'ÜRETEN KADINLAR BULUŞMASI' PROGRAMINDA KADINLARIN ÖNEMİNE DEĞİNİLDİ

Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı tarafından 'Birlikte üretelim, birlikte yürüyelim' adlı 'Üreten Kadınlar Buluşması' programı gerçekleştirildi.

TAKİP ET

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen 'Üreten Kadınlar Buluşması' programında Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Doçent. Dr. Emel Yıldız ve Dr. Öğretim Üyesi Özgür Özdemir konuşma yaptı.

Kadınların her işin üstesinden gelebileceğini ve büyük başarılara imza attığını söyleyen İktisat Bölüm Başkan Yardımcısı Emel Yıldız, Osmanlıya başkentlik yapmış bu güzel şehirde geleneklere sahip çıkılması ve yaşatılması gerektiğini aktardı.

Üretmeye, büyümeye, satış, reklam ve pazarlamaya dair her konuda merak edilen sorular, 'Üreten Kadınlar Buluşması' programında yanıt buldu.

"Aşçılık konusunda eğitim alan birçok kadın var"

Edirne'deki geleneksel yemeklere bakıldığı zaman Mutancana diye bir yemek olduğunu hatırlatan Yıldız,"Eskiden domates ve salça olmadığı için yemeklere kuru erik ve kayısı gibi şeyler koyuluyormuş. Böyle renk veriyorlarmış. Patlıcan turşusu, zerde vb. bunlar Edirne'ye özgü yemeklerdir. Valilik ve şehir gönüllüleri vakfı bu çalışmalara destekler veriyor. Burada bir saray mutfağı canlandırabilir. Böyle bir restoran açılabilir. Aşçılık konusunda eğitim alan birçok kadın var. Osmanlı döneminde olduğu gibi geleneksel yemekler yapılabilir, o döneme ait müzikler seslendirilebilir. Turistler buralarda yemek yiyebilirler. Böyle bir proje hayata geçirebilir" ifadelerine yer verdi.

Günümüzde bireysel bilinçten, toplu bilince geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Doçent. Dr. Emel Yıldız, birlikte hareket edildiğinde çok daha başarılı işlere imza atılabileceğine değindi.

Kadınların son dönemde Kooperatifçilik altında bir araya geldiğini söyleyen Yıldız, "Kadınlar, toplumu yaratan kişiler. Burada sadece mal ve hizmet üretmek için bulunmuyoruz. Aynı zamanda geleceği de yaratıyoruz. Toplumsal cinsiyet dediğimiz bir şey var. Üretim yapalım ama bir yandan da çocuklarımızı yetiştirirken kız erkek ayrımı yapmayalım. En başta kadının kendine saygı duyması gerekir ve kız çocuklarımızı o bilinçle yetiştirmeliyiz. Kişinin kendini tanıması ve nerede, neyde başarılıysa onu yapması gerekir. Bu şekilde çocuklarımıza destek olmalıyız. Eşitsizlikler var ama mücadele etmeliyiz. Üreterek, birlikte güçlenerek ama bunu yaparken sevdiğimiz işi yapmalıyız. Yönetime daha çok katılmamız gerekiyor" dedi.

"Yönetime daha çok katılmamız gerekiyor"

Edirne'de 24 mahalleden sadece 1 tanesinde kadın muhtar olduğunu belirten Yıldız, "Bu yönetime daha çok katılmamız gerektiğini gösteriyor. Üretim konusunda gözlem yapalım. Bazen gördüğümüz bir eksiklik bir sıkıntı bize sonradan fırsatlar sunuyor. Örneğin Eskişehir'de bir kadın kafeterya açıyor ve orada farklı baharatların hastalıklara iyi geldiği için satışa sunuyor. Böyle bir farklılık katıyor. Yani yaptığımız işte soralım niye beni tercih etsinler ? Diğerlerinden farkınız ne bunu ortaya koyabilmek lazım. Bunun ötesinde başka şeyler de var. Elma sirkesi üreterek çok ciddi yerlere gelen insanlar var. Bakan gözlerle hareket ettiğinizde çok güzel fırsatlar olduğunu da görmek mümkün. İktisattan bahsetmek istiyorum. Edirne'de güzel eğitimler veriliyor. Turistlik bir köy yapılabilir diye konuşmuştuk. Böyle bir proje gerçekleştirebilirsek en azından bir mahalle bile turizme açılabilirse deneyimlediğimiz el işlerini yapabilirsiniz. Örneğin, tarhana ve el işleri yapılabilir. Gelenekleri canlandırarak aslında daha fazla turist çekeriz hem de kendimizi çok daha geliştirmiş oluruz. Şehir merkezinde pazarlamaya yönelik kafeterya tarzı ürünlerinizi gösterebileceğiniz yerlere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Ebru Güven Mutlu- Sevgi Temiz

Bakmadan Geçme