetler ücretsiz olarak veriliyor.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım, “Ailemiz burada, hanım efendi, eşi ve evladımız. Tabi Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde gebe sınıfımız var. 2 basamakta gebe okullarımız var birinci basamakta ise sağlıklı hayat merkezlerimizde gebe sınıflarımız var. Gebe sınıfında ne yapıyoruz? Kulaktan dolma bilgileri değil aile için bebek için doğru olan bilgileri veriyoruz. Sadece anne de değil isterlerse eşine isterlerse annenin ya da babanın hem annesine babasına bu bilgilendirmeyi ve bu eğitimleri veriyoruz. Böylelikle kişi kendi sürecini kendisi değerlendirip bazı konularda kolay karar verip hekimlere daha kolay ulaşabiliyor. Daha efektif oluyor. Sağlıklı hayat merkezlerimizde sadece gebe sınıfımız yok. Aslında görünmeyen önemli bir hizmet. Buraların asıl amacı aile hekimliği sistemlerini güçlendirmek ve aile hekimliğimizi güçlendirmek.” Dedi.
Sağlıklı Hayat Merkezinde bir çok bilgilendirme sınıfı olduğunu dile getiren Yıldırım, “Örneğin sağlıklı hayat merkezimizde sosyal çalışmacımız var, diyetisyenimiz var, psikoloğumuz var, fizyoterapistimiz var, sigara bırakma polikliniğimiz var. çok farklı hizmetlerimiz var burada yani. Teknoloji bağımlılığına karşı danışmanlık merkezimiz var. Kanser tarama merkezimiz var. şu anda bulunduğumuz sağlıklı hayat merkezinde değil ama özgü çocuklar parkının karşısındaki sağlıklı hayat merkezimizde kanser teşhisi koyma merkezimiz var. En önemlilerinden biri de şu, tamamen ücretsiz. Burada kapıdan girdiğiniz andan itibaren aldığınız bütün hizmetler ücretsiz. Devletimiz tarafından karşılanmakta.” Sözlerini kullandı.
Sağlıklı Hayat Merkezini tanıtmayı amaçladıklarını aktaran Yıldırım, “Özellikle sağlıklı hayat merkezlerimizi tanıtmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın daha büyük taleplerle gelmesini istiyoruz. Çünkü gerçekten oldukça profesyonel arkadaşlarımız var. bunun yolu da bence aile hakimliği. Biz de bu aile hekimliği alışkanlığını kazandırmak istiyoruz hep beraber. Başka yerlerde para ile aldıkları hizmetleri burada ücretsiz alabilir. Hastalarımızın önce aile hekimliklerini başvurmalarını oradan da Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendirilmelerini ve burada ücretsiz eğitim almalarını istiyoruz. Talep fazla olsun, biz hizmete yetişmek için uğraşalım.” Sözlerine değindi.
Sağlıklı Hayat Merkezi'ndeki ‘Gebe Bilgilendirme Sınıfı'nda eğitim alan Özge Tuna, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Erken doğum olacağını aldığı eğitimler sayesinde anladığını ve hemen hastaneye başvurduğunu söyleyen Tuna, “Bu olağan bir şey değildi, rutin kontrollerimde her şey yolunda gidiyordu. Bayramın ikinci günü yaşadığım bir belirtiden sonra Gebe Okulunda aldığım bilgilerle erken doğumun başladığını anladım. Devlet Hastanesinin Acil bölümüne başvurdum. Oradan beni kadın doğum uzmanına sevk ettiler. Doktorumun ilgisiyle ve hemen yapın tahlillerle erken doğum olduğunu anladık. Önlemlerimizi aldık. Hastaneye yatışım sağlandı. İki gün boyunca rutin kontrollerim yapıldı. Sonrasında ise sağlıklı bir şekilde doğunum gerçekleşti. Burada verilen bilgiler olmasaydı belki bunu anlamayacaktım.” Dedi.
İlk belirtilerden başka bir hastaneye gittiğini fakat bir sıkıntı olmadığı gerekçesiyle eve gönderildiğini dile getiren Tuna, “Çünkü öncesinde başka bir hastaneye gittim ve herhangi bir riskin olmadığını eve dönmem gerektiğini söylemişlerdi. Ama burada aldığım bilgiler sayesinde bunun erken doğum olduğunu anladım 34 hafta yani 7 buçuk aylıkken doğum yaptım. Gebe okuluna tüm hamilelerin katılmasını tavsiye ediyorum. Burada verilen bilgilerin hepsi çok yararlı. Arkadaşlar çok ilgililer. Daha sonrasında da takiplerini yapıyorlar. Her şekilde destekleri oluyor. Hem hastanede, aile hekimliğinde hem de buradaki arkadaşlarımız gerekli destekleri sürekli sağladılar.” Sözlerini kullandı.
Eğitimlere eşinin de katıldığını aktaran Tuna, “4 hafta boyunca haftada bir gün şeklinde geldim. Eşimde bana eşlik etti. O da çok faydalıydı. Eşimde bu konuda destek olurken aldığı eğitimler sayesinde bana yardımcı oldu. “ Dedi.
MUHABİR