'Ukrayna'da işlenemeyen ayçiçeği, Türkiye'de işlenerek Avrupa'ya ihracatın yolu açılabilir'
Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Trakya'da bu yıl yüksek rekolte bekleniyor. Ayçiçeği hasadına kısa bir süre kalan açıklamalarda bulunan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşın ayçiçeği kırma tesislerini de etkilediğine değinerek, Ukrayna'da kırım tesislerinde işlenemeyen ayçiçeğinin Türkiye'de işlenerek Avrupa'ya ihracatın yolunun açılabileceğine vurgu yaptı.
Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Trakya'da ayçiçeği hasadı için geri sayım başladı. Rusya- Ukrayna arasında yaşanan savaş Ukrayna'daki ayçiçeği kırma tesislerini de etkiledi. Tesisler savaştan dolayı büyük zarar gördü.
Yurt dışından getirilecek ayçiçeğinin çekirdeğini Türkiye'de kırılabileceğini söyleyen Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, böylece hem Avrupa'ya ihraç yolu açılabileceğini hem de istihdama katkı sağlanacağını ifade etti.
Ukrayna'da kırım tesislerinde işlenemeyen ayçiçeği, Türkiye'de işlenerek Avrupa'ya ihracatın yolu açılabilir. Türkiye'nin Ukrayna'dan ayçiçeğini ham madde olarak alabileceğini belirten Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, alınan ham maddelerin var olan kırım tesislerinde işlenerek Avrupa'ya ihracatın gerçekleşebileceğini söyledi.
Ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğunu belirten Kırbiç, “Hepimiz gördük ki ayçiçeği kuzeyimizde yaşanan savaş ve pandemiden sonra tedariki daha zor bir ürün haline geldi. Rusya ve Ukrayna dünyanın yüzde altmışını üreten bölgeler. Üretim oraları böyle bir kargaşa ve savaş pozisyonunda bütün dünyada ki ayçiçeği yağını etkilemekte. Bu yüzden biz de kendi tedbirlerimizi almak zorundayız” ifadelerine yer verdi.
“Yüksek miktar ekim alanları sağlayarak bu açıyı kapatabiliriz”
Ülkenin ihtiyacını karşılamak zorunda olduklarını vurgulayan Kırbiç, çiftçilere verilecek destekle bunun mümkün olabileceğini dile getirdi. Çiftçiye verilecek desteklerle ve fiyat politikalarıyla ayçiçeği üretiminin artabileceğini belirten Kırbiç, yüksek miktarda ekim alanları sağlandığında bu açığın kapanabileceğini aktardı.
Ayçiçeği üretiminde destekleme miktarının olması gerektiğini söyleyen Kırbiç, “Devletimizin bu sene buğdayda yaptığı uygulama ile ürününü TMO'ya dökenler bin TL gibi bir destek almış oldu. Bu çiftçiyi de memnun etmiştir. Biz ayçiçeğinde de destekleme miktarının alınması yönünde Bakanlığımızla da ilgili kuruluşlarla da görüşmelerimizi yapıyoruz. İnşallah hükümetimiz de bunu göz önüne bulundurarak ihtiyacımız olan açığımızın olduğu bir üründe çiftçileri motive ederek daha yüksek miktar ekim alanları sağlayarak bu açıyı kapatabiliriz.” Şeklinde konuştu.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonucu ayçiçeği kırım tesislerinin büyük zarar gördüğünü aktaran Kırbiç, Dünya'da kırım tesisleri en fazla olan ülkeler arasında Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığını söyledi.
“Türkiye un ihracatında dünya şampiyonu”
Türkiye'nin un ihracatında dünya şampiyonu olduğuna dikkat çeken Kırbiç, ayçiçeğinde de bunu yapabileceklerini vurguladı.
“Ayçiçeğini Avrupa'ya ihraç edebiliriz”
Ukrayna'dan alınan ayçiçeğinin Türkiye'de işlenebileceğini belirten Kırbiç, “Ukrayna yaklaşık on yedi milyon ton ayçiçeği üreten bir ülke. Bizim on katımıza yakın bir miktar. Çok büyük bir bölümünü de ihraç etmekte. Orada çekirdek ihracat yasaktı. Kendi ülkesinde istihdam yaratıp bunu yurt dışına yağ olarak göndermekteydi. Ancak bu savaştan dolayı bizim de bildiğimiz, takip ettiğimiz sizlerin de bildiği gibi fabrikaları büyük hasar ve zarar gördü. Yağ olarak bunu işleyip göndermesi çok mümkün görünmemekte. İşte bizim de ülkemizin bu doğal koridorun açılmasıyla bu ürünlerin Türkiye üzerinden dünya ülkelerine pazarlanması mümkün. Ülkemiz burada iyi bir yol izleyebilir. Kırma kapasitemiz çok yüksek miktarda.Dünyada ikinci sıradayız. Biz de bu ürünü ülkemizde kırarak, istihdam yaratarak, katma değer yaratarak Avrupa'ya ihraç edebiliriz. Ülkemiz ayçiçeği ihraç eden ülkelere çok yakın” şeklinde açıklamada bulundu.
Burcu Temel